30 Ağustos 2011 10:02

Festivalde 47 yabancı 23 yerli film gösterilecek

Belgesel Sinemacılar Birliği’nin Kültür Bakanlığı desteğiyle organize ettiği 14. İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nde gösterilecek filmler belli oldu. 29 Eylül’de başlayıp 3 Ekim’de son bulacak olan festivalde 23’ü yerli, 47’si yabancı olmak üzere 70 film perdeye yansıtılacak. Amerika, Almanya, İr

Festivalde 47 yabancı 23 yerli film gösterilecek
Paylaş

Bu yıl 530 yönetmenin başvuruda bulunduğu festivalde gösterilecek filmler, 12 kişilik festival komitesi tarafından güçlü ve evrensel bir sinema dili kullanmış olmaları, insanlığı yücelten değerleri savunmaları, insanlığın gelecek tasarımına katkı sağlamaları, derin bakış açıları sunmaları gibi temel ölçütler çerçevesinde ön elemeden geçirildi. Ön elemeyi geçen filmlerse 12 Ağustos Cuma günü, İznik’te organize edilen izleme kampında, Belgesel Sinema alanında çalışan profesyoneller, akademisyenler, yönetmenler ve sinema emekçilerinden oluşan yaklaşık 100 kişilik bir grup tarafından değerlendirildi.

Bugüne kadar 58 ülkeden, bin 168 filmin gösterildiği ve tüm dünyadan 117 tanınmış belgeselcinin ağırlandığı festivalin komite başkanı Mustafa Ünlü, festivali “Belgesel Sinema’nın Türkiye’deki vitrini” olarak değerlendirdi. 1001 Belgesel Film Festivali’nin dünya belgeselleri ve belgeselcilerinin Türkiye’deki buluşma noktası olduğunu aktaran Ünlü, “Festival farklı ülkelerden gerçek öyküleri ve dünyanın derin gündemini bizlere taşıyan bağımsız sinemayı, isteyen herkes için ulaşılabilir kılıyor. Yani dünya düzeninin her türlü eleştiriye açık olduğu bir platform diyebiliriz” şeklinde konuştu.
Seçim sürecinde nelere dikkat ettiklerini açıklayan Ünlü, seçici kurulun filmleri değerlendirirken başvurduğu en önemli ölçütlerden birisinin yönetmenin sinema diline hakim olması ve yönetmenin kullandığı sinemasal anlatımın iyi tasarlanmış olmasının Belgesel Sinema dolayısıyla da festival açısından çok önemli olduğunu dile getirdi. Bu kriter nedeniyle film seçimlerinde zorlandıkları çok an olduğunu belirten Ünlü, “Örneğin içeriği çok iyi belirlenmiş, ancak sinemasal anlatımı zayıf olan filmleri değerlendirirken ciddi tartışmalar yaşadık. Belge ve söz Belgesel Sinemanın temel araçlarından ikisi. Filmin içeriği elbette ki çok önemli ancak iyi seçilmiş bir konunun sadece tanıklıklar ve belgelerle anlatılması yeterli olmuyor. Bazen içimizi acıtan, dokunulmamış, binlerce kez dokunulsa bile yeterli olmayacak konuları ele almış öyle filmler geliyor ki ne yapacağımızı bilemiyoruz” dedi.

TÜRKİYE’DE BELGESEL ALGISI DEĞİŞMELİ

Bu yılki teması “DarAlanlar” olan 1001 Belgesel Film Festivali’ne seçilen filmler siyah, kırmızı, turuncu, sarı, mavi, mor ve yeşil olmak üzere 7 farklı bölümde gösterilecek. Belgesel Sinema alanında çalışan profesyoneller, akademisyenler ve katılımcılar arasında bir etkileşim ortamı yaratması amaçlanan festivalde bu yıl ilk kez, çocuklara özel bir bölüm de olacak. “Çocuklar İçin Belgeseller” bölümünde, tüm dünyadan yönetmenlerin, 07-15 yaş grubuna yönelik hazırladıkları ve gerçek öyküleri konu alan filmleri gösterilecek.

Türkiye’de Belgesel Sinema’nın “eğitim” ya da “vahşi doğa” filmi olarak algılandığına dikkat çeken Ünlü, “Türkiye’deki Belgesel Sinema algısını değiştirmeye çabalıyoruz. Festivale gelen seyirciler izledikleri filmlerle kafalarındakilerin çok farklı olduğunu görüyorlar. Özellikle gençlerin filmlerden çok şey öğreneceklerine, etkileneceklerine kimi zaman eğlenip kimi zaman da hüzünleneceklerine inanıyorum. Filmler onlara çok şey katacak. Türkiye’deki yanlış algı festivalimizi daha da güçlendirecek mali destekleri bulmamızı da zorlaştırıyor. Böyle bir etkinliğin uluslararası arenada kendisine kazandıracağı saygınlığı öngörebilen, sadece kültürel değil, çevre ve sivil toplum gibi konuları da kapsayan bir sosyal sorumluluk projesine imza atmak isteyen kurumlardan ve şirketlerden destek bekliyoruz” dedi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kentsel dönüşümde seferberlik ilanı

SONRAKİ HABER

Çinli madenciler bu sefer şanslıydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...