30 Ağustos 2011 10:10

Libya-Cezayir arasında gerilim hattı

LİBYA Lideri Muammer Kaddafi’nin eşi, iki oğlu ve kızının Cezayir’e sığınması üzerine Cezayir’in Libya’yla güney sınırını kapatacağı bildirildi. Cezayir’de yayımlanan El Vatan gazetesinin diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberde, güvenlik kurumlarına, Libya’daki “istikrarsız durum” nedeniyle Libya’yla

Libya-Cezayir arasında gerilim hattı
Paylaş

Cezayir, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin eşi, iki oğlu ve kızının kendi topraklarına geçtiğini açıklamış, Libyalı muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi, Kaddafi ailesinin yargılanmak üzere kendilerine teslim edilmesini istemişti.
Libyalı muhalifler, Cezayir’e kaçtıkları açıklanan Libya lideri Muammer Kaddafi’nin eşi ve 3 çocuğunun yargılanmak üzere geri dönmesini istiyor. Kaddafi’nin ailesinin Cezayir’de bulunmasının iki komşu ülkenin ilişkilerini de gerebileceği belirtiliyor.

Libya’nın Bingazi merkezli geçici yönetiminin Enformasyon Bakanı Mahmoud Shammam, Cezayir hükümetinin Kaddafi’nin ailesini kabul etmesinin “Libya halkının isteklerine karşı saldırgan bir davranış olduğunu” söyledi. Shammam, “Kaddafi’nin kendisi de dahil bütün Kaddafi ailesini yakalama ve yargılamaya kararlıyız. Bu kişilerin Libya’ya geri geldiklerini görmek istiyoruz” dedi.

Cezayir’in Kaddafi’nin ailesini kabul etmesine şaşırdıklarını belirten isyancı liderler, 6 aylık iç savaş süresince de Cezayir’i Kaddafi’nin askerlerine silah sağlamakla suçlamışlardı.

‘HAMİS ÖLDÜRÜLDÜ’

Öte yandan Libyalı muhalifler, Kaddafi’nin oğullarından Hamis’in geçen hafta Trablus’un güneyindeki bir çatışmada öldürüldüğünü iddia etti. Muammer Kaddafi’nin karargahını da koruyan seçkin birliklerin komutanı olan Hamis Kaddafi, aynı zamanda ülkedeki birçok savaş suçundan sorumlu tutuluyordu. (DIŞ HABERLER)


OĞLUNUN KORUMASI: KADDAFİ FİZAN'DA

LİBYA lideri Muammer Kaddafi’nin, geçen cuma günü başkent Trablus’tan ülkenin güneyindeki çöl kasabası Fizan’a gittiği iddia edildi.

İngiliz Sky News’un haberine göre Kaddafi’nin öldürüldüğü söylenen oğlu Hamis’in 17 yaşındaki koruması, Kaddafi’nin geçen cumartesi saat 01.30 civarında Trablus’taki bir yerleşimde oğlu Hamis’le görüştüğünü, görüşmeye daha sonra kızı Ayşe’nin de katıldığını anlattı.

Kaddafi’nin görüşme yerine bir araçla geldiğini, görüşmenin kısa sürdüğünü söyleyen muhafız, Kaddafi’nin daha sonra ciple Fizan’a gittiğini belirtti. Muhalif güçlerin başkent Trablus’u ele geçirdiği geçen haftadan bu yana Kaddafi’nin yeri bilinmiyor.

PETROL TESİSİNDE YANGIN

Öte yandan, Libya’nın en büyük petrol üretim tesisi, Kaddafi güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmalarda zarar gördü.
Tesis çalışanları ve görgü tanıklarının ifadelerine göre, Es-Sider petrol üretim tesisindeki tanklardan biri alev aldı. Tesisin üzerinde duman bulutu oluştuğu bildiriliyor.

Görgü tanıkları, çatışmalar başlamadan önce günlük 450 bin varil petrol yükleme kapasitesi bulunan tesiste, bir tankın halen yanmakta olduğunu söyledi. Tankın çatışmalar sırasında üç gün önce roket atışıyla vurulmuş olabileceği belirtildi.
Devlet şirketi Vaha Petrol tarafından işletilen tesisteki hasarın boyutu henüz bilinmiyor. Şirket çalışanları daha önce tesiste iki kez yangın çıktığını, fakat söndürüldüğünü söylediler.

Tesisin ham petrol depolama kapasitesinin 6,3 milyon varil olduğu belirtildi.

Vaha Petrol, ABD’nin ConocoPhillips, Marathon ve Hess Corp şirketleriyle ortaklık yapan Libya Milli Petrol Şirketi’ne ait. Şirket, ülkede dört ana petrol sahası olan Vaha, Dahra, Samah ve Gialo’yu işletiyor.

Kaddafi’nin doğum yeri olan Sirte’ye 180 kilometre uzaklıkta bulunan Es-Sider petrol üretim tesisinde, Sirte havzasından çıkarılan petrol depolanıyor. Sirte havzasında Fransız Total ve İtalyan Eni şirketleri de petrol sahası işletiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Suriye bayrama da çatışmayla girdi

SONRAKİ HABER

Karargâh’ta bir ilk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...