22 Aralık 2001 22:00

Tecridi kınayan kadınlara saldırı

Yaklaşık 11 aydır her cumartesi günü tutuklu kadınlara gönderdikleri dayanışma kartlarıyla F tipi cezaevlerindeki tecridi ve izolasyonu protesto eden kadın örgütleri, eylemlerinin son haftasında polisin saldırısına uğradı.

Paylaş
Tecridi kınayan kadınlara saldırıYaklaşık 11 aydır her cumartesi günü tutuklu kadınlara gönderdikleri dayanışma kartlarıyla F tipi cezaevlerindeki tecridi ve izolasyonu protesto eden kadın örgütleri, eylemlerinin son haftasında polisin saldırısına uğradı. İHD Kadın Çalışma Grubu, Halkevleri'nden kadınlar, İstanbul Feminişt Grup, Özgür Kadın Dergisi, İÜ Öğrencileri Koordinasyonu'ndan kadınlar, Jiyan Kürt Kadın Evi, ÖDP'li kadınlar, Emekçi Kadınlar Birliği, DBP'li kadınlar, HADEP Kadın Kolları, Yeni Demokrat Kadınlar ile Çağrı Dergisi'nden kadınlar, dün saat 13.00 sıralarında Galatasaray Postanesi önünde bir araya geldi. Kadınlar son kez, cezaevlerindeki kadın tutuklulara dayanışma kartları gönderdiler. Kartları gönderdikten sonra postane önünde tekrar bir araya gelen kadınlar, operasyonlarda yaşamını yitiren kadın tutukluların isimlerinin yer aldığı dövizler açtılar. Burada yapılan basın açıklamasında, tutukluların F tipi cezaevlerinde tecrit koşullarında yaşadığına dikkat çekilerek, bundan sonra farklı etkinlikler yapılacağı duyuruldu.Basın açıklamasına tahammül edemeyen polis, kadınların ellerindeki dövizleri çekiştirerek, kadınlara yumruklarla ve joplarla saldırdı. Saldırı sırasında İHD İstanbul Şubesi Başkanı Eren Keskin'in de aralarında bulunduğu 36 kadın gözaltına alındı ve şiddet kullanılarak polis araçlarına bindirildi. Gözaltına alınan kadınlar ,"Tecriti kaldırın ölümleri durdurun" ve "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarını attı. İHD İstanbul Şubesi tarafından yapılan açıklamada, "polis mi yönetiyor?" diye sorularak polisin saldırısı kınandı ve gözaltına alınanların serbest bırakılması istendi. Gözaltına alınanların isimleri şunlar: Av. Eren Keskin, Av. Gülizar Tuncer, Av. Oya Ersoy, Av. Meriç Eyüpoğlu, Asiye Eylem Karabulut, Canan Münüklü, Çiğdem Çıdamlı, Derya Divrikli, Eylem Ejder, Eylem Gülveren, Fatma Karagöz, Ferda Erdoğan, Feride Köroğlu, Filiz Koçali, Funda Demir, Hülya Hocaoğulları, Hülya İmak, İnci Açık, Leman Yurtsever, Mehtap Yurtluk, Meral Çelik, Neslihan Türkan, Nilay Yılmaz, Özgül Han, Özgül Saki, Pınar Hocaoğulları, Ruhan Mavruk, Ruhat Bozay, Semra Ocak, Sermin Danışman, Serpil Ocak, Sevim Kaya, Sibel Akkaya, Zahide Honca, Zeynep Çelik.

İzmir'de de protestoİHD İzmir Şubesi de 19 Aralık Operasyonu'nun yıldönümü dolayısıyla dün bir basın açıklaması yaptı. Konak Meydanı'nda yapılan basın açıklamasında konuşan İHD İzmir Şube Başkanı Günseli Kaya, 19 Aralık 2000'de yapılan ve "Hayata dönüş" adı verilen operasyonda 2'si er 30 tutuklu ve hükümlünün yaşama veda ettiğini, 397 tutuklu ve hükümlünün yaralanarak hastaneye kaldırıldığnı ifade ederek, operasyon sonrası da F tipi cezaevlerine sevk edilenlerin işkenceye maruz kaldığını belirtti. Kaya yaşanan sürecin bir insanlık sınavı olduğunu vurgulayarak "Ya işkenceyi zamana yayan tecrit kalıcılaşacak ve hücrelerde ölümcül bir geleceğe razı olunacak ya da insanlık savunulacaktır" dedi. İHD İzmir Şubesi'nde yapılan basın toplantısına katılan ve ölüm orucunun 324. gününde tahliye edilen Turan Ustabaş ise, 19 Aralık operasyonlarına kadar yaşanan süreci özetledi.
ÖNCEKİ HABER

Patronların gözleri doymuyor

SONRAKİ HABER

Küreselleşme emperyalizmin kamuflajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...