29 Aralık 2001 22:00

Dayanışma eylemine saldırı

Avrupa'dan Filistin halkına destek için Batı Şeria'ya giden protestocular, İsrail askerinin şiddetiyle karşılaştılar.

Paylaş
Dayanışma eylemine saldırıAvrupa'dan Filistin halkına destek için Batı Şeria'ya giden protestocular, İsrail askerinin şiddetiyle karşılaştılar. Filistin lideri Yaser Arafat'ın, üç haftadır çıkmasına izin verilmeyen binanın yakınlarında gösteri yapan Avrupalılara, gözyaşartıcı bomba ve bayıltıcı gazlarla saldırıldı.Önceki gün, yüzlerce Filistinli ile birlikte Ramallah merkezinde gösteri yapan; Fransa, İtalya ve İngiltere'den gelen yaklaşık 40 kişi, İsrail terörünü protesto etti. Eylemde, 3 Aralık'tan bu yana Ramallah'taki karargâhından dışarı çıkmasına izin verilmeyen Yaser Arafat'a destek sloganları da atıldı.Askerlerin saldırısı, göstericilerin, İsrail tanklarının önüne doğru yürümesinden sonra gerçekleşti. Bir zırhlı aracın üzerine çıkan maskeli bir İsrail askeri, kalabalığın üzerine rastgele gözyaşartıcı bombalar fırlattı.

Meydan okunmalıİsrail saldırısında yaralanan olmazken, olayın ardından bir açıklama yapan göstericiler, perşembe günü de benzer bir durumla karşılaştıklarını anlattı. Avrupalı eylemciler, Filistinlilerle dayanışmak için, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne girmeye çalıştıklarını, ama polisin kendilerini döverek engellediğini belirtti. Bir dergide yazarlık yapan Melanie Jarman, yaşadıklarına rağmen, Filistinlilere destek vermenin çok önemli olduğunu vurguladı. Jarman, "İsrail işgaline meydan okumalı ve bu işgalin, Filistinlilerin ölümüne neden olduğunu anlatmalıyız" diye konuştu. İsrailli ve Filistinli barış yanlıları, yine önceki gün Kudüs'te bir gösteri yaptılar. 2000'den fazla gösterici, şehir sokaklarında barış sloganları atarak yürüdü. Göstericiler, İsrail işgalinin sona erdirilmesi yönünde sloganlar attılar.

Yunanistan'ın örnek tavrıBu arada, Yunanistan Parlamentosu'nun 102 üyesi, İsrail işgali karşıtı bir karara imza attı. Ülkenin en büyük dört partisine mensup milletvekillerinin kararında, Ortadoğu'ya barışın gelmesi için, İsrail'in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarından derhal çekilmesi gerektiği belirtildi. Milletvekilleri; İsrail'den Filistinlilere yönelik saldırılara son vermesini, görüşme masasına oturmasını ve soruna, uluslararası hukuka uygun, kalıcı bir çözüm bulmasını da istediler.Filistin şehirlerinin abluka altında tutulmasını da kınayan Yunan milletvekillerinin kararı, başkent Atina'daki İsrail Büyükelçiliği'ne iletildi.

Bir Filistinli öldürüldüÖte yandan, Gazze'de bir Filistinli genç daha öldürüldü. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze'nin merkezindeki Netzarim Kavşağı yakınlarındaki İsrail askerlerine yaklaşan ve üzerinde tüfek ve tanksavar füze taşıyan Filistinlinin, İsrail askerleri tarafından vurulduğu belirtildi. Açıklamada, Filistinlinin üzerinde beline bağlı patlayıcılar bulunduğu kaydedildi. Filistin lideri Arafat'ın saldırılara son verilmesi çağrısı yapmasından bu yana meydana gelen ilk intihar saldırısı girişimini İslami Cihad örgütü üstlendi.Lübnan'daki en büyük Filistin mülteci kampı olan Ayn El Hilve yakınında meydana gelen şiddetli patlamada ise, bir kişi öldü.Görgü tanıkları ve ordu yetkilileri, patlamanın kampın girişindeki kontrol noktasına yakın bir yerdeki çöplükte olduğunu, çöp toplayan bir işçinin öldüğünü söylediler.
ÖNCEKİ HABER

ABD Afganistan'da kalıcı

SONRAKİ HABER

Çinli işçiler patronu rehin aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...