25 Aralık 2001 22:00

Gençler evlerini kurdu

Pendikli gençlerin artık okuyup tartışabileceği, etkinlikler düzenleyip birlikte üretebileceği bir evi var. Gençlik Evi kurucuları, gençlerin bilim insanlarıyla buluşacağı bir yer olacağını söylüyor.

Paylaş
Gençler evlerini kurduOkan Yiğit"Türkiye'de öyle bir gençlik yaratılmak isteniyor ki, bilimden, sanattan, spordan ve paylaşımdan uzak, sokak aralarında birbirini boğazlayan, balinin, tinerin, uyuşturucunun kucağına terk edilmiş, kendi kültürüne yabancı, ısmarlama bir gençlik... Ancak biz biliyoruz ki bu 'ısmarlama gençlik' modeline karşı gençlik, olanakları ve imkanları yaratılırsa karşı koyuyor ve direniyor. İşte Pendik Gençlik Evi de dayatılan bu genç profiline karşı koymanın bir olanağı olacak. Pendikli gençler, bilim insanlarıyla buluşacak, kültür sanatla ilgilenecek, spor yapacak. Soracak, sorgulayacak. Gençlik böylesi bir çağrıya karşı duyarsız kalmıyor. Bunun en büyük ispatı bütün olumsuzluklara ve soğuk havaya rağmen bu salonu dolduran yüzlerce gençtir."Bir aydır çalışmalarını sürdüren Pendik Gençlik Evi kurucularının sözleri bunlar. Geçtiğimiz günlerde "Kuruluş ve Tanıtım Şöleni" düzenlenen Gençlik Evi Girişimi Sözcüsü Salih Sönmez, Gençlik Evi'ni kurarken gözettikleri amaçları bu sözlerle özetliyor. Pendik Başak-3 Düğün Salonu'ndaki şölen, yaklaşık 400 gencin coşkulu birlikteliğiyle gerçekleştirildi.

Kapsayıcı olacakBu birlikteliği Salih Sönmez şöyle açıklıyor: "Salonda kendine MHP'liyim diyen gençler, türbanlı bayanlar, Kürt gençler var ama omuz omuza halay çekiyorlar. Bu halay kuracağımız Gençlik Evi'nin halayıdır. Bu halayın kapsayıcılığı Gençlik Evi'nin de kapsayıcılığının göstergesidir."Salonda bulunan yüzlerce gencin içinde, sayıları hiç de azımsanamayacak kadar fazla olan ortaokul öğrencisi gençler olduğu dikkatimizi çekiyor. Mehtap Çakır da bunlardan biri. Mehtap daha 14 yaşında. "Kitap okumayı çok seviyorum. Özellikle dünya klasiklerini okumak beni her seferinde yeniden yaratıyor" diyen Mehtap, etrafına umut dağıtıyor.Nezaket Kılıçsaymaz türbanlı bir işçi. Gençlerin, insanların suni sebeplerle bölünmeye çalışılmasını reddettiğini söylüyor. "Ben tesettürlüyüm diye dışlanmaktan bıktım. Gençleri alevi-sunni, Türk-Kürt, sağcı-solcu diye bölmeye çalışıyorlar. Oysa hepimiz insanız. Bu ayrım bitsin artık. İçilecek bir bardak su varsa o da birlikte içilmeli. Gençlik Evi işte bu bir bardak suyun ortak içileceği yer olacak" diyor ve ekliyor: "Gençlik Evi işte bu ayrımlara son verecek yapıdır. Çünkü bunların sebebi cehalettir. Gençlik Evi'nde okuyup araştırarak, aydınlanarak bunları aşacağız."

'Birlikte kuralım'Söylenen türküler, oynanan skeçler ve halaylarla artan coşku, yazar Adnan Özyalçıner ve şair-yazar Sennur Sezer'in okuduğu şiirler ve yaptıkları konuşmalarla doruğa ulaşıyor.Konuşmaların ardından gençlere kitaplarını imzalayan Adnan Özyalçıner ve Sennur Sezer'e gençlerin ilgisi yoğun. Gençlik Evi'nin amaçlarını anlatan Salih Sönmez ve Mustafa Şakoğlu'nun konuşmaları da dikkatle dinleniyor. Konuşmasının sonunda Gençlik Evi'nin ne anlama geldiğini Nâzım Hikmet'in, "Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür; ve bir orman gibi kardeşcesine" dizeleriyle özetleyen Sönmez'in gençlere yaptığı "Gençllik Evi'mizi birlikte kuralım" çağrısı salonda alkışlarla yanıtlanıyor.Sönmez, "Bu şölen bir başlangıçtı. Asıl büyük adımları bundan sonra atacağız. Artık Pendikli gençler Gençlik Evi çatısı altında bilimle, sanatla, sporla uğraşacak ve yaratıcılığını gösterecektir" diyor.
ÖNCEKİ HABER

Asgari ücret için son kez

SONRAKİ HABER

Asya'da savaşa doğru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...