02 Ocak 2002 22:00

Kalıcı çözüm gerekli

Hemen her gün bir evsizin donarak yaşamını yitirmesine rağmen, bu soruna çözüm için atılmış somut bir adım yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Acil Yardım ve Cankurtarma Müdürlüğü, 38 evsize geçici süreliğine yer sağlıyor.

Paylaş
Kalıcı çözüm gerekliSavaş VelioğluKış ayları, sokaklarda yaşayan insanlar için ölüm getiriyor. Soğuktan donmamaları için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Acil Yardım ve Cankurtarma Müdürlüğü tarafından oluşturulan merkez ise sorunu çözmekten uzak ve yetersiz. Evsizler de, Acil Yardım ve Cankurtarma Müdürü Sadık Danışman da, bu durumun farkında ve esas olarak "donarak ölümleri engelleme" amacı taşıdıklarını belirtiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu projesi kapsamında, şu ana kadar sokakta yaşayan 38 kişi Kayışdağı'nda bulunan İstanbul Darülaceze Tesisleri'nde koruma altına alındı. Dondurucu hava koşulları sürdüğü sürece, evsizlerin korumaya alınacağını aktaran Danışman, havaların ısınmasıyla birlikte bu projeye son verileceğini söylüyor. Yazın gelmesiyle birlikte tekrar sokaklara dönecek olan evsizler ise, kalıcı bir çözüm isteğinde.15 yıldır sokaklarda yaşayan Hüseyin Erol, bugünlerde Kayışdağı'ndaki tesiste kalıyor. Bir süre sonra yeniden sokaklara dönmek zorunda kalacağını söyleyen Erol, devletin artık bu soruna müdahale etmesi gerektiğini vurguluyor. Yakalandığı hastalık nedeniyle çalışamayan ve iki yıldır sokaklarda yaşayan olan Selver Çıtak, belediyenin yardımının iyi olduğunu, ancak hem yetersiz olduğunu, hem de kalıcı çözüm olmadığını dile getiriyor. "Benim gibi dışarda yaşamak zorunda kalan binlerce insanımız var" diyen Çıtak, evsizlerin sorununun böyle küçük organizasyonlarla çözülemeyeceği görüşünde.

Ya kulübem yıkılırsa?Ancak, geçici süreliğine kalacak yer sağlanan evsizler, geri döndüklerinde "tamamen evsiz" kalma endişesi taşıyor. Çünkü, sığındıkları barakaların, yaptıkları kulübelerin yıkılacağını söylüyorlar. Melih Küre, daha önceleri yaşamını gazetelere ve ders kitaplarına resim çizerek kazanıyormuş. İşsiz kalınca, sokakta yaşamak zorunda kalmış. Melih Küre belediyenin tesislerinde kalmak istemiyor. Dışarda kendisinin yaptığı bir kulübesinin olduğunu söyleyen Küre, "Ben buradayken kulübem yıkılır. Çıktığım zaman hiçbir şeyim olmayacak" diyor. Küre, sokakta yaşayan insanların büyük bir bölümünün kendi istekleri dışında böyle yaşam sürdürmek zorunda kaldığını dile getirerek, evsizlerin yaşadığı koşulların ağırlığını anlatıyor.İstanbul Büyükşehir Belediyesi Acil Yardım ve Cankurtarma Müdürü Sadık Danışman, soğuktan donma riski taşıyan insanların "acil vaka" olduğunu ve bu nedenle kendilerinin müdahale ettiğini söylüyor. Kalıcı çözüm için ise, yerel yönetimlerle merkezi yönetimin birlikte çalışması ve çözüm üretmesi gerektiğini belirten Danışman, "İmkanlarımız sınırlı, ama soğuktan donma riski yaşayan vatandaşlarımızı, kış boyunca, geçici bir süre de olsa, koruma altına alacağız" diyor. Evsizler sorununa kalıcı çözüm bulamayacaklarını söyleyen Danışman, evsizlerin büyük bölümünün aynı zamanda, akıl hastası olması nedeniyle, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi gibi kurumların kendilerine yardımcı olmasını ve bu konuda çözüm için kapasiteleri zorlamasını istiyor.
ÖNCEKİ HABER

Banker'e göre 'acil durum' yok

SONRAKİ HABER

ABD'nin Türkiye ısrarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...