22 Aralık 2001 22:00

Kabile liderleri katledildi

ABD, Kabil'de işbaşına gelen geçici hükümeti 'kendi tarzında' selamladı. Hükümetin işbaşına geleceği tören için başkente giden bir konvoy, savaş uçaklarınca bombalandı. Konvoydaki 65 yaşlı Afgan lider öldü.

Paylaş
Kabile liderleri katledildiAfganistan'da kurulan geçici hükümet törenle göreve başlarken, Amerikan uçakları yine işbaşındaydı. Önceki gün ülkenin doğusunda saldırıya geçen uçaklar, 10-12 araçtan oluşan bir konvoyu bomba yağmuruna tuttular. Korkunç saldırıda, başkent Kabil'deki törene katılmaya gittikleri belirtilen en az 65 yaşlı Afgan öldü. Ölenlerin çoğunun, kendi bölgelerinde sözü geçen yerel kabile liderleri olduğu kaydedildi. Saldırının, başkentin 160 kilometre güneyindeki Host yakınlarında yaşandığı öğrenildi.

'Kötü adamlar'Pentagon ise, öldürülen bu kişilerin El Kaide örgütünün liderleri olduğunu iddia etti. ABD ordu sözcüsü David Lapan, yaptığı açıklamada "Kuşku yok ki kötü adamları vurduk" diye konuştu. Lapan; saldırı için F-14, FA18 ve iki adet AC-130 uçaklarını kullandıklarını açıkladı. Amerikalı yetkililer, bu kadar çok El Kaide liderinin neden toplu halde başkente doğru ilerledikleri konusunda bir açıklama yapamadı.

Muhbir oyunu mu?Katliamın, ABD'nin "karadaki dostları" tarafından yanlış yönlendirilmesi nedeniyle gerçekleştirilmiş olabileceği belirtiliyor. Buna göre, muhbir olarak kullanılan Afganlar, ABD tarafından ülkenin başına getirilen Hamid Karzai'ye yakın kabile liderlerini "El Kaide lideri" olarak ihbar etti. Bu ihbarı değerlendiren uçaklar da, yaşlıları toplu olarak katlettiler. Muhbirlerin böylesi bir ihbar yapmasının ardında, bir iç çekişmenin bulunabileceği kaydediliyor. Ölenlerin kimlikleri henüz belirlenebilmiş değil. Ancak birinin, eski mücahit komutanı Celaleddin Hakkani'nin kardeşi Muhammed İbrahim olduğu öğrenildi. Hakkani, Taliban hükümetinde bakan olarak görev yapmıştı. Katliam, Amerikan uçaklarının pazartesi gününden bu yana gerçekleştirdiği ilk büyük bombardıman oldu. Karadaki İngiliz ve Amerikan özel kuvvetleri ise, Tora Bora bölgesindeki mağaralarda El Kaide üyelerini aramayı sürdürüyor.

Köye bombardımanAfgan İslam Ajansı (AIP) ise, Afganistan'ın doğusundaki bir köye önceki gün düzenlenen Amerikan bombardımanında en az 15 kişinin öldüğünü duyurdu. AIP, Pakistan sınırındaki Paktiya vilayetinin başkenti Gardez'in 25 km güneyindeki Sato Kandav köyüne düzenlenen hava akınında çok sayıda kişinin de yaralandığını bildirdi.Ölenler arasında mücahit gaziler ve eski aşiret savaşçılarının bulunduğu, 5 cesedin komşu Host köyüne, yaralıların da Pakistan sınırındaki Miram Şah bölgesine götürüldüğü açıklandı.

7 bin esir aldılarBu arada, saldırgan devletlerin sözcülerinden Kenton Keith, cuma günü yaptığı açıklamada, Batı kuvvetlerinin elinde 7 bin civarında Taliban ve El Kaide esiri bulunduğunu bildirdi. Keith, bu kişilerin sorgulandığını ve "suçlarının belirlenmeye çalışıldığını" söyledi. Sözcünün açıklamalarına göre esirler, "sempatizanlar, yeni katılanlar ve eylemlerde yer almış olanlar" gibi kategorilere ayrılıp öyle cezalandırılacak.
ÖNCEKİ HABER

Çoban aranıyor!

SONRAKİ HABER

Halkta ek yük, şirketlere ek destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...