25 Aralık 2001 22:00

Türkiye'den komutanlık talebi

Türkiye hükümeti, Afganistan'da "barış gücü" adıyla görev yapacak askeri güce komuta etmek istediğini Pentagon'a resmen bildirdi.

Paylaş
Türkiye'den komutanlık talebiABD, Avrupa devletleri ve geçici Afgan hükümeti arasında tartışma konusu olan "barış gücü"nün komutanlığına Türkiye resmen aday oldu. Askeri gücün komutanlığını ilk dönem yürütecek olan İngiltere ile Afgan hükümeti arasında, "barış gücü" askerlerinin ülkenin hangi bölgelerinde konuşlanacağı ve yetkilerinin sınırları konusunda görüşmelerin sürdüğü biliniyor. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'ye gücün komutanlığını İngiltere'den sonra devralmakta istekli olup olmadığını sordu.Türkiye ise, Pentagon'a olumlu yanıt verdi. Pentagon'un da, gücün komutasını İngiltere'den sonra, herhangi bir Avrupa ülkesi yerine Türkiye'nin üstlenmesine sıcak baktığı belirtiliyor. Almanya Başbakanı Gerard Schröder, geçen hafta yaptığı açıklamada, "barış gücü ile ülkedeki ABD operasyonunun birbirinden ayrı düşünülmesi gerektiği" ifadelerini kullanarak, ABD'ye mesaj göndermişti.

BelirsizliklerTürkiye ile ABD arasındaki bu "anlaşma"nın, henüz ilkesel planda olduğu da gelen bilgiler arasında. Konuşlandırılma hazırlıkları yapılan barış gücüne Türkiye'nin askeri katkısının niteliği, işlevi ve gönderilecek asker sayısına ilişkin görüşmeler halen İngiltere'nin koordinatörlüğünde sürdürülüyor.Türkiye'nin kısa dönemde güce katkısının yılbaşından sonra ortaya çıkması bekleniyor. Gücün komutasının birkaç ay sonra İngiltere'den hangi ülkeye geçeceği konusunun kısa süre içinde belirginleşmeyeceği bildiriliyor. Muhtemel adaylar arasında Türkiye'nin de yer aldığı resmileşirken, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Ürdün, Bangladeş gibi bazı Müslüman ülkelerin de bu rolü üstlenebileceği yorumları yapılıyor. İngiltere dışındaki AB üyeleri, başta Almanya olmak üzere güce büyük miktarda destek sunarak Afganistan'da söz sahibi olmayı amaçlıyorlar. Rusya ise, oluşturulacak güce asker vermeyeceğini açıklamıştı.
ÖNCEKİ HABER

ANAP'tan Köy Hizmetleri savunması

SONRAKİ HABER

Kanadoğlu'ndan hukuksuz dava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa