21 Aralık 2001 22:00

Kürtçe çok mu sakıncalı?

Eