31 Aralık 2001 22:00

2002'ye hak ihlalleriyle giriyoruz

İHD İstanbul Şubesi, 2001'in son basın açıklamasında, insan hakları konusunda iyileşme olmadığını kaydederek, tüm kamuoyunu haklarına sahip çıkmaya çağırdı.

Paylaş
2002'ye hak ihlalleriyle giriyoruzİHD İstanbul Şubesi, 2001'nin son basın açıklamasında, insan hakları konusunda iyileşme olmadığını kaydederek, tüm kamuoyunu haklarına sahip çıkmaya çağırdı. İHD İstanbul Şubesi dernek binası önünde, dün yapılan açıklamada, İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin, ifade ve örgütlenme özgürlüğü ihlallerinin alabildiğine sürdüğünü vurguladı.Keskin, açıklamasında, tüm kamuoyunu haklarına sahip çıkmaya çağırdı.

58.669 kişi işten atıldıBasına dağıtılan "2001 yılında yaşanan hak ihlalleri" raporunda şu bilgilere yer verildi; "Siyasi ve ekonomik nedenlerle 58.669 çalışan gerekçesiz işten çıkarıldı. 1.944 çalışan sürgün edilirken, 9.757 çalışanın haklarında soruşturma açıldı. İş kazaları sonucu 45 çalışan öldü, 14 çalışan ise yaralandı. 124 kişi faili meçhul cinayetlerde yaşamını yitirdi. 37 kişi yargısız infaz, dur ihtarına duymama nedeniyle açılan ateş sonucu yaşamını yitirdi. 86 kişi çatışmada öldü. Sivillere yönelik eylemlerde 42 kişi öldü, 68 kişi yaralandı. Gözaltında haber alınamayan, kaybolduğu iddia edilen 4 kişi saptanırken, 832 kişi işkence ve kötü muamele gördü. 55.389 kişi gözaltına alındı. 3.234 kişi tutuklandı. Cezaevlerinde 275 kişinin tedavisi engellendi. Kapatılan kitle örgütü, siyasi kuruluş, yayın organı ve kültür merkezi sayısı 114. 38 tane etkinlik yasaklandı. Düşünceye verilen hapis ve para cezası; 66 kişiye 132 yıl 6 ay hapis ve 42 milyar 500 milyon TL para cezası. Cezaevlerinde 93 'düşünce suçlusu' bulunuyor. RTÜK bu yıl 2836 gün kapatma cezası verdi. 6 film, tiyatro oyunu yasaklandı. EMEP yöneticisi ve üyesi 40 kişi, SİP üyesi 50 kişi partilerinin etkinlikleri nedeniyle gözaltına alındı. Resmi açıklamalara göre ise 2001 yılı içerisinde Türkiye'ye giriş yapan 12800 mülteci sınırdışı edildi." src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


EMEP heyelan mağdurlarını ziyaret ettiİki hafta önce meydana gelen heyelandan etkilenen ve mağdur olan Çiçek Mahallesi halkını EMEP il ve ilçe yöneticileri ziyaret etti. Partililer dün yaptıkları ziyarette mahalle halkı ile sorunun çözümü konusunda görüş alışverişinde bulundular. Mahalle kahvesinde bir konuşma yapan EMEP il yöneticisi Haydar Cenan, soruna şu an heyelandan doğrudan etkilenen '3-5 komşunun sorunu' olarak bakmamak gerektiğini, heyelanın geniş bir bölgeyi tehdit ettiğini dile getirerek, ileride daha büyük sıkıntıların yaşanmaması için kalıcı tedbirlerin alınması konusunda yerel yönetimlerin görevlerini yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Yerel yönetimlerin duyarsızlığının görüldüğünü, işin sahiplenilmediğini söyleyen Cenan, mahalle muhtarından başlanarak en üsttekine kadar bütün yönetici kademelerinin sorunun çözümü konusunda zorlanması gerektiğini dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Sorun hepimizin sorunu. Mahalle halkını bu konuda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek gerekiyor. Muhtar, mahallenin sorununa sahip çıkması konusunda zorlanmalı. Bunun yolu da semt halkı olarak muhtarla görüşmek, birlikte belediyeyi harekete geçirmenin yollarını aramaktır. Taleplerin yetkililere iletilmesi gerekiyor" dedi.

Yetkililer ilgisizYetkililerin sorunlarını ciddiye almadığından yakınan mahalleli "Belediye bir kişiyi görevlendirmiş. Heyelanın olduğu yerde bekletiyorlar. Bu göstermelik bir tedbir. Hortumcuların götürdüğü paraların küçük bir bölümü burayı karşılar" diyerek tepkilerini dile getirdiler. Necmettin Demir isimli mahalleli, bugüne kadar birlikte hareket etmenin önünde hemşehricilik, parti ayrımı ve benzeri nedenlerin olduğunu bunların mutlaka kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. Heyelandan evi zarar gören bir aileyi 10 gündür evinde misafir eden Necati Şirin, "Karşıyaka'da sokakları süsleyeceklerine buraya bir kriz masası kurulsun. Bizden toplanan vergiler buna yeter" dedi. Heyelan bölgesindeki evlerini birer birer boşaltarak çocuklarının ya da anne babalarının evine taşınan mağdurlar da evlerini tamamen bırakmadıklarını, haklarını sonuna kadar arayacaklarını dile getirdiler.
ÖNCEKİ HABER

OHAL'in yeni yıl hediyesi!

SONRAKİ HABER

İnsani bir hatırlatma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...