31 Aralık 2001 22:00

Özel okullara kıyak

Devlet okulları olanaksızlıklar içinde eğitim ve öğretimi sürdürmeye çalışırken Milli Eğitim Bakanlığı özel okulların harcamalarını da vergiden muaf tutmaya hazırlanıyor.

Paylaş
Özel okullara kıyakMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okulların geliştirilmesi amacıyla vergi muafiyeti ve eğitim harcamalarının vergiden düşürülmesi olanağı sağlayacak bazı yasal düzenlemelere hazırlanıyor. MEB, özel öğretim kurumlarına yönelik hedeflerine, resmi çalışma programında yer verdi. Buna göre, özel öğretim kurumlarının eğitimin her kademesinde yaygınlaştırılması için Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda, değişiklik yapılacak. Yeni düzenlemeyle, 'özel sektörün okul açması, eğitime daha fazla yatırım yapması ve işletmesi' için vergiden muafiyet ve vergi iadesi sağlanacak. Ayrıca, ucuz kredi verilmesi yönünde düzenleme yapılması da öngörülüyor. MEB'in konuyla ilgili programında, velileri özel okullara yönlendirmek için yeni düzenlemeler de yapılıyor. Bu nedenle kanuna velilerin eğitim harcamalarının vergiden düşürülmesi maddesi konulması planlanıyor.

Piyasa için elemanMilli Eğitim Bakanlığı ayrıca piyasanın ihtiyacı olan nitelikle eleman yetiştirilmesi için de meslek yüksekokullarına ilişkin düzenlemeler yapıyor. Vakıf üniversitelerine giderlerinin yüzde 45'i kadar yapılan devlet yardımının, özellikle mesleki ve teknik eğitim alanında hizmet verecek yükseköğretim kurumlarına da yapılması planlanıyor. Böylece açılacak özel ve bağımsız yüksekokulların giderlerinin yüzde 45'ine kadarı devlet kesesinden karşılanacak. 4702 sayılı mesleki eğitimin geliştirilmesine yönelik yasayla, vakıfların kazanç amacına yönelik olmamak koşuluyla, bir üniversiteye bağlı olmaksızın, ekonominin ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli işgücü yetiştirmek için meslek yüksekokulu kurabilmeleri olanağı getirilmişti. MEB, 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'ndaki söz konusu değişikliklerin 1 yıl içinde gerçekleştirilmesini planlıyor. Bu arada MEB, özel öğretim kurumlarının birlikte hareket etmesini sağlayacak tüzel kişiliğe sahip Özel Öğretim Kurumları Odası Kanunu hazırlamayı da planlıyor. Bu konudaki çalışmaların da 2 yıl içinde tamamlanacağı bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

İlk günden vur abalıya!

SONRAKİ HABER

OHAL'in yeni yıl hediyesi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...