31 Aralık 2001 22:00

İlk günden vur abalıya!

Hükümetin emekçilere 2002 yılının ilk günü "hediyesi" zam ve vergi artışları oldu. IMF'nin, 2002 bütçesinde 3 katrilyonluk bir iyileşme isteğini yerine getirmek için harekete geçen hükümet, istenen miktarın yarısını zamlarla karşılayacak.

Paylaş
İlk günden vur abalıya!Ziya ÖzışıkYeni yıl için umutlar dağıtan hükümetin ilk günkü icraatı, IMF'nin istediği tedbirler paketini uygulamaya koymak oldu. Bu tedbirlerin ilk sırasında da zamlar ve vergiler yer alıyor. 1 Ocak'tan itibaren elektrikten suya, doğalgazdan ulaşıma kadar temel mal ve hizmetlere zam geliyor. Vergi oranlarının artışı da bu zam yağmurunu desteliyor. IMF ve hükümetin emekçilere 2002 yılının ilk "hediyesi" zam ve vergi artışları oldu. IMF'nin, 2002 bütçesinde 3 katrilyonluk bir iyileşme isteğini yerine getirmek için harekete geçen hükümet, istenen miktarın yarısını zamlarla karşılayacak. Zam furyası, akaryakıttan elektriğe, doğalgazdan telefon ücretlerine kadar birçok mal ve hizmeti kapsıyor. Öte yandan vergi artışları da bu zamlarda etkili olacak. 2002 yılı yeniden değerleme oranı çerçevesinde birçok vergiye yüzde 50 ile yüzde 100 arasında zam geldi. Örneğin; motorlu taşıtlar vergisi yüzde 80 zamlanırken, özel işlem vergileri de yüzde 50 artırıldı. Değişik adlar altında toplam 32 kalem vergi alındığı düşünülürse, 2002'nin daha ilk günlerinde emekçi kesimlerin sırtına nasıl bir yük yüklendiği ortaya çıkıyor. Ayrıca bunlara harçlar, cezalar, KİT ve kurul payları, fon gelirleri gibi kalemler dahil değil.

Tepki büyükBu ağır yüke halkın tepkisi ise büyük. 2001 yılını Şubat krizinin getirdiği zorluklarla geçiren kesimler, yeni vergi ve zam uygulamalarının 2002 bütçesinde yer almasını bu seneyi de darboğazda geçirecekleri anlamına geldiğini söylüyorlar. Ahmet Güzel, "Bu halk yeni vergileri nasıl ödeyecek? Bunu hiç düşünmüyorlar" derken, halkın vergisini zaten verdiğini ifade ediyor. Güzel, "Bizim yerimize banka hortumlayanlardan vergi alsınlar" diyor.Kasap olan ve 2001 yılını büyük sıkıntılar içinde geçirdiğini söyleyen İbrahim Utku ise "İşimiz IMF'ye kaldı " diyerek hükümetin IMF güdümlü ekonomi politikalarını eleştiriyor. "Dipten tepeye ekonomik kiriz herkesi vurdu" diyen Utku, sorunlarının 2002 yılında da süreceğinden emin. Tekel Bayii İbrahim Atakul da "Esnafın durumunu herkes biliyor. Durumumuz ofsayt" diyerek hükümetin bu durumu bildiği halde her şeyi esnafın aleyhinde yaptığını ifade ediyor. Atakul, "Yeni bütçe bizi sarsar, krizden kurtulamayız" derken, Bakkal Mehmet Pala da aynı düşünceleri paylaşıyor. Pala, Türkiye'de daima vergi verenlerin ezildiğini söylüyor ve ekliyor: "Halkın alımı gücü azaldı yeni vergileri nasıl ödeyeceğiz bilmiyorum."
ÖNCEKİ HABER

Büyük 'yardım' tezgâhı

SONRAKİ HABER

Özel okullara kıyak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...