22 Aralık 2001 22:00

'Tasarruf'un bedeli can

Hükümetin, Karayolları ve Köy Hizmetleri'ni kapatarak yapmayı planladığı tasarrufun bedelinin halkın canı olduğunu bildiren Enerji-Yapı Yol Sen, ulaşım hizmetlerinin kamu eliyle yürütülmesini istedi.

Paylaş
'Tasarruf'un bedeli can Enerji-Yapı Yol Sen, Karayolları ve Köy Hizmetleri'nin "tasarruf" gerekçesiyle kapatılmak istenmesine tepki gösterdi. Enerji Yapı Yol-Sen, bu kurumların kapatılmasından elde edilecek gelirin bedelinin donarak ya da bakımsızlık nedeniyle trafik kazalarında yaşamını yitirenlerin canları olduğunu bildirdi.Enerji-Yapı Yol Sen tarafından yapılan yazılı açıklamada, kışın sert geçtiği bugünlerde Karayolları ve Köy Hizmetleri'nin halk açısından ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığı belirtilerek, ulaşım hizmetlerini kamunun vermesi gerektiği kaydedildi. Karayolları, Köy Hizmetleri ve DSİ'yi IMF direktifiyle yok etmeye çalışan hükümetin, yaşananlardan ders alması gerektiği dile getirilen açıklamada, "Kuruluşların daha etkin ve verimli hizmet yürütmeleri için yapılması gereken; yeterli sayıda ve insanca yaşayacak ücret alan personelin istihdam edilmesi, yeni teknolojilerle üretilmiş makine ve techizatla donatmak, yatırımlar için yeterli düzeyde ödenek ayırmak olmalıdır" denildi.

Tasarruf değil...Hükümetin Karayolları ve Köy Hizmetleri'ni kapatarak birkaç trilyon lira "tasarruf" yapmayı planladığı hatırlatılan açıklamada, bunun tasarruf değil yollarda mahzur kaldığı için hayatını kaybedenlerin, yolların bakım ve onarımları yapılmadığından meydana gelen trafik kazasında ölenlerin yaşamlarının bedeli olduğu ifade edildi. Açıklamada, hayatları pahasına karla mücadele eden Karayolları ve Köy Hizmetleri çalışanlarının kamuda en düşük ücreti aldıklarına dikkat çekilerek, bu kurumlarda çalışanların ücretleri dışında ek tazminat, ikramiye, döner sermaye gibi hiçbir ek ödemeden yararlanmadıkları bildirildi.

Çalışanların hakları yok Karayolları ve Köy Hizmetleri'nde çalışanlara fazla mesai ücreti de ödenmediği vurgulanan açıklamada şöyle devam edildi: "Özellikle kar mücadelesinde, yol bakım ve onarım hizmetlerinde, otoyol gişelerinde çalışanlarda mesai kavramı bulunmamaktadır. Bunlar gece gündüz, hafta sonunda, bayramda çalışmalarına rağmen Maliye Bakanlığı yetkililerine göre bu işler fazla mesai gerektirecek işlerden sayılmamaktadır. Bir saatlik fazla mesai karşılığı net 280 bin lira olarak belirlenmiştir." Ayrıca il dışına gönderilmeler için ayrılan harcırahın 1 milyon 667 bin lira olduğu, bunun da "ödenek yetersizliği" gerekçesiyle aylardır ödenmediği kaydedilen açıklamada, yüzdelik maaş zamlarının da 2 ay önceden lojmanlara yapılan zamlarla geri alındığı belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Ecevit rüya aleminde

SONRAKİ HABER

Hozat'ın bitmeyen öyküsü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...