31 Aralık 2001 22:00

Büyük 'yardım' tezgâhı

Avrupa'nın 26 ülkesinde örgütlü 24 yıllık 'hayır kurumu' yoksul ülkelere yardım bahanesiyle topladığı eşyaların üzerine yattı!

Paylaş
Büyük 'yardım' tezgâhıMurat Kuseyri Avrupalı yardım örgütü "Humana People to People" (Halktan Halka-HPP) kurucu ve yöneticilerinin bir kısmının yolsuzluk ve vergi kaçakçılığına bulaştığı iddiaları büyük tartışma yarattı. Yoksul ülkelerde faaliyet gösteren örgütün kimi yetkilileri aranıyor. Kuruluşa destek veren ülkelerin sorumululukları da gündemde.

Büyük şirket olduHPP, 1977 yılında Danimarka'da bir grup ögretmen ve öğrenci tarafından kuruldu. Hareket önce İskandinav, sonra da diğer Avrupa ülkeleri ile Amerika ve Afrika'nın bazı ülkelerinde örgütlenmeye başladı. Dernek yöneticileri, amaçlarının "kapitalist ülkelerdeki aşırı tüketim ve bolluğun bir kısmının yoksul ülkelere aktarılması" olduğunu açıkladılar. Bu amaçla kurulan HPP, kısa sürede dört kıtada 26 ülkeye ulaştı. Zengin ülkelerden toplanan giyecek ve mobilya gibi eşyalar bit pazarlarında satılıyor, elde edilen gelir Afrika ülkelerinde eğitim ve sağlık projeleri için kullanılıyordu. Bazı eşyalar ise doğrudan yardım edilecek ülkelere gönderildi. Başlangıçta amatörce faaliyet yürüten HPP, zamanla kullanılmış eşya satan yüzlerce mağaza açtı ve ticari bir kuruma dönüştü.

Paralar meçhulPHH kurucularından Danimarkalı Amdi Petersen ve örgutün 3 yöneticisi, vergi kaçırmak ve dolandırıcılık gibi suçlar nedeniyle, aylardır polis tarafından aranıyor. Örgütün dernek ve vakıfları vergi vermemek için kullandığı, yoksul ülkelerde proje çalışmalarına katılacak öğretmenlerin maaşlarının Danimarka hükümetince ödendiği ve örgütün eşya satışından elde ettiği gelirlerin sadece küçük bir kısmının yardım amacıyla aktarıldığı belirtiliyor. Paraların büyük bölümünün akıbeti, halen meçhul. Jyllands-Posten adlı gazete, ekim ayinin ayının sonunda verdiği bir haberde, 20 yıldan bu yana gözlerden uzak yaşayan Petersen'in, Miami'de 800 metrekare genişliğinde lüks bir binada yaşadığını ortaya çıkarmıştı.

İsveç'te iflası isteniyor İsveç'te PHH'nin alt kuruluşu olarak faaliyet yürüten UFF ile ilgili tartışmalar da giderek hararetleniyor. Expressen gazetesi, UFF'nin Afrika'da yürüttüğü iki projede, bir devlet kuruluşu olan SIDA'dan yardım aldığını, ancak elde edilen gelirin sadece yüzde 2'sinin yardım projelerine harcandığını duyurdu. Geçtiğimiz hafta ise DN adlı gazete, halktan toplanan eşyaların satışından gelen gelirlerin yoksullara değil, kurucu Amdi Petersen'e gönderildiğini kanıtlayan belgeler yayınladı. Bu arada, örgütün çalıştırdığı işçilerin vergilerini ödemediği, kurumun taşeronlara da borcu olduğu belirlendi. İcra dairesi, yüz milyonlarca kron kâr ettiği halde vergi borcunu ödemeyen UFF'nin iflasını istedi.

Estonya'da sattılarGeçtiğimiz yıl içinde İsveç halkı, yoksul ülkelere yardım amacıyla UFF'ye 8900 ton elbise ve ayakkabı bağışladı. Eşyaların büyük bir bölümü, UFF'in kardeş örgütü Humana-Baltık tarafından Estonya'daki mağazalarda satıldı. UFF, gelirlerinin bilançosunu vermeyi reddediyor ve sadece 20 milyon kronluk bir gelir elde edildiğini ileri sürüyor. Buna karşın uzmanlar, UFF'nin Estonya'ya 4000 ton eşya gönderdiğini, bunların satışından elde edilen gelirin 250 milyon kron civarında olduğunu belirtiyorlar. UFF, Estonya'da herhangi bir proje yürütmüyor ve bu satışların gelirinin HBB yöneticilerinin kasasına gittiği kaydediliyor.PHH, birçok ülkede 150 civarında proje yürütüyor. UFF ise 2000'de devlet kuruluşu SIDA'nın desteğiyle 9 proje gerçekleştirdi. Projelere UFF tarafından yapılan masraf 3.2 milyon kron. UFF yöneticileri, proje giderleri düşüldükten sonra kasada bulunması gereken yüz milyonlarca kronun nereye harcandığını açıklayamıyor.
ÖNCEKİ HABER

Saa gitti, sıradaki gelsin!

SONRAKİ HABER

İlk günden vur abalıya!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...