28 Aralık 2001 22:00

Alacak tehdidi işe yaradı

Ermenistan'ın Sovyetler Birliği'ne olan geçmiş borçları, Rusya'nın bölgede yeni mevziler kazanmasını sağladı. Borçların silinmesi karşılığında, Ermenistan'daki bazı askeri tesisler ve araştırma enstitüleri Rusya'ya devrediliyor.

Paylaş
Alacak tehdidi işe yaradıErmenistan, bazı askeri tesislerini ve askeri araştırma enstitülerini, Rusya'ya olan milyonlarca dolarlık borcuna karşılık olarak Moskova'ya devredecek. Böylece Rusya, Ermenistan'daki askeri varlığını pekiştirmiş olacak.Ermenistan Savunma Bakanı Serj Sarkisyan'ın İtar-Tass'a yaptığı açıklamaya göre, 98 milyon dolar tutarındaki borç karşılığında yapılacak devirle ilgili anlaşmaya kesin şeklinin verilmesi amacıyla, Rusya Başbakan Yardımcısı İlya Klebanov dün bu ülkede temaslarda bulundu.

Putin formülüDevlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen eylül ayında Ermenistan'a yaptığı ziyaret sırasında bulunan "borç karşılığı devir" formülü, askeri alanlar dışındaki tesisleri de kapsıyor. Taraflar, başka hangi tesislerin devredilebileceği konusunda listeleme çalışmalarını sürdürüyor.Devri düşünülen tesisler arasında, otomatik kontrol sistemleriyle ilgili tesisler, komuta kontrol cihazları fabrikası, ısıtma ve güç santralleri de bulunuyor. Bu tesislerin bazıları, SSCB döneminde Sovyetler çapındaki askeri-sanayi kompleksinin parçaları durumundaydı.

Türkiye'ye örtülü uyarıDiğer yandan Ermenistan, komşusu Kafkasya ülkelerindeki yabancı askeri varlığın büyümesinden kaygılı olduğunu açıkladı.Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakan Yardımcısı Mihail Arutyunyan, "anti-terörist" operasyona katkı amacıyla Azerbaycan'da bir üs kurulması veya bu ülkedeki üslerin operasyona katılan güçlerce kullanılması halinde, bunun Ermenistan tarafından "ülkesinin güvenliğine tehdit" olarak algılanacağını söyledi. Arutyunyan, Rus basınında çıkan, ancak Gürcü makamlarının yalanladığı, "Türk savaş uçakları Gürcistan'da daimi üsse sahip olacak" iddialarına da değinerek, "Eğer bu haberler doğruysa, bu durum Ermenistan'ın güvenliğine karşı bir tehdittir" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

ABD'den keyfi katliam

SONRAKİ HABER

Hindistan gerginliği tırmandırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...