03 Ocak 2002 22:00

ABD'nin Türkiye ısrarı

ABD yönetimi, Afganistan'daki işgal gücünün komutasına İngiltere'den sonra Türkiye'nin geçmesi için çaba harcıyor. Böylece işgalin ilk 6 ayı, ABD'nin en yakın müttefiklerinin komutasında geçmiş olacak.

Paylaş
ABD'nin Türkiye ısrarıAfganistan'da konuşlandırılmasına başlanan ve komutasının üç ay sonra Türkiye'ye geçmesi beklenen uluslararası işgal gücüne, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir taburla katılmasının öngörüldüğü açıklandı. Güce katılacak Türk taburunun yaklaşık 800 personelden oluşması bekleniyor. Fransa Savunma Bakanı Alain Richard da, önceki gün yaptığı açıklamada, gücün komutasının üç ay sonra İngiltere'den Türkiye'ye devredilmesinin öngörüldüğünü bildirmişti. Komuta durumu ve Türkiye'nin güce katkısı konularındaki resmi açıklamanın, kısa sürede yapılması bekleniyor.Washington'daki diplomatik çevrelerin AA'ya verdiği bilgiye göre ABD, gücünün komutasının Türkiye'ye geçmesi için ısrar ediyor. ABD Başkanı George W. Bush'un bu konuda devreye girdiği bildirildi. Bush, İngiltere Başbakanı Tony Blair'e de bu yönde telkinde bulundu.

Piyadeler gidiyorÖte yandan ABD, Afganistan'daki deniz komandolarının yerini alacak seçkin piyade gücünün ilk birliğini Kandahar'a gönderdi. ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Victoria Clarke, Afganistan'ın güneyindeki Kandahar havaalanı civarında konuşlandırılan deniz komandolarının yerini alacak piyade birliğinden 200 askerin Kandahar'a ulaştığını kaydetti. Sözcünün açıklamasına göre piyadeler, Amerikan kara kuvvetleri bünyesindeki 101. hava indirme tugayında görev yapıyor. Sözcü, piyade sayısının hafta sonuna kadar bini geçeceğini belirtti. Deniz komandolarının Taliban lideri Molla Ömer'i ele geçirmeye yönelik operasyonlara katılıp katılmadıkları konusunda açık konuşmayan sözcü, "Afganistan'daki birliklerimiz, önemli hedefler olarak nitelendirdiğimiz şeyler üzerinde yoğunlaşmaya devam ediyorlar. Bu hedeflere ulaşmak için bütün olanak ve kaynakları kullanıyoruz" demekle yetindi.
ÖNCEKİ HABER

Kalıcı çözüm gerekli

SONRAKİ HABER

Duhalde kabineyi kuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...