29 Aralık 2001 22:00

Hindistan savaşa hazırlanıyor

Hindistan yönetimi, Pakistan'a karşı savaş hazırlığı yapmaya devam ediyor.

Paylaş
Hindistan savaşa hazırlanıyorHindistan yönetimi, Pakistan'a karşı savaş hazırlığı yapmaya devam ediyor. Hindistan, sınırdaki askeri yığınağına takviye yaparken, silah ve mühimmat üretimini de artırdı. Hintli askeri yetkililer, ülkenin doğusunda bulunan Batı Bengal'deki askeri üslerden batı cephesine doğru asker nakledildiğini, sınırdaki zırhlı ve ağır topçu birliklerine takviye yapıldığını belirttiler. Askeri makamlar, ayrıca Racastan, Pencap ve Cammu vilayetlerine topçu birlikleri, ağır malzeme ve asker sevkiyatı için tren talebinde bulunurken, silah ve mühimmat fabrikaları da tüfek, obüs mermisi ile kışlık giyecek ve kar botu üretiminin artırılması talimatı aldı. Askeri yetkililer, "her türlü tehdide karşı" Pakistan'ın yakın müttefiki Çin'e ait sınıra yakın Sikkim ve Arunaşal Pradeş bölgelerine de asker kaydırıldığını belirttiler.

Görüşme talebi reddedildiPakistan'ın gerilime son verme çabalarına son olarak ülkedeki cuntanın lideri Pervez Müşerref'in görüşme çağrısı eklendi. Müşerref, Hindistan Başbakanı Atam Behari Vajpayi ile Nepal'de bir araya gelmek istediğini söyledi. Hint Başbakanı ile gelecek hafta bir araya gelmek istediğini belirterek, "Onunla karşılaşmakta bir çekincem yok. Ancak tek elin sesi çıkmaz" dedi. Hindistan ile gerginliğe rağmen birliklerini Afganistan sınırından çekmeyeceğini belirten Müşerref, "Afganistan sınırında yapmakta olduğumuz şey devam edecek. Birlikler Afgan sınırından çekilmeyecek, durumda bir değişiklik yok" dedi. Ancak, Hindistan, Pakistan'la görüşme yapmak istemediğini bildirdi. Hindistan Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, böyle bir görüşmenin muhtemel olmadığını belirtti. Yetkili Reuters'a açıklamasında, "Pakistan kararlı ve anlamlı bir şekilde terörizme karşı mücadele edinceye kadar, böyle bir diyalogun muhtemel görülmediğini" söyledi. Times of India gazetesi ise Hindistan Dışişleri Bakanı Jaswant Singh'in, Pakistanlı meslektaşı Abdül Settar'la gelecek hafta Nepal'de yapılacak Güney Asya ülkeleri zirve toplantısında görüşmesinin beklendiğini yazdı. Pervez Müşerref ayrıca ülkesinin hiçbir zaman savaşı başlatan taraf olmayacağını söyledi.

Tac Mahal'a kamuflajBu arada Hindistan'ın, Pakistan'ın hava saldırısı yapması endişesiyle Tac Mahal'i kamufle etme hazırlıklarına başladığı bildirildi. Kuzeydeki Agra kenti yetkilileri, 17. yüzyılda yapılan Tac Mahal'i hava saldırılarından korumak için tarihi binanın haki renkle kapanacağını söylediler. Tac Mahal, 40 kilometre uzaktan fark edilebiliyor ve özellikle ayışığında görülebiliyor. Hindistan'ın Racastan eyaletinde dün sınıra mayın döşeyen 15 asker, mayınların kazayla patlaması yüzünden öldü, çok sayıda asker de yaralandı.
ÖNCEKİ HABER

Ticarethane düzeni

SONRAKİ HABER

Irak'ta 11 yıllık bilanço:

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...