29 Aralık 2001 22:00

ABD Afganistan'da kalıcı

ABD Başkanı George W. Bush, Teksas'taki çiftliğinden yaptığı açıklamada "Afganistan'da daha uzun süre kalacaklarını" ilan etti.

Paylaş
ABD Afganistan'da kalıcıABD Başkanı George W. Bush, Afganistan'daki Amerikan işgal kuvvetlerinin "daha uzun bir süre" bölgede kalacağını ilan etti. Bush, işgalin sürmesine "Taliban ve El Kaide kalıntılarını temizlemek ve 6 binden fazla savaş tutsağını sorgulamak" gibi gerekçeler getirdi. Bush, "Afganistan istikrarlı bir ülke olmadan ABD'nin görevi sona ermeyecektir" diye konuştu.Amerikan Başkanı, önceki gün Teksas'taki çiftliğinde, yanında General Tommy Franks olduğu halde yaptığı açıklamalarda, "Amerikan halkı, sabırlı olmamız gerektiğini anlamalı" dedi.

Bombardıman sürecekDiğer yandan, Afgan hükümetinden yetkililer, ilk kez ABD'ye karşı tavır almak zorunda kaldılar. Başkent Kabil'deki yetkililer, "Afganistan'da teröre karşı savaşın yenildiğini ve bu nedenle Amerika'nın hava bombardımanını derhal sona erdirmesi gerektiğini" dile getirdiler. Afgan halkının katliamlara yönelik tepkisi karşısında zor anlar yaşayan geçici hükümetin bu talebi, ABD tarafından reddedildi. Bush ve diğer yetkililer, bombardımanın "Usame Bin Ladin ve diğer El Kaide yöneticileri ele geçirilinceye kadar" süreceğini duyurdular.

'Bin Ladin Pakistan'da'Afgan Savunma Bakanı General Muhammed Fehim ise, bu gerekçeyi reddetti. Fehim, Bin Ladin'in muhtemelen Pakistan'a kaçtığını söyleyerek, "Usame Bin Ladin artık bizim kontrolümüzün dışında. Amerika, onu, Pakistan hükümetinin yardımıyla yakalayabilir" dedi. Batı desteğiyle işbaşına gelen geçici Afgan yönetimi, Usame Bin Ladin'in Pakistan'da olduğu yolundaki iddialarını yineleyerek, Bin Ladin'in Peşever'i üs olarak kullandığını ve Afganistan sınırı boyunca gezmeye devam ettiğini ileri sürdü. Afgan Savunma Bakanlığı'ndan adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak, "Şu anda Bin Ladin'in orada olduğundan tamamen emin değiliz, ancak istihbarat verileri, onun Peşaver'i üs olarak kullandığını gösteriyor" diye konuştu.

Beş kentte işgalÖte yandan, İngiltere liderliğindeki Afganistan işgal gücünün, yerel savaş ağalarının itirazlarına rağmen, ülkenin beş büyük şehrine konuşlandırılacağı açıklandı. Bir Afgan yetkili; işgal kuvvetlerinin önce başkent Kabil'e, ardından Herat, Kandahar, Mezar-ı Şerif ve Celalabad'a yerleşeceğini, sayılarının da 5 bini bulacağını söyledi. İngiliz yetkililer ise, birkaç gün içinde, ülkeye bir Uluslararası Güvenlik Destek Kuvveti (ISAF) karargâhı kurmak üzere 67 kişilik bir ekip göndereceklerini kaydetti. Yetkililer, bu ekibin, halen Kabil'de bulunan 80 deniz komandosuna katılacağını, ek olarak iki yüz özel kuvvet askerinin daha, aynı amaçla gönderilebileceğini belirttiler."Barış kuvveti" adını taşıyan işgal güçlerinin rolü, büyüklüğü ve görevlerine dair ayrıntılar, ISAF lideri Orgeneral John McColl tarafından belirlenecek. Görev alanı giderek genişleyen İşgal kuvvetinde İngiltere, Almanya, Fransa ve Türkiye rol üstlenecek.

Bahreyn de katılacakBahreyn, Ürdün'den sonra ABD'nin işgaline askeri katkıda bulunacak ikinci Arap ülkesi oldu. Genelkurmay Başkanı Raşid Bin Abdullah El Halife, güdümlü füzeyle donatılmış bir kruvazörün, 240 kişilik mürettebatıyla bir hafta içinde hareket edeceğini söyledi. Bahreyn, ABD Deniz Kuvvetlerinin 5. Filosu'na evsahipliği de yapıyor.Ürdün'den 200 özel güç askeriyle bir askeri tıp ekibi de sahra hastanesi kurmak için geçen hafta Mezar-ı Şerif'e gitmişti.
ÖNCEKİ HABER

Yollar dayanılacak gibi değil

SONRAKİ HABER

Dayanışma eylemine saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...