24 Aralık 2001 22:00

Kara harekâtı iddiası

İddiaya göre, ABD planına Türkiye, Ürdün, Kuveyt ve Suudi Arabistan destek verdi. Adı açıklanmayan bir Türk yetkili, "Bir şeyler pişiyor ama ne olduğunu bilmiyoruz" diyerek acziyeti ortaya koydu.

Paylaş
Kara harekâtı iddiasıABD'nin Irak'a yönelik kapsamlı bir saldırı hazırlığında olduğu yolundaki iddia giderek güçleniyor. ABD'nin, 50 bin kuzeyden, 50 bin güneyden olmak üzere toplam 100 bin askerle, Bağdat'ı ele geçirerek, Irak lideri Saddam Hüseyin yönetimini devirme planı üzerinde çalıştığı öne sürüldü. İddianın sahibi Amerikan Newsweek dergisi, Körfez Savaşı'nda 169 bin Amerikan askerinin kullanıldığını belirterek, öngörülen yeni asker miktarının operasyon için yetersiz olacağını da savundu. Dergi ayrıca Ürdün, Kuveyt ve Suudi Arabistan'ın yanı sıra Türkiye'nin de ABD'ye destek vereceğini iddia etti.Newsweek, ABD Başkanı George Bush ve ulusal güvenlik kadrosunun, Irak lideri Saddam Hüseyin'in gitmesi kararını verdiklerini yazdı.

İmalı demeçlerABD'deki 11 Eylül saldırılarıyla bağlantısına ilişkin kanıt bulunmayan Irak'a, 1998'den beri BM silah denetçilerinin girmesine izin verilmemesi, muhtemel bir saldırıya dayanak noktası yapılacak. Dergiye konuşan ABD'nin Ortadoğu temsilcilerinden bir yetkili, "Artık soru, ABD'nin Irak'ı vurup vurmayacağı değil, ne zaman vuracağıdır" dedi. Newsweek, bu durum karşısında Türkiye, Ürdün, Kuveyt ve Suudi Arabistan'ın, "sessizce" ABD'ye "işbirliğine hazırız" mesajı verdiğini de iddia etti. Dergiye konuşan, Ürdün Kralı Abdullah'ın bir danışmanı, ABD ile Saddam'ı hedef alan tartışmaların başladığını ve Saddam'ın nasıl devrileceğinin konuşulduğunu söyledi. Newsweek, adı açıklanmayan bir Türk yetkilinin de "Washington'da bir şeylerin piştiğine dair kokuyu alıyoruz. Ancak tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz" sözlerine yer verirken, Başbakan Bülent Ecevit'in Ocak ortasında Washington'ı ziyareti sırasında Irak konusunun gündemde önemli yer tutacağını yazdı.Kuveytli Enformasyon Bakanı Ahmed El Fahad El Sabah da dergiye "Eğer terörizme karşı bir savaş varsa, Irak da terörizmin bir parçasıdır. Biz bir şeyler olduğunu hissediyoruz. Iraklılar bunu daha da fazla hissediyor" diye konuştu. Ürdün gizli servisi ise Saddam'ın "intikama inanan bir kabileden geldiği" açıklamasını yaptı.

Kuveyt'te hareketlilik

Dergi, Pentagon'un, Irak'a karşı olası savaş planları üzerinde çalıştığını, Amerikan üçüncü ordusunun merkezini Kuveyt'e taşıdığını da savundu. Newsweek, Saddam Hüseyin karşıtı Irak Ulusal Konyesi lideri Ahmed Çelebi'nin, Washington'da lobi çalışmalarını yoğunlaştırdığını, ancak ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'in desteğine karşılık, Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA Başkanı George Tenet, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Bakan yardımcısı Richard Armitage'ın, Çelebi'ye güvenmediklerini yazdı. Christopher Dickey ve John Barry'in imzalarını taşıyan değerlendirmede, Bill Clinton döneminde ABD'nin Saddam Hüseyin'i devirmek gibi bir niyeti olmadığı, sadece "birkaç cruise füzesi ve muhalefetin desteklenmesiyle yetinildiği" yorumu yapıldı.

Afganistan örneğiNewsweek yazısında, düzenlenecek operasyonunun niteliğine ilişkin tartışmalar da yansıtıldı. Kimilerine göre Irak'a hava saldırısı düzenlemek, Afganistan'da olduğu gibi muhalifleri de harekete geçirebilir. Ancak askeri yetkilileri göre, Taliban'dan farklı olarak Irak ordusu disiplinli bir yapıya sahip ve bu nedenle yalnızca hava saldırısı düzenlemek başarı olamaz. Irak muhaliflerinin ülkenin üçte birini denetim altında tuttuğu söyleniyor. Fakat, muhaliflerin kendi aralarındaki çatışmalar da ABD'li yetkililerde endişe yaratıyor.
ÖNCEKİ HABER

'Ben de soğuktan donacağım'

SONRAKİ HABER

Bush'un 'terör' bütçesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...