26 Aralık 2001 22:00

Asya'da savaşa doğru

Hindistan ve Pakistan orduları karşılıklı olarak sınırlarına asker yığıyor, savaş uçakları devriye geziyor. İki ülke liderleri karşılıklı açıklamalarında savaş çığırtkanlığı yaparken, nükleer savaş kaygısı giderek büyüyor.

Paylaş
Asya'da savaşa doğruHindistan parlamentosuna düzenlenen faili meçhul silahlı baskının ardından tırmanan Pakistan-Hindistan gerilimi, giderek daha da tehlikeli bir noktaya doğru evriliyor. Hindistan Savunma Bakanı George Fernandes, füzelerinin "hazır" olduğunu açıkladı. Hint haber ajansı PTİ'nin bildirdiğine göre Fernandes, sınırdaki askeri yığınakla ilgili soru üzerine, "Hint füze sistemleri hazır halde tutuluyor. Bütün füzeler yerli yerinde" dedi, ancak hangi füzelerin nerelere konuşlandırıldığına açıklık getirmedi. Hint gazeteleri, karadan karaya Dünya adlı füze bataryalarının Pencap eyaletinde sınıra konuşlandırıldığını iddia ediyor. Nükleer başlık taşıyabilme özelliğine sahip füzenin menzili 150 kilometre. Hint ordusunun elinde ayrıca 1500 km. menzilli balistik Agni-1 (Ateş) füzeleri bulunuyor. Savunma bakanı, 2500 km. menzilli Agni-2 üretmek için çalıştıklarını da söyledi. Hindistan, ayrıca Pakistan sınırlarındaki köyleri de boşaltıyor. Sınırın iki yakasında da savaş uçakları devriye geziyor. Hinti bir askeri yetkili de uçaklarla birlikte diğer silah ve gereçlerin sınıra taşındığını doğruladı. Sınırda her iki tarafın da binlerce askeri bulunduğu bildirildi. Yine Hindistan askeri yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Keşmir bölgesinde çok sayıda Pakistan sığınağı tahrip edildi.

Ağız dalaşıHindistan Başbakanı Atal Behari Vajpayi de, savaş istemediklerini, ancak Pakistan'ın Hindistan'ı zorladığını söyledi. Vajpayi, partisi Baharatiya Janata'nın gençlik kanadı tarafından77. yaşgünü dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, "Savaşa zorlanıyoruz ve buna hazır olmalıyız" dedi. Başbakan, "Hindistan ile Pakistan arasındaki savaşın sonucu konusunda birçok ulusun endişesi bulunduğunu ve bu endişenin doğal olduğunu" da söyledi. Vajpayi, "Allah'ın izniyle silahlı kuvvetlerimisi, tüm zorlukları aşma kapasizetine sahiptir ve hazırdır" diye konuştu. Bu demece yanıt veren Pakistan cuntası lideri Pervez Müşerref ise "Pakistan 140 milyon nüfusu ile bir nükleer güçtür ve umutsuzluğa mahal yoktur" dedi. Hint yetkililer diplomatik çabalarını sürdüreceklerini. savaşı en son seçenek olarak gördüklerini de açıkladılar. Ancak Hindistan'ın Pakistan Büyükelçisi Vijay Nambiar ise çatışmaları denetlemenin giderek güçleştiğini söyledi. Hint ordusu sınıra demiryoluyla mühimmat taşımak amacıyla 12 kadar tren seferini aksıya aldı.

Barış eylemi Öte yandan, Hindistan'da anlamlı bir barış eylemi yapıldı. Yüzlece kadın, çocuk ve işçi, şehit askerlerin anısına yapılan bir köprüde insan zinciri oluşturarak "Barış istiyoruz, savaş değil" dedi. Pakistan'ın Hindistan karşıtı önemli bir militan lideri gözaltına aldığı bildirildi. Hükümet sözcüsü Raşid Kureşi, Reuters'e yaptığı açıklamada, Mevlana Mesud Azhar adlı liderin gözaltına alındığını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Gençler evlerini kurdu

SONRAKİ HABER

Ramallah'ta bir sabah

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...