22 Aralık 2001 22:00

Küreselleşme emperyalizmin kamuflajı

Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, egemenlerin "küreselleşme" gibi iyi şeyler çağrıştıran terimi, emperyalist emellerini örtmek için kullandıklarını dile getirdi.

Paylaş
Küreselleşme emperyalizmin kamuflajıAnkara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, egemenlerin "küreselleşme" gibi iyi şeyler çağrıştıran terimi, emperyalist emellerini örtmek için kullandıklarını dile getirerek, küreselleşmenin 19. yüzyıl vahşi kapitalizminin yeniden evrensel ölçekte diriltilerek hayata geçirilmesinden başka bir şey olmadığını söyledi. Sanat Kurumu tarafından dün Ankara'da düzenlenen "küreselleşme" konulu sempozyumda yapılan "Küreselleşmenin siyasi, iktisadi ve hukuki boyutu" başlıklı oturuma Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Mumcu'nun yönettiği oturuma, AÜ SBF öğretim üyeleri Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. Alpaslan Işıklı ve Prof. Dr. Taner Timur katıldı.

Uçurumu artırdıKorkut Boratav, sermaye hareketlerinin, uluslararası ticaretin, uluslararası para sorunlarının birlikte ve siyasi sonuçlarıyla birlikte dünya çapındaki bütünlükleriyle incelenmesinin küreselleşme diye sürdürülen tartışmaların alanı olduğunu söyleyerek, aynı konunun emperyalizm kavramıyla da incelenebileceğine dikkat çekti. Boratav, iki söylemin ayrı dünya bakışları ortaya çıkardığını belirterek, küreselleşme söyleminin dünya ekonomisini oluşturan ülkeler arasında karşılıklı bağımlılık olduğunu iddia ederken, emperyalizmin ise dünya ekonomisini oluşturan ülkeler arasında sömürü artık aktarımı mekanizmasının başat olduğunu ortaya koyduğunu dile getirdi. Boratav, emperyalizmin arka planında 'devleti fethetmek, dünyayı devrimci veya reformcu programlarla değiştirmek insanların kaderini düzeltmek mümkündür' türünden bir siyasi mesaj olduğunu söyledi. 1970'lerden sonra yaşanan sürece dikkat çeken Boratav, "Neoliberal politikaların egemen olduğu bu süreç dünyadaki emperyalist ülkelerle gelişmemiş ülkeler arasındaki uçurumu arttırdı, emek sermaye ilişkisinde emeğin aleyhine düzenlemeler yaptı, eşitsizlikleri arttırdı" diye konuştu.

Vahşi kapitalizmi dirilttiAlpaslan Işıklı da, küreselleşmenin 19. yüzyıl vahşi kapitalizminin yeniden evrensel ölçekte diriltilerek hayata geçirilmesinden başka bir şey olmadığını söyledi. Işıklı, ulusal iktidarların artık göstermelik hale geldiğini söyleyerek, "Giderek imparatorluk dönemininin ruhban sınıfı otoritesini anımsatan neoliberal uzmanların yani iktisatçıların kelamları egemenlik kazanıyor. Bu bir ideolojik yapılanma; ama küreselleşme, ideolojinin son bulduğunu propaganda ediyor. 11 Eylül'ün ardından ise küresel kapitalizm küresel totalizme doğru yol almaktadır" dedi. Taner Timur ise küreselleşmenin ABD'nin hakimiyetinde dünyanın Amerikanize edilmesi olduğunu dile getirerek, 11 Eylül sonrasında ise bunun zor yoluyla kabul ettirilme çalışmalarının başladığını kaydetti. ABD sermayesinin bunu Pentagon'dan aldığı güçle yapabildiğine dikkat çeken Timur, Arjantin'de yaşanılan olayların son derece önemli olduğunu söyledi. Arjantin'in küreselleşmenin en iyi uygulandığı, IMF'nin her dediğini yapmış bir ülke olduğunu ifade eden Timur, "Arjantin askeri darbe sürecine geldi. Askerler IMF reçetelerini zorla uygulayacaklar. Küreselleşme artık zorla baskıyla uygulandığı sürece gelmiştir" dedi. Timur, iki alternatifle karşı karşıya bulunulduğunu belirterek, "Ya halkçı bir enternasyonalizm ya da sermayenin başını çektiği küreselleşme artı baskı rejimleri artı despotizm" diye konuştu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


