28 Aralık 2001 22:00

ABD'den keyfi katliam

Amerikan uçakları, Taliban ve El Kaide birliklerinin çekildiği bölgeleri bombalamaya devam ediyor. Son olarak Naka köyüne çok sayıda bomba atıldı, onlarca kişi öldü.

Paylaş
ABD'den keyfi katliamABD uçaklarının bir köye düzenlediği bombalı saldırıda 25 ila 40 kişinin öldüğü, çok sayıda evin yıkıldığı bildirildi. Paktika eyaletindeki Naka köyünde, 60 kişi de yaralandı. Yıkılan 25 evden birinin Taliban liderlerinden Maulvi Taha'ya ait olduğu ancak Taha'nın saldırı sırasında evinde olmadığı öğrenildi. AFP muhabiriyle konuşan köylüler, "Naka'yı boşu boşuna vurdular. Köyde ne Taliban milisi, ne El Kaide militanı var..." dediler. Köylüler, önceki gece gerçekleşen saldırıda çok sayıda hayvanın da telef olduğunu anlattılar.

Kritik zamanlama Bombardımanın yeni Başbakan Hamid Karzai'nin ABD'den hava akınlarını durdurmasını istemeye hazırlandığı sırada yapılması dikkat çekti. Kabile liderleri, geçtiğimiz hafta yeni hükümeti desteklemek için Kâbil'e giden bir heyetin yine havadan vurulmasından sonra, Karzai'den Paktika eyaleti ile sınırı bulunan Paktiya'daki hava saldırılarının durdurulması için girişimde bulunmasını talep etmişlerdi. Kabile liderlerinin sözcüsü Abdul Hakim Münir, bölgede Taliban ya da El Kaide üyesinin kalmadığını söylüyor. ABD'nin yeni yönetimde en güvendiği isimlerden olan Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah, Paktiya'yı "El Kaide üssü" olarak tanımlıyor ve bombardımanın sürmesini istiyor. Ancak kalibe liderleninin etkisi ağır bastı ve Savunma Bakanlığı sözcülerinden Muhammed Habil, "Taliban ve El Kaide'nin kalan güçleri sayı olarak birkaç tane ve belki de en fazla üç gün içinde yok edilebilecek kadar... Bunların da halledilmesinden sonra bombardımana devam etmeye gerek yok" dedi. Bakanlık sözcüsü Habil, "Bu hedefe ulaşıldıktan sonra ABD'nin bombardımanı durdurmasını talep ediyoruz. ABD, Afgan Savunma Bakanlığı'nın ve yerel komutanların onayı olmadan istediği zaman Afganistan'ı bombalayamaz" diye konuştu.

Gazne vurulduABD uçaklarının, Afganistan'ın başkenti Kâbil'in güneybatısındaki Gazne'de Taliban liderlerince kullanıldığı iddia edilen bir kompleksi vurduğu bildirildi. Pentagon sözcüsü Amiral Craig Quigley, iki B-52 ağır bombardıman ve bir AC-130 uçağının, yüksek duvarları olan kompleksi vurduğunu kaydetti. Afganistan'ın doğusundaki Celalabad kentindeki Afgan güçlere ait bir üsse ise önceki gece 4 roket atıldığı bildirildi. Afgan İslam Ajansı (AIP), saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını ve bunun geçen ay kenti Taliban karşıtı güçlerin ele geçirmesinin ardından düzenlenen ilk saldırı olduğunu duyurdu.

Sağduyuyla şeriat!Afganistan'daki geçici yönetimin Adalet Bakanı Abdurrahim Kerimi, Afganistan'da adaletin şeriata göre sağlanmaya devam edeceğini, ancak bunun ekonomik ve sosyal çevre gözönüne alınarak sağduyuyla yapılacağını söyledi. Kerimi, başkent Kâbil'de yaptığı açıklamada, "Taliban, hırsızların hemen elini kesiyordu. Bizim İslamiyetimiz farklı. Yiyeceği olmayanın eli nasıl kesilir? Önce halkı beslemek ve yaşatmak lazım" dedi.Afgan hakim Ullah Zarif, daha önceki açıklamasında, halk önündeki idamların ve recm (taşlanarak öldürülme) cezasının uygulanmasının süreceğini söylemişti. Taliban dönemine kıyasla bazı değişiklikler olacağını söyleyen Zarif, "Örneğin Taliban asılanları 4 gün ipte bırakıyordu, biz cesetleri 15 dakika kadar asılı tutacağız" demişti. Zarif, "Kadınlara olduğu gibi erkeklere de recm cezası verilecek, ancak daha küçük taşlar atacağız" diye konuşmuştu.

Franks: Savaş sürecekABD'nin askeri yetkilileri de "terörist şebekelerle savaşacakları tek ülkenin Afganistan olmayacağını" açıkça söylemeye başladılar. Afganistan'daki savaşın komutanı General Tommy Franks, ABD'nin yeni hedeflere da saldıracağına dair güçlü sinyaller verdi. USS Theodore Roosevelt uçak gemisinde konuşan Franks, ABD'nin "açık ve gizli askeri harekatlarının birçok yerde süreceğini" söyledi ancak bu saldırıların nerelere düzenleneceği hakkında bilgi vermedi. Franks'in konuşmasını yorumlayan Albay Richard Thomas ise, "General Franks'in belirli bir nedenden ötürü açık konuşamadığını düşünüyorum. Ortada bir sürü ıvır zıvır dolaşıyor. Kimisini yazıyorsunuz, kimisini yazmıyorsunuz" dedi. ABD Savnuma Bakanlığı yetkilileri de savaşın Afganistan'da bitmeyeceğini defalarca dile getirdiler.

Yarışıyorlarİspanya hükümeti, Afganistan'a yerleştirilecek işgal birliği Uluslararası Güvenlik Yardım Gücü'ne 485 asker gönderilmesini onayladı. Hükümet sözcüsü Pio Cabanillas, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, İspanyol birliğinin hava ve kara kuvvetleri bünyesindeki askerlerden oluşacağını söyledi.Kanada Savunma Bakanlığı da, Nova Scotia'daki askeri üsten 75 hava askeri ile lojistik destek uzmanlarının, takviye birlik olarak Afganistan'a hareket ettiğini açıkladı. Savunma Bakanlığı sözcüsü, 95 kişilik bir başka takviye birliğin yeni yılın ilk günlerinde operasyona katılacağını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Çeyrek biletlik umutlar

SONRAKİ HABER

Alacak tehdidi işe yaradı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...