01 Ocak 2002 22:00

ABD'nin bahanesi değişmiyor

Amerikan ordusu, Afganistan'da haftasonu gerçekleştirilen saldırının ölen 100 köylüye değil, El Kaide ve Taliban'a yönelik olduğunu savundu.

Paylaş
ABD'nin bahanesi değişmiyorABD yönetimi, hafta sonunda Afganistan'ın doğusundaki Kalayi Niyazi Köyü'nde gerçekleştirdikleri katliamı haklılaştırmaya çalışıyor. Amerikan ordusu, 100'den fazla sivilin ölümüne yol açan olayı reddetti. Amerikan Merkez Komutanlığı, Hava Kuvvetleri'ne ait iki B-1B uçağı ve bir B-52 uçağının, köyü değil, Usame Bin Ladin'in El Kaide örgütü ve yandaşlarının kullandığı bir binayı imha ettiğini ileri sürdü. Sözcü Yüzbaşı Matthew Klee, hava harekâtı sırasında uçaklara, yerden havaya fırlatılabilen iki füze atıldığını belirterek, vurulan hedefin El Kaide ve Taliban'a ait olduğunu savundu. Katliamı köylüler, basına duyurmuştu.

Kimin bakanı?Afganistan Sınır İşleri Bakanı Eminullah Zadran ise "Terörle mücadele ittifakının, Paktia'daki Niyazi Kale Köyü'nü bombalamaktan başka seçeneği yoktu" diyerek, bombardımanı mazur gösterdi. AFP'ye demeç veren Bakan Eminullah da köyün, Taliban komutanları ve El Kaide militanlarının sığındığı çok önemli bir sığınak ve silah-mühimmat deposu bulunduğu için bombalandığını söyledi. Bakan, "Masum sivillerin bombalanmasını desteklemiyorum, ama başka seçenek yoktu. Kara harekâtı çok tehlikeli olurdu. Bombardımanda kurunun yanında yaş da yandı..." dedi.

İşgalciler çoğalıyorİngiltere ve Fransa'nın ardından İtalya ve İspanya da, Afganistan'a yerleştirilecek işgal kuvveti görev yapacak Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'ne (ISAF) asker göndermeyi planladığını resmen BM'ye bildirdi. İtalya, Afganistan'a 600 asker gönderme kararı aldığını kaydederken, İspanya da 485 askerden oluşan kara ve hava gücü göndereceklerini belirtti.İspanya, askerlerinin en son 30 Nisan'a kadar Afganistan'da kalacağını bildirirken; İtalya, askerlerinin kalacağı süreye ilişkin bir taahhütte ya da sınırlamada bulunmadı. BM Güvenlik Konseyi'nin emriyle Kabil'de ilk aşamada 6 ay süreyle kalacak olan İngiltere komutasındaki ISAF'ın görev süresinin uzatılma olanağı bulunuyor.Gücün öncü birliği, dün sabah İngiltere'den yola çıktı. Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü, İngiltere'den Alman Hava Kuvvetleri'ne ait uçakla hareket eden birlikte 18 ülkeden toplam 149 asker bulunduğunu kaydetti. Birlik, Umman'da uçak değiştirerek Afganistan'a geçecek. Öncü birliğin Kabil ya da Bagram Havaalanı'na inmesi bekleniyor. İngiliz komutasında görev yapacak uluslararası güç çerçevesinde Afganistan'a bu ay içinde 4500 kadar asker konuşlandırılacak.

ABD temsilci atadıABD Başkanı George Bush, Afganistan'a özel temsilci atadı. Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, Ulusal Güvenlik Konseyi'nde, Güneybatı Asya, Yakın Doğu ve Kuzey Afrika uzmanı olan Zalmay Halilzad'ın, Afganistan'ın yeniden inşası çalışmalarını düzenlemek için bu ülkeye özel temsilci olarak atandığını söyledi. BM Afganistan özel temsilcisiyle birlikte çalışacağı ve ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'a bilgi vereceği açıklanan Halilzad'ın, Ulusal Güvenlik Konseyi'ndeki görevine de devam edeceği kaydedildi.

Uçak düştüAmerikan Hava Kuvvetleri'ne ait RQ-4A Global Hawk tipi insansız keşif uçağının, Afganistan'ın içinde ya da çevresindeki bilinmeyen bir yerde bulunan üssüne dönerken düştüğü bildirildi. ABD Merkez Komutanlığı, kazaya düşman ateşinin yol açmadığını, Northrop Grumman şirketi tarafından üretilen ve Afganistan'daki Amerikan askeri harekâtında kullanılan uçağın onarılacağını belirtti.

ABD askeri yaralandıAfganistan'ın doğusundaki Celalabad kenti dışında, kimlikleri belirlenemeyen bir grubun, Amerikan özel güçleri bünyesindeki askerleri taşıyan bir konvoya ateş açması sonucu, askerlerden birinin ayağından yaralandığı bildirildi. Amerikan Merkez Komutanlığı'nın bir sözcüsü, konvoya, Celalabad kenti dışında ilerlerken ateş açıldığını, özel operasyonlar gücü askerlerinin de karşı ateş açtığını ve yakınlardaki acil müdahale gücünün de saldırıya yanıt verdiğini kaydetti. Öte yandan, Pakistan'ın, Usame Bin Ladin taraftarı 25 kişiyi daha, sorgulanmaları için Afganistan'daki Amerikan güçlerine gönderdiği bildirildi. Amerikan Merkez Komutanlığı'nın, Florida'daki sözcüsü Bill Harrison, böylece Amerikan gözetimindeki Bin Ladin taraftarlarının sayısının 180'e çıktığını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Sınırda kanlı çatışmalar

SONRAKİ HABER

Ağzındaki baklayı çıkardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...