İzmir her selde boğuluyor!Ege'nin kalbi İzmir göz göre göre sel sularına teslim ediliyor. Türkiye'nin en zengin ve olanakları geniş bölgelerinden Ege'nin 'lider kenti' İzmir, dere yataklarından taşan sel sularına karışıp gidiyor. Son 50 yılda sürekli daha kötü bir hal alan çarpık kentleşme ve plansız büyüme önemli bir ticaret merkezi olan, milyonlarca insanın yaşadığı şehri birkaç saat yağan yağmurun kölesi yapıyor. Yetkililerse her defasında sorumluluğu kendilerinden öncekilere atıp, sorunları aynen kendilerinden sonrakilere bırakıyor. Kentin temel sorunu ise yağışların birikerek denize ulaştığı dere yataklarında yerleşime izin verilmesi ve suların denizle buluşamaması.Son olarak önceki gece etkili olan sağanak yağış, Narlıdere ilçesinde derenin taşmasına yol açtı. Narlıdere Ali Onbaşı Deresi'nde dün sabaha karşı meydana gelen taşma sonucu, Sahilevleri Gürler Caddesi su altında kaldı. Daha önce sel baskını yaşanmayan bir bölge olan Gürler Caddesi'nde incelemede bulunan Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ise 'gerekli önlemleri alacaklarını' söyledi. Buca'da da, demiryolu hattı üzerinde bulunan evleri su bastı. Yağmur sularının sürüklediği kum ve taşlar, Yeşildere Caddesi üzerinde birikti; yollar belediye görevlileri tarafından temizlendi.

Yağışlar arttıİzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Kasım ve Aralık ayında yağışların, İzmir'de uzun yıllar kış ortalaması rakamlarını geçtiğini bildirdiler. 21-22 Aralık boyunca 24 saat boyunca Güzelyalı'da metrekareye 78, Menderes'te 107.9, Bornova'da 66.3, Çiğli'de ise 30.3 kilogram yağış düştüğünü belirterek, yağışların 26 Aralık'a kadar devam edeceğini söylediler. Kasım ve Aralık aylarında yağan şiddetli yağışlarda, kış mevsimi uzun yıllar yağış ortalamasının geçildiğini kaydeden yetkililer, "1938 ile 2000 yılını kapsayan uzun yıllar kış mevsimi yağış ortalaması İzmir'de 686.3 kilogram iken, bu yılın Kasım ve Aralık aylarında yağan yağmur miktarı 826.3 kilogram olarak gerçekleşti. Uzun yıllar yağış ortalamasında Aralık ayında düşen yağış miktarı 150.8 kilogram olarak görülüyor. Bu yıl Aralık ayı henüz sona ermemesine rağmen, 22 günde İzmir'e 167.8 kilogram yağış düştü" dediler.

Vali yine söz verdiİzmir Valisi Alaaddin Yüksel ise yıllardır kendisinden öncekilerin verdiği sözü tekrar verdi: "Sel meselesini mutlaka İzmir'in gündeminden çıkartacağız." Vali Yüksel, baskına uğrayan bölgelere yaptığı gezide, "Su meselesini, sel meselesini, mutlaka İzmir'in gündeminden çıkartacağız. Kötü hava koşullarının, can ve mal kaybına neden olmadan kendi şartlarında sona ermesini bekliyoruz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Tecridi kınayan kadınlara saldırı

SONRAKİ HABER

Üç hayalet öyküsü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...