01 Ocak 2002 22:00

Sınırda kanlı çatışmalar

Hindistan, 10 Pakistan askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Tartışmalı Keşmir bölgesinin Pakistan kesiminde kalan bir kasaba bombalandı.

Paylaş
Sınırda kanlı çatışmalarHindistan ve Pakistan arasındaki gerginlik, iki tarafın da asker yığdığı sınır bölgelerinde çatışmalara dönüştü. 13 Aralık'ta Hindistan parlamentosunun meçhul silahlı kişilerce basılmasından sonra başlayan krizi çözmek için masaya oturmayı reddeden Hint tarafı, 10 Pakistan askerini öldürdüğünü bildirdi. Hintli bir yetkili, Keşmir'in kışlık başkenti Cammu'da yaptığı açıklamada, sınırın Mendhar yöresinde önceki akşam Pakistan askerlerinin açtığı ateşe Hint birliklerinin karşılık verdiğini söyledi. Çatışmada 10 Pakistan askerinin öldüğünü iddia eden yetkili, yörede dün sabah durumun sakin olduğunu, ancak bazı diğer noktalarda silah sesleri duyulduğunu bildirdi.

BombardımanHint ordusu, Keşmir'in Pakistan'a ait bölümünde iki kasabayı bombaladı. Muzafferabad'da AFP'ye açıklama yapan polis müdürü Sabir Hüseyin, Hint ordusunun önceki gece, güneydeki Bag bölgesinde bulunan Kahuta ve Bedi kasabalarını aralıklarla ateş altına aldığını, bunun üzerine yaklaşık 5 bin kişinin bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını kaydetti. Hüseyin, Hint askerlerinin Kotli bölgesinde de Pakistan tarafına ateş açtıklarını, ancak ölen ya da yaralanan olmadığını söyledi.Keşmir'in Hint tarafındaki Poonch kasabasında önceki gece 5 Hindu öldürüldü. Kimliği bilinmeyen saldırganlar, 2 kişiyi de ağır yaraladılar. Hindistan'ın Pencap eyaletinde, Keşmirli grupların bir ordu kampına düzenlediği baskında 2 askerin öldüğü, 4'ünün yaralandığı bildirildi. Polis yetkilileri, kampın bulunduğu bölgenin kordon altına alındığını ve militanların yakalanması için operasyon başlatıldığını kaydettiler.Yetkililer, ordu kampının, Cammu-Keşmir eyaleti sınırından uzak olmadığını belirttiler.

Yığınak sürüyorPakistan, Hindistan'ın sınırda yığınak yapmayı sürdürdüğünü bildirdi. Hükümet sözcüsü Raşid Kureşi, başkent İslamabad'da düzenlediği basın toplantısında, Hindistan'ın hava üslerini tam faaliyete soktuğunu ve deniz üslerinde de benzer hareketler olduğuna dair bilgi bulunduğunu söyledi. Sözcü, Hindistan'ın gerçek niyetinin açık olmadığını belirtti.Pakistan'ın, Hint ordusunun her adımını çok yakından izlediğini kaydeden sözcü, Hindistan'ın tehditlerine cevap vermeye hazır olduklarını da bildirdi.

Yeni tutuklamalarPakistan'ın bazı şeriatçı militanları tutukladığını açıklaması, Hindistan'ın da bunu "iyi haber" olarak değerlendirmesi, yumuşama yolunda ilk adım olarak gösterilmişti, ancak son çatışmalar, tansiyonu yeniden yükseltti. Pakistan güvenlik güçleri, dün de iki şeriatçı örgüte mensup yaklaşık 100 kişiyi tutukladı. Tutuklananların, Hindistan'ın geçen ay parlamentoya düzenlenen kanlı saldırının ardında olduğunu iddia ettiği örgütlere mensup oldukları bildirildi. Leşker-i Tayyibe adlı örgütün sözcüsü Yahya Mücahit, AFP muhabirine, "Hem bizim örgütün, hem de Ceyş-i Muhammed örgütünün 100 kadar adamını tutukladılar" dedi. Sözcü, Ceyş-i Muhammed'in aralarında liderleri Mesud Ezher'in de bulunduğu 70 militanının son birkaç gün içinde tutuklandığını, tutuklanan Leşker-i Tayyibe militanı sayısının da 30'a yakın olduğunu, örgüt lideri Hafız Muhammed Said'in de tutuklananlar arasında bulunduğunu söyledi. Örgüt sözcüsü, polis operasyonlarının "haksız" olduğunu da iddia etti ve "Bizim Hint parlamentosu baskınıyla ilgimiz yok" dedi.

Barış eylemine saldırıPakistan'ın Lahor kentinde, gerilimi protesto amacıyla yürüyüş düzenlendi. Yüzlerce kişinin ellerinde beyaz bayraklar taşıyıp, "Savaşa Hayır, Terörizme Hayır" sloganları atarak, Lahor'dan Hint sınırına yürümek istedikleri, ancak sınırdaki güvenlik görevlilerinin buna engel olduğu duyuruldu. Görevlilerin, aralarında insan hakları eylemcileri, politikacılar ve işçi temsilcilerinin yer aldığı göstericileri uzaklaştırmak için cop kullandığı belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

'Halka eziyet'

SONRAKİ HABER

ABD'nin bahanesi değişmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...