26 Aralık 2001 22:00

Ecevit'in eli zayıfladı!

16 Ocak'ta Washington'a gidecek olan Başbakan Ecevit'in "elini güçlendirmek" adına Meclis IMF yasalarını alelacele gündemine alırken, önce Kıvrıkoğlu, dün de Sezer, Irak'a muhtemel bir Amerikan saldırısı konusundaki kaygılarını dile getirdi.

Paylaş
Ecevit'in eli zayıfladı!Katar Emiri'nin Ankara ziyareti, Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı'nın Irak'a muhtemel bir Amerikan saldırısı konusundaki açıklamalarının gölgesinde geçti. Yapılan açıklamaların, 16 Ocak'ta Washington'da ABD Başkanı Bush ile bir araya gelecek olan, Başbakan Ecevit için de mesaj niteliği taşıdığı yorumları yapılıyor. Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El-Tani, önceki gün Moskova'da Rusya lideri Vladimir Putin ile görüştükten sonra, resmi ziyaret için Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, El-Tani onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi. Yemeğe Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Başbakan Bülent Ecevit, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile hükümet üyeleri de katıldı. Yemekten önce gazetecilerle sohbet eden Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu, Irak'a muhtemel bir Amerikan saldırısı konusunda açıklamalarda bulundu. Böyle bir gelişme konusundaki görüşlerinin belli olduğunu söyleyen Kıvrıkoğlu, "Yeni bir durum yok. Ama bir şey olursa bu 1990'daki gibi ticaretle, boru hattıyla sınırlı kalmaz" dedi. Genelkurmay Başkanı, Irak'taki rejimin yıkılmasın durumunda Kuzey Irak merkezli bir Kürt devletinin kurulması ihtimali bulunduğunu belirterek, bunun Türkiye için "büyük sıkıntı yaratacağını" savundu.

'Gerekçe yok'Kıvrıkoğlu, ABD medyasında yer alan "Irak'ın kuzey ve güneyden 50'şer bin askeri kuvvetlerle işgal edileceği" ve "Türkiye'nin de buna onay verdiği" yönündeki haberleri ise, uydurma olarak nitelendirdi. Böyle bir askeri kuvvetin Irak'ı işgal edebilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Kıvrıkoğlu, bölgedeki uluslararası durum üzerine de değerlendirmelerde bulundu: "Operasyona Arap ülkelerinin hepsi karşı. Sadece Arap ülkeleri de değil. Rusya da Irak'ın bölünmesini istemez. Bir yerde etnik bir ülke kurulmasını hazmedemezler. Hatta İsrail'in işgal ettiği toprakları bile hâlâ hazmedemediler." Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun, ABD tarafından Irak'a saldırının bahanesi haline getirmeye çalıştığı kimyasal silahlar sorunu konusunda açıklamalarda bulunması da dikkat çekti. Kıvrıkoğlu, bu konunun bir saldırı gerekçesi yapılmasını eleştirerek şöyle konuştu: "Yeni bir durum yok. 10 sene önceki sorunlar. 'Pakistan'da, Kuzey Kore'de, Suriye'de, İran'da da var' deniyor. Hatta Ermenistan'da da olduğu söyleniyor. Gerekçe buysa yeterli değil. O zaman 10 yıl öncesinin devamı niteliğinde olur."

Sezer'den ikili çıkışTürkiye Cumhurbaşkanı ile Katar Emiri, dün ortak bir basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Sezer, yaptıkları görüşmede Irak konusunu değerlendirdiklerini belirterek, hem muhtemel bir saldırı konusundaki kaygılarını aktardığı, hem de Irak yönetimini eleştirdiği açıklamasında şöyle konuştu: "Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğünün ve ulusal birliğinin korunmasına büyük önem vermektedir. Irak yönetiminin BM ve uluslararası toplumla işbirliği yapmasının, Irak halkının sıkıntılarının sona erdirilmesi için gerekli olduğunu belirttik."El-Tani ile Ortadoğu'daki şiddet olayları konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını aktararak, tarafları güç kullanımından uzak durmaya ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymaya çağırdıklarını duyurdu. Sezer, Afganistan konusunda ise, "yeni kurulan hükümetin ülke tarihi için bir demokratik gelişmede bir dönüm noktası" olduğunu söylemekle yetindi.

Kıbrıs elçiliğiKatar Emiri El-Tani de Cumhurbaşkanı Sezer'in sözlerine katıldığını belirterek, iki ülke ilişkilerinin gelişmesine çok önem verdiklerini ifade etti.El-Tani, Kıbrıs Rum kesiminin Katar'da büyükelçilik açma talebine ilişkin soruya şu yanıtı verdi: "Katar olarak bu konuyla çok yakından ilgileniyoruz ve temennimiz tarafların tek şemsiye altında uygun bir çözüm bulmalarıdır. Bir tarafa büyükelçilik açma izni verip diğer tarafa vermemek olmaz. Beklentimiz gelecekte tek bir elçilik için izin çıkmasıdır. Bu da çözümden sonra mümkün olabilir."Görüşmede, iki ülke arasında çeşitli alanlarda işbirliği konularının da görüşüldüğü ve askeriye, sağlık, inşaat, turizm ve teknoloji gibi alanlardaki ilişkilerin geliştirilmesi fikrine varıldığı öğrenildi. Şeyh Hamid Bin Halife El Tani, basın toplantısından sonra, dün öğlen saatlerinde Türkiye'den ayrıldı. El Tani'nin Cezayir'e hareket ettiği bildirildi.

ABD ziyareti öncesiCumhurbaşkanı Sezer ve Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu'nun Irak'a Amerikan müdahalesi konusunda tedirginliklerini belirten açıklamalarının, Başbakan Ecevit'in, 16 Ocak'ta gerçekleştireceği Washington ziyareti öncesine denk gelmesi dikkat çekiyor. Önceki gün toplanan Liderler Zirvesi'nde alınan, 15 Ocak'a kadar IMF'nin ısrar ettiği yasaların Meclis'ten çıkarılması kararının "Ecevit'in elini güçlendirmeyi amaçladığı" yorumları yapılırken, Irak konusundaki bu açıklamaların ise, hem başbakana hem de ABD'ye mesaj niteliğinde olduğu belirtiliyor.
ÖNCEKİ HABER

Patronlar belirleyecek

SONRAKİ HABER

Özel sektör

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...