25 Aralık 2001 22:00

Boş vaatler, hayali çözümler

Mevcut ekonomik yapıda hiçbir değişikliğe gitmeden istihdam politikalarına soyunan ve üçüncü bir para birimi çıkarmayı düşünen hükümet, isyankâr yoksullara karşı popülizme başvuruyor.

Paylaş
Boş vaatler, hayali çözümlerArjantin'de yeni hükümet hayali çözüm yolları ile IMF'ye karşı isyan eden Arjantinli işçi ve emekçilere boş vaatler öneriyor. Mevcut ekonomik yapıda hiçbir değişikliğe gitmeden istihdam politikalarına soyunan ve üçüncü bir para birimi çıkarmayı düşünen hükümet, isyankâr yoksullara karşı popülizme başvuruyor. Ancak birçok iktisatçı, bu tedbirlerin bir çözüm olmadığı ve yeni para biriminin fiili bir devalüasyon anlamına geleceği konusunda hemfikir. Hükümetin ilk vaadi bir milyon istihdam yaratmak ve bunun için önerdiği çözüm de para basmak. Ayaklanmalardan sonra işbaşına gelen geçici Devlet Başkanı Adolfo Rodriguez Saa'nın halen geçerli para olarak yan yana kullanılan ABD Doları ve ulusal para pesonun yanı sıra dolaşıma sokmayı planladığı üçüncü para biriminin fiilen para basmak anlamına geldiğini belirten yorumcular, hükümetin bu yolla istihdam yaratmayı umduğunu bildiriyorlar. Hükümet, sadece bir ay içinde iş sahibi kılmayı hedeflediği bu bir milyon yeni çalışanın ücretlerini, adı henüz belirlenmeyen bu üçüncü para birimiyle ödeyecek.ABD Doları ile peso arasındaki sabit bire bir eşitliği değiştirmeyeceğini bildiren hükümetin, söz konusu üçüncü para birimi ile dolar arasında böyle sabit bir ilişki saptamadığına dikkat çeken uzmanlar, bu nedenle yeni paranın kısa sürede ABD Doları karşısında değer yitirmeye başlayacağını tahmin ediyorlar. Bu da fiilen devalüasyon anlamına geliyor.Çoğu Arjantinli'nin kazançlarının peso cinsinden, borçlarının ise dolar cinsinden olduğunu hatırlatan uzmanlar, bu nedenle, hükümetin fiilen devalüasyona giderken resmi devalüasyondan kaçınmasının siyasi açıdan anlam taşıdığını, çünkü aksi takdirde yaygın bir iflas dalgasının patlak vereceğini söylüyor.

Borçlar askıdaArjantin'in geçici hükümetinin krize karşı başvurduğu bir başka acil önlem ise dış borç ödemelerinin askıya alınması. Hükümet, bu yolla, borç ödemeleri için ayrılan parayı kamu harcamalarına yönlendirmeyi ve yine istihdamı artırmayı hedefliyor.Uzmanlar, Arjantin'in borç ödemelerini dondurmasının, bir yıl önce başvurulması durumunda bütün gelişmekte olan piyasaları sarsacak bir paniğe yol açacağını, ancak, şimdi etkisinin sınırlı kalacağını ifade ediyorlar. Adım adım derinleşen kriz nedeniyle Arjantin'den aylardır böyle bir şey beklemekte olan piyasaların, erteleme karşısında hazırlıklı bulunduğu kaydediliyor.Bazı uzmanlar, ülkenin borçlarının toplumsal huzursuzluk pahasına ödemekte kararlı eski Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo'nun politikalarının neden olduğu isyan sayesinde iktidara gelen Peroncu geçici hükümetin fazla kolaycı popülist politikalara sapacağından kaygılanıyorlar.

Teknokrat yaklaşıma sonGeçici hükümetin ekonomik planının Cavallo'nun temsil ettiği "teknokrat yaklaşımın" bırakılması anlamına geldiğini belirten yatırım uzmanı Walter Molano, "Yeni bakanlar kurulunda Harward ya da Chicago okulundan kimse yok. Bütün IMF/Dünya Bankası yetiştirmeleri gitti. Yerlerini sadık Peroncular aldı" şeklinde konuşuyor.ABD merkezli BCP Securities şirketi adına çalışan Molano, geçici hükümetin ekonomik planlarının "Washington Konsensusu"nun reddi anlamına geldiği de vurguluyor. Washington Konsensusu, ulusal ekonomilerin yönetiminin neoliberal ekonomi ilkeleri doğrultusunda siyasi değil teknik olarak işleyen bir süreç olarak görülmesini ve ulusal-yerel farklılıkların bir tarafa bırakılarak tüm dünyada ekonomik mali mevzuatın tek biçimlileştirilmesini öngörüyor.
ÖNCEKİ HABER

Patronlar kayıtdışılığı öneriyor

SONRAKİ HABER

Türkiye sömürgeleştiriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...