25 Aralık 2001 22:00

Şaron'un küstahlığına öfke

İsrail yönetiminin Filistin lideri Yaser Arafat'ın Noel kutlamaları için Beytüllahim'e gitmesini engellmesi, büyük tepkiye yol açtı. Arafat, İsrail'in tavrını "suç" olarak niteledi.

Paylaş
Şaron'un küstahlığına öfkeFilistin lideri Yaser Arafat, Filistinliler'e yönelik bir konuşma yaparak, İsrail'in, Noel kutlamaları için Batı Şeria'da bulunan Beytüllahim kentine girişini engelleme kararını "suç" olarak niteledi.

Yeri boş bırakıldıRamallah kenti dışına çıkmasına izin verilmeyen Arafat, televizyon ve radyolardan yayınlanan konuşmasında bu yasağı, "barış habercisinin anısına düzenlenen kutlamalara katılma hakkından yoksun bırakma suçu" olarak niteledi. "İsrail tankları, çimento bariyerler ve silahlar, yılda bir kez yaptığımız bu kutlamalara katılmamı engelliyor" şeklinde süren konuşma, Beytüllahim Manger Meydanı'nda Arafat'ın gelmesini bekleyen Filistinli kalabalığa hoparlörlerden yayınlandı. Gece yarısı ayinin başladığı kilisede ise, Arafat'a ayrılan yer boş bırakıldı.

Denetimler sıkılaştı Öte yandan, Arafat'ın "Sınırlama devam edecek olursa, Beytüllahim'e kadar olan yaklaşık 18 kilometrelik yolu yürüyerek gideceğine" ilişkin açıklaması üzerine İsrail, Ramallah çevresindeki kontrol noktalarına takviye güçler göndererek denetimlerini sıkılaştırdı. Şehirden ayrılmak için yola çıkan her konvoyun durdurularak arandığı bildiriliyor. Önceki sabah Yaser Arafat'a yaptığı ziyaretten dönerken, Kudüs Latin Patriği Michel Sabbah'ın aracının da arandığı ve bagajı açmayı reddeden piskopos hakkında tutanak tutulduğu bildirildi. Ramallah dışına çıkmak isteyen Fransisken keşişlerin otobüsünün de durdurulup arandığı kaydedildi. İsrail, yasaklamayı kaldırmak için İsrail Turizm Bakanı Rehavam Zeevi'yi öldürenlerin yakalanmasını ön şart olarak koşmuştu.

Tepki yağıyorİsrail'in, Arafat'ın Beytüllahim'e gitmesini engelleme kararı, dünya çapında eleştirilere yol açtı. Vatikan da önceki gün, kararı "keyfi bir yasak" olarak niteleyerek bir an önce kaldırılmasını talep etti. Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını elinde bulunduran Belçika da, İsrail'den, yasağı kaldırmasını istedi. Adını açıklamayan İsrailli bir yetkili de ABD'nin İsrail'den bu kararını kaldırmasını istediğini bildirdi. İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un kabinesi içinde de karara karşı çıkanlar bulunuyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Dalia İtzik'in, kararı "aptalca, tahrik edici ve adaletsiz" bulduğunu açıklamasının ardından Savunma Bakanı Benjamin Ben-Elizer de, karara karşı çıktığını belirtti. İsrail'in sembolik Devlet Başkanı Moşe Katsav ise, hükümetin kararına katılmadığını açıkladı ve Yaser Arafat'ın Noel için Beytüllahim'e girmesine izin verilmesini istedi.Beytülahim'de yaşayan Filistinli yerleşimcilerin pek çoğu, liderlerine yönelik bu sınırlamaları, Filistin yönetiminin fiilen ortadan kaldırılması politikasının işaretleri olarak görüyor. Filistin bakanlarından Yaser Abed Rabbo, "Bu, işgalin küstahlığı. Bu karar, tüm Filistin halkını aşağılamak anlamına geliyor" şeklinde konuştu.

Gazze'de farklı Noel Gazze rahibi Peder Manuel Musallam, kendi Kilisesindeki Noel kutlamalarını, işgal altındaki topraklarda yaşanan "üzücü durumlar" nedeniyle iptal ettiğini açıkladı. Noel yortusu nedeniyle yapılan geleneksel gece yarısı ayininin öğleden sonra ve müziksiz bir şekilde gerçekleştirileceğini belirten Peder, "Dua edeceğiz ve evlerimize döneceğiz, zira, etrafımızda ne barış ne istikrar var, sokaklarda neşe yok. Yaser Arafat'ın Beytüllahim'e girişi engelleniyor" dedi. Gazze Şeridi'nde, 1.1 milyonluk Müslümanların yanı sıra, değişik mezheplere mensup 3 bin 240 Hıristiyan yaşıyor.
ÖNCEKİ HABER

Pakistan-Hindistan savaşı

SONRAKİ HABER

İsrail saldırılara devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...