03 Ocak 2002 22:00

Duhalde kabineyi kuruyor

Arjantin'in iki hafta içinde gördüğü beşinci devlet başkanı olan Eduardo Duhalde, kabinesini oluşturma çalışmalarına başladı.

Paylaş
Duhalde kabineyi kuruyorArjantin'in geçici devlet başkanı Eduardo Duhalde, "ekonomik krizi sona erdirme" iddiasındaki kabinesini oluşturmaya başladı. Çarşamba günü yemin ederek göreve başlayan Duhalde'nin "ulusal kurtuluş programı" adını verdiği bir ekonomik programı uygulamak için, Kongre'deki birçok partinin içinde yer alacağı "geniş tabanlı bir hükümet" arayışında olduğu kaydediliyor. İşçi ve emekçiler ise, ne Duhalde'yi, ne de Kongre'de temsilcisi bulunan başka bir partiyi iktidarda görmek istemiyorlar.

Borsa yükseldiHalkın bu tutumuna rağmen, Arjantinli patronlar, Duhalde'den memnun görünüyor. Buenos Aires borsası, Çarşamba günü itibarıyla, uzun zamandan beri yüzde 9 oranında artış kaydederek, yeni devlet başkanını selamladı. Washington da, Duhalde'ye "IMF gibi kuruluşlarla işbirliğine gitme" çağrısı yaptı. Amerikan yönetiminin, Duhalde'nin göreve getirilmesinden rahatsız olduğu, ancak bu rahatsızlığın daha sonra "giderildiği" söyleniyor. ABD; Arjantin'i halen Beyaz Saray, Hazine ve Dışişleri Bakanlığı ile "üçlü takip" altında tutuyor.

Ekonomi bakanı belliKurulacak hükümette ekonomi bakanlığının, Peronist Parti'den Jorge Lemes Lenicov'a verileceği öğrenildi. Lenicov, geçmişte dolarizasyona karşı çıkışlarıyla dikkat çekmişti. Dışişleri Bakanlığı'nı ise, Buenos Aires Valisi Carlos Ruckauf üstlenecek. Bazı Peronist politikacıların, halkın tepkisinden çekindikleri için, hükümette görev almak istemedikleri de dile getirildi. Duhalde, henüz halkın en önemli sorunu olan işsizlik ve açlık ile ilgili bir politika açıklamış değil. Arjantin'de resmi işsizlik, yüzde 20'yi buluyor. Devlet ise, iç ve dış sermayeye olan kamu borçlarının ödenmesini dondurmuş bulunuyor.

Yüzde 30 devalüasyonDuhalde'nin Peso-ABD Doları eşitliğini bozmaya karar vermesi, fiilen devalüasyon anlamına gelecek. Devlet Başkanı'nın adı belirtilmeyen bir danışmanı, Peso'nun yüzde 30 oranında devalüe edileceğini ve böylece Dolar/Peso paritesinin 1/1.3 olacağını söyledi. İşçi ve emekçilerin devalüasyonla daha da yoksullaşmasını engelleyecek önlemlerden ise bahsedilmiyor.Uzmanlar, devalüasyonun en çok esnaf ve yerli sanayiciyi etkileyeceğini belirtiyor. Bu kesimin borçları, büyük ölçüde ABD Doları üzerinden ve Peso'nun değerinin düşmesi, birçok işletmenin iflası anlamına gelecek. Buna karşılık, ihracat ağırlıklı çalışan büyük sermaye grupları, uluslararası ticarette elde edecekleri avantaj ile gelirlerini artıracak.

Maaşlar ödenecekDuhalde'nin ekonomistler ekibinden bir sözcünün Fransız Haber Ajansı AFP'ye verdiği bilgiye göre, devlet başkanı, federal devletin eyalet yönetimlerine borçlarının ödenmesinde kullanılan Lecop türü kısa vadeli Hazine bonolarından 3 milyar dolarlık sınırlı miktarda satışa sunup kamu kesimi maaş ve ücret ödemelerini karşılayacak.Duhalde'nin ekonomi ekibi ayrıca, Arjantinli patronlar, kırsal konfederasyonlar ile federal ve eyaletlerdeki bankalar birliği temsilcilerinden oluşan "Üretkenlik Grubu Sorumluları" adı altında stratejik üretim bakanlığı kuracak. Nitekim, bu kesim, geçenlerde sundukları "pesolaştırma" adlı bir dizi ekonomik tedbirler çerçevesinde özel sektör işletmeleri ve bankaların dolar cinsinden sözleşmelerin pesoya çevrilmesini önermişti.Öte yandan Arjantin Merkez Bankası, dolar cinsinden borçlarla ilgili olarak, bankaların, pesoyu, ABD Dolarıyla birebir değiştirme (denklik) zorunluluğunu kaldırdı. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, peso-dolar sisteminin gevşetilmesi kararının banka hesabı transferlerinde geçerli olduğu kaydedildi.
ÖNCEKİ HABER

ABD'nin Türkiye ısrarı

SONRAKİ HABER

İngiltere demiryollarında grev

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...