23 Aralık 2001 22:00

'Deprem için ne yaptınız?'

Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de katılımıyla düzenlenen "İstanbul depreme ne kadar hazır?" konulu panelde, aranan yanıt bulunamadı.

Paylaş
'Deprem için ne yaptınız?'Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) İstanbul Şubesi tarafından İl İmar Müdürlüğü, İl Afet Koordinasyon Merkezi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin katılımıyla düzenlenen "İstanbul depreme ne kadar hazır?" konulu panelde, aranan yanıt bulunamadı.Merkezi ve yerel yönetim temsilcilerinin sunumlarında yapılan hazırlıklarının deprem anında yapılacak işlemlerden öte olmadığı görüldü. Panelin ardından görüştüğümüz JMO Genel Başkanı Aydın Çelebi, yapılacak hazırlıkların deprem öncesinde yapılması gerektiğini ifade etti. JMO Genel Sekreteri İsmet Cengiz ise esas tartışılması gerekenden uzak bir panelin gerçekleştiğini belirterek konunun sistem çerçevesinde tartışılması gerektiğine vurgu yaptı.

Yanıt yok...Mecidiyeköy Kültür Merkezi'nde önceki gün düzenlenen panelin konuşmacıları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden Mustafa İlkışık, İl Afet Yönetim Merkezi Müdürü Erkan Akol, İl İmar Müdürü Firdes Yüksel, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinden Mustafa Erdik ile İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe idi. Paneli JMO İstanbul Şube Başkanı Okan Tüysüz yönetti.Panelin açılış konuşmasını yapan Tüysüz "Biz oda olarak soruyoruz; Depremden sonra ne yapıldı? Hazırlık için ne yapılmalı?" şeklinde konuştu. Ancak Tüysüz'den sonra söz alan kurum temsilcileri bu sorunun yanıtını vermedi. Tüysüz, ikinci bölümün başında bu sorunun yanıtını alamadığını kaydetti.Prof. Dr. Mustafa Erdik, olası bir İstanbul depreminde 60 milyar dolar hasar görüleceğini kaydederken bunun ülkenin GSMH'ının yüzde 40'ı olduğuna dikkat çekti. İMO İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de yetkililerin yapması gereken çalışmaları yapmadığı gibi tüm deprem faaliyetlerinin de ranta dönüştürüldüğünü ifade etti.

Yine ceset torbaları...İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni temsilen panele katılan Mustafa İlkışık, merkezi yönetimin yerel yönetimlerle yetki sorunu yaşadıklarını söyledi. Belediyenin çalışmalarını rapor halinde okuyan İlkışık, deprem anında ölen insanlar için ceset torbaları yaptırdıklarından bahsetti. "Ülkemizde inançlı insanlar var. Depremde ölenleri nasıl yıkayacağımızı düşünüyoruz" şeklinde konuşarak belediyenin çalışmalarını özetledi! İl İmar Müdürü Firdes Yüksel de henüz çalışmalarının tamamlanamadığını söyledi.z İl Afet Yönetim Merkezi Müdürü Erkan Akol da kurtarma ekiplerini artırdıklarını anlattı. Panel sonrası görüştüğümüz JMO Genel Sekreteri İsmet Cengiz, konunun özünün sistem sorunu olduğunu, Yapı Denetim Kanunu ile özelleştirmelerin meşrulaştırıldığını ifade ederek "Esas tartışılması geren konular bu, onun dışındaki bakış açısı samimi de olsa bir işe yaramaz" şeklinde konuştu. Ranta yönelik, plansız çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Cengiz, uygulanan ekonomi politikaların bütün kurumları boşa düşürdüğünü ve deprem çalışmalarının acımasız kâr hesabına bırakıldığını söyledi. Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Aydın Çelebi de "Ne yapıldı?" sorusunun cevabının verilmediğini ifade ederek, "Dikkat ederseniz anlatılan bütün hazırlıklar aslında depremden sonra olabilecek" diyerek yetkili kurumları eleştirdi. Çelebi şöyle konuştu; "Merkezi idarenin yerel sorumlusu diyor ki 'Ben yetkilerle donanmış değilim. Ödeneğim yok' Bunun anlamı merkezi ve planlı bir çabanın içerisinde olmadıkları. Depremden sonra kurulan genel müdürlüğün 550 milyon Euro'su olduğu, DB'den kredi aldığı halde, şimdiye kadar da birşeyler yaptığı yok."JMO üyesi Nuran Sevimli ise sunumların alternatifleri içermediğini söyleyerek, yetkililerin reklam yaptığını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Parsat işçisi işine sahip çıktı

SONRAKİ HABER

Selde de aynı kafa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...