24 Aralık 2001 22:00

AB halka vaat dağıttı

Dönem Başkanı Belçika tarafından yayınlanan bildiride, örtülü olarak ABD'nin dünya egemenliğine ve "küreselleşme" politikaları eleştirilirken, birliğin halklara adalet, barış ve refah sağlamayı amaçladığı iddia edildi.

Paylaş
AB halka vaat dağıttıAB Dönem Başkanı Belçika, 14-15 Aralık Laeken zirvesinde üzerinde anlaşmaya varılan ortak bildiriyi yayınladı. "Bu birlik sizin" başlıklı bildiri metni, "Avrupa yurttaşları tarafından çabuk ve tam anlaşılabilmesi için", geniş ölçekli olarak basın aracılığıyla yayımlandı.Bildiride, Laeken zirvesinin tarihinin hatalı olarak, "15 Kasım" belirtilmesi dikkat çekti. Avrupa'nın, yarım yüzyıldır barış içinde yaşayan, Japonya ve Kuzey Amerika ile birlikte dünyanın en zengin üç bölgesinden biri olmasıyla övünülen bildiride, ekonomik gelişme sayesinde, birliğin zayıf bölgelerindeki olumsuzlukların büyük ölçüde giderildiği savunuluyor. "Avrupa'nın bütünleşmesi yakında tamamlanacaktır" ifadesinin yer aldığı bildiride, birliğin, çoğunluğunu orta ve doğu Avrupalı olmak üzere 10 ülkeyi daha bünyesine katacağı belirtiliyor.

Halka vaatlerLaeken Zirvesi bildirisinde, ABD politikaları da örtülü olarak eleştirilerek, AB'nin dünya egemenliğine soyunduğu mesajı veriliyor. "Avrupa'nın küreselleşme sürecindeki sorumluluklarını yerine getireceği" açıklanırken, "Avrupa'nın oynayacağı rol, dünyanın acı verici adaletsizliklerine kayıtsız kalmadan, bütün şiddet, terör ve bağnazlıkların üzerine kararlılıklı giden bir güç olmaktır. Bu güç dünyadaki olayların akışını yalnızca zenginlerin değil, fakirlerin lehine de değiştirmeye çalışacaktır" deniyor. Zirve boyunca devam eden ve onbinlerce işçi, emekçi ve küreselleşme karşıtının katıldığı protestolar da, bildiride karşılığını buluyor. AB bildirisi, Avrupa yurttaşlarının "demokratik ve dünyayla uyumlu" bir Avrupa hayali kurdukları, dünyanın geleceğine önderlik edecek, yalın, açık, etkili, demokratik olarak denetlenen, gelişen bir Avrupa istedikleri kaydediliyor. Bildirinin devamında, AB'ye yönelik protestolara karşılık olarak, birliğin yaklaşımlarının daha fazla iş, daha iyi yaşam koşulları, daha az suç, nitelikli eğitim ve daha iyi sağlık hizmetleri açısından somut sonuçlar doğuracağı öne sürülüyor.

AB'nin hedefleri AB'nin, daha demokratik, şeffaf ve verimli hale gelmesinin önemine dikkat çekilen bildiride, birliğin üç temel hedefi ise şöyle sıralanıyor: "Yurttaşları ve öncelikle gençleri, Avrupa projesine ve Avrupa kurumlarına yaklaştırmak, siyaseti ve Avrupa siyaset alanını genişlemiş bir birlik içinde düzenlemek ve birliği yeni ve çok kutuplu bir dünyada dengeleyici bir faktör ve model haline getirmek."Bildiride, birlik ile üye devletler arasındaki yetki paylaşımının netleşmesi, sadeleştirilmesi ve duruma uygun hale getirilmesinin önemine de işaret edilirken, "Bu, üye devletlerin üzerine düşenlerin yenilenmesine, birliğin yeni misyonlar üstlenmesine ya da var olan güçlerin genişletilmesine yol açabilir" ifadesi kullanılıyor.
ÖNCEKİ HABER

Amerika'da cadı avı sürüyor

SONRAKİ HABER

Duruşmasız ağır cezaya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...