25 Aralık 2001 22:00

Asgari ücret için son kez

DİE 2002 yılında geçerli olacak asgari ücreti 251 milyon lira olarak hesapladı. Hükümetin bu miktara onay verip vermeyeceği belli olmazken, Türk-İş bu rakamın net olarak ödenmesini isteyecek.

Paylaş
Asgari ücret için son kezMilyonlarca işçinin dört gözle beklediği 1 Ocak 2002'den geçerli olacak yeni asgari ücretin bugün belli olması bekleniyor. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) perakende fiyatları dikkate alarak asgari ücretin 251 milyon lira olmasını istedi. Geçen dönem DİE'nin rakamına uymayan hükümetin, bu dönem uyup uymayacağı henüz net değil. Türk-İş ise 251 milyonun net olarak ödenmesini isteyecek.Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün yapacağı altıncı toplantıda 1 Ocak 2002'den itibaren geçerli olacak yeni rakamı açıklayacak. Ancak, asgari ücreti komisyon değil de, IMF'nin dayatmalarıyla hükümet belirlediği için, DİE tarafından hesaplanan 251 milyon liranın kabul edilip edilmeyeceği henüz net değil. Ancak yoksullaşmanın giderek artması, özellikle Arjantin'deki olayları dikkate alan hükümetin bu rakamı brüt olarak benimseyebileceği söyleniyor.

Net ödensinAsgari ücret hesaplanırken, işçinin ailesiyle birlikte hesaplanmasını ve belirlenen rakamın net olarak ödenmesini isteyen Türk-İş, bu kez de isteğini yineleyecek. Bugüne kadar beş toplantı yapan komisyon, asgari ücretin, asgari yaşam standartına denk gelen yarısının vergi dışı bırakılması konusunda ortak karar almış ve hükümete bildirmişti. Ancak, işverenlere vergi indirimleri, muafiyetler sağlama konusunda tereddüt etmeyen hükümet, bu öneriyi gündemine bile almadı.DİE'nin perakende fiyatları kullanarak yaptığı hesaplamaya göre, 2002 yılında asgari ücretin 251 milyon lira olması gerekiyor. Ancak, 2001 yılı Ağustos'unda DİE'nin önerdiği 195 milyon lira dikkate alınmamış ve hükümet rakamı brüt 167 milyon lira olarak açıklamıştı. Türk-İş uzmanları ise önemli olanın ve kendilerinin üzerinde ısrarcı oldukları konunun asgari ücretin net ödenmesi olduğunu söylediler.

Ücretten kesintilerAsgari ücretin, bir işçinin ailesiyle birlikte asgari olarak yaşamını sağlayacak ücret olduğunu ve işçinin tek başına değil de ailesiyle birlikte dikkate alınması gerektiğini belirten Türk-İş uzmanları, bugüne kadar hep gündeme getirdikleri bu konunun, hükümet ve işveren çoğunluğu tarafından kabul edilmediğini söylediler. Yeni asgari ücret DİE'nin hesapladığı gibi 251 milyon lira olması durumunda, yapılan kesintiler sonunda işçinin eline net 183 milyon lira civarında bir para kalacak. Bu rakam üzerinden 67 milyonu aşkın kesintinin yapıldığı asgari ücret kesintilerinin kalemleri şöyle; yüzde 14 SSK primi, yüzde 1-2 İşsizlik Sigortası primi, yüzde 15 gelir vergisi, yüzde 0.6 damga vergisi.
ÖNCEKİ HABER

Kanadoğlu'ndan hukuksuz dava

SONRAKİ HABER

Gençler evlerini kurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...