31 Aralık 2001 22:00

Saa gitti, sıradaki gelsin!

Geçici devlet başkanı Rodriguez Saa da, bir haftada istifa etti. Saa'nın yerine gelmesi gereken Senato Başkanı da istifasını sundu.

Paylaş
Saa gitti, sıradaki gelsin!Arjantinli işçi ve emekçilerin baskısına dayanamayan geçici Devlet Başkanı Adolfo Rodriguez Saa da istifasını sundu. Onay verdiği geçici hükümetin istifa etmesinin ardından, Saa'nın da koltuğu terk etmesiyle, ülkedeki ekonomik ve siyasi kriz daha da derinleşti.Saa, istifasına gerekçe olarak, mensubu olduğu Peronist partinin, kendisine yeterince destek vermemesini gösterdi. Saa'nın istifasının ardından gözler, Senato Başkanı Ramon Puerta'ya çevrildi. Bir Peronist olan Puerta'nın, geçici devlet başkanı olması bekleniyordu. Ancak Puerta da, "sağlık nedenlerini" gerekçe göstererek görevini terk etti.

Camano ne yapacak?Sırada, Arjantin parlamentosunun alt kanadının başkanı olan Eduardo Camano'nun bulunduğu belirtiliyor. Camano, eğer istifa etmezse, Kongre tarafından geçici devlet başkanlığına atanacak. Ancak Camano'nun da, Saa gibi emek düşmanı politikalarda ısrar etmesi halinde görev süresinin fazla uzun olamayacağı belirtiliyor. Saa, eski Devlet Başkanı Fernando De La Rua'nın halk tarafından devrilmesinden sonra, 23 Aralıkta geçici olarak göreve getirilmişti.

Peronistlerin dalaşıİstifalarla sarsılan Peronist partide ise, ülkeyi kimin nasıl yöneteceğine dair sert tartışmalar sürüyor. Geçmişi yolsuzluklarla gölgelenen partideki bu koltuk kavgası, halk tarafından öfkeyle izleniyor. Kavganın en önemli belirtisi, Saa'nın istifasını gerekçelendirmesi sırasında ortaya çıktı. Televizyonlardan halka hitap eden eski devlet başkanı, Cordoba eyaletinin valisi Jose Manuel de la Sota'yı hedef aldı. Saa, Sota'nın, devlet başkanlığı koltuğuna oturmak uğruna, ülkenin çıkarlarını bir kenara bıraktığını belirtti.Rodriguez Saa, yeni bir hükümet kurmak amacıyla Peronist valilerle görüşmüştü. Geçici devlet başkanı, bir haftalık görev süresi içinde, 155 milyar dolara ulaşan iç ve dış borçları ödeyemeyeceklerini belirtmiş ve "üçüncü bir para birimi" oluşturulacağını ilan etmişti. "Argentino" adı verilen bu para, iki hafta içinde dolaşıma sokulacak ve Pezo ile ABD Doları'nın yanında yerini alacaktı. Ancak bu planın, Saa'nın istifasıyla birlikte uygulanma şansı kalmadığı kaydediliyor.

Bush IMF'de ısrarlıRodriguez Saa, son olarak Cumartesi günü ABD Başkanı George Bush ile bir telefon görüşmesi yapmış ve ABD'nin Arjantin'e yönelik tutumunun değişmediğini görmüştü. Bush, telefonda, "IMF ile ilişkilerin sıkı bir biçimde sürmesi gerektiğini" söyleyerek, Arjantin halkıyla adeta alay etmişti.Cuma günü ise, kamu bankası Banco de la Nacion'un Başkanı ve Saa'nın yakın adamlarından David Exposito, istifa etti. Exposito'nun, ülke ekonomisine dair demeçleri, halkta yeni bir öfke yaratmış ve cumartesi günü yeniden patlak veren isyanın önemli nedenlerinden biri olmuştu. Exposito, hükümetin, "enflasyona yol açmadan", 15 milyar dolar tutarında Argentino basacağını söylüyordu. Tahminlerin çok ötesinde olan bu rakam, yıllardır baskı altında tutulan enflasyonun sonunda hortlayacağını gösteriyordu.

Birikimler tehlikedeOrta sınıfların yoğun bir biçimde katıldığı protesto eylemlerinin bir diğer sebebi de, Yüksek Mahkeme'nin, mevduat sınırlamalarını koruma kararıydı. Devrik lider Fernando de la Rua tarafından alınan bu karara göre, mevduat sahipleri, bankalardan ayda 1000 doların üzerinde para çekemiyorlar. Halk, bankalardaki son tasarruflarının, er ya da geç devlet tarafından "iç edileceği" korkusu içinde yaşıyor. Bu kısıtlamanın kaldırılması durumunda, ülkedeki hemen bütün bankaların batmasına kesin gözüyle bakılıyor.
ÖNCEKİ HABER

Ortadoğu: Savaş sürecek

SONRAKİ HABER

Büyük 'yardım' tezgâhı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa