31 Aralık 2001 22:00

'Halka eziyet'

Her fatura bir kuyruk anlamına geliyor. Emekliler için ise bu faturaların ödenmesine yarayan emekli aylığını almak da bir kuyruk.

Paylaş
'Halka eziyet'Muzaffer ÖzkurtElektrik, su, telefon faturası yatırmak ya da emekli aylığını almak isteyen herkes saatlerce kuyrukta beklemeyi de göze almak zorunda. Kuyruk bekleyerek devletten para alabilenler yine aynı uzunlukta kuyruklarda satlerine geçirerek yine devlete para ödemeye çalışıyorlar. İşçisinden emeklisine, esnafından ev kadınına kadar herkes bu çilenin son bulmasını istiyor. Kuyruk onlara göre, "Devletin halka bir eziyeti." Tasarruf genelgesi ile memur sayısının azıltılması konusunda da tepkililer. "İş yapmayan torpilliler gitmeli. Ama buralara ek memur getirilip sorun çözülmeli" diyorlar.En uzun kuyruklardan birisi de elektrik faturalarının yatırıldığı Zeytinburnu BEDAŞ'ta yaşanıyor. Yağmur, soğuk kuyrukta beklenen saatleri biraz daha çekilmez kılıyor. Bir de buna yaşlıların sağlık sorunları eklenince durumun vehameti daha da artıyor. Bu kuyrukta bekleyenlerle taleplerini ve yaşadıklarını görüştük.

Ömür törpüsüAcil Tıp'ın Özel Ambulans bölümünde sağlık memuru olarak çalışan Hasan Kurtarıcı "Yatırsak bir dert. Kuyruk beklememek için yatırmasak elektriğimizi keserler. Asıl sorun buranın sistemi. Sistem bozuk" diyor. Memur sayısının azaltılması bir yana artırılması gerektiğini belirten Kurtarıcı şunları söylüyor: "Çoğu kez 2 saat kuyrukta bekliyoruz. Kuyruğun daha da uzadığı zamanlar oluyor."Nuriye Bakan ev kadını. Bir gün önce komşusu gelmiş fatura yatırmaya. Son gün olduğu için kuyruk fazlasıyla uzunmuş. Bir de yağmur eklenince kendisi gelmemiş. "Daha fazla memur olmalı. Kuyruk azaltılmalı. Şu an ömrümüz kuyrukla geçiyor" diyen Bakan, bu soruna bir an önce çözüm bulunmasını istiyor.

Kuyruktan kuyruğa63 yaşındaki işçi emeklisi Şakir Şahinsoy, "Hep kuyruk var. Devletin halkına işkencesi başka bir şey değil" diyor. Emekli maaşını almak için de bu kuyruğa girdiğini belirten Şahinsoy, şöyle devam ediyor: "Para alma için kuyruğa giriyoruz. Para yatırmak için de aynı kuyruğu çekiyoruz." 3 yerine 5 memur koyulsa kuyruğun iyice azalacağını ifade eden Şahinsoy, "Bir de havanın yağmurlu olduğunu düşün. Zaten buraya gelmek için 1 milyon lira minibüs parası veriyorum. Gelince de mecbur yatırıyorum. Yatırmazsan zam geliyor. İşkence bu" diyor.Kazım Şenol da, işçi emeklisi ve 61 yaşında. "1 saat 20 dakika bekledim. Bu süre 2 saate çıkacak" diyen Şenol, bazı yerlerde bu sürenin 2.5 saate kadar çıktığını anlatıyor. "Devlete para yatırmak için bu kadar kuyruk beklenen başka bir ülke olamaz" diyen Şenol, aynı kuyruğun emekli maaşını alırken de yaşadıklarını anlatıyor. Tasarruf genelgesinin işini yapmayan insanları kapsamaması gerektiğini dile getiren Şenol, "İhtiyaç varsa, ek memur verilmeli. Kuyruklar azaltılmalı" diyor.

Kayıp zamanTuhafiye dükkanı olan Hikmet Büyükşahin kuyruklarda beklenen zamanı "kayıp" olarak değerlendiriyor. "Ben dükkanımı kapatıp geldim. Mecburum. İşçi olsan işten izin almak zorundasın. Herkes işini gücünü bırakıp öyle geliyor buraya" diyen Büyükşahin telefon faturası için 3.5 saat kuyruk beklediğini dile getiriyor. "Bu sadece bir fatura. Yatırılması gereken 6-7 fatura oluyor. Kayıp zamana bakın" diyen Büyükşahin vezneye bakan memur sayısının çoğaltılması gerektiğini kaydediyor. İşçi emeklisi Zeki Onat 69 yaşında. 23 milyon liralık faturası 422 milyon lira geldiği için gecikmiş ödemekte. "Kuyruk sadece burada değil ki. Her yerde var. Maaş alırken, fatura yatırırken..." diyen Onat, tasarruf genelgesi ile memur sayısının azıltılması ile sorunların çözülemeyeceğini söylüyor. Onat, "Buradaki memur sayısı artırılmalı. İlla memur sayısı azaltılacaksa sadece bankamatikten para alan, torpille bir yerlere gelip iş yapmayanları görevden alsınlar" diyor.
ÖNCEKİ HABER

IMF'siz bir yıl dileği

SONRAKİ HABER

Sınırda kanlı çatışmalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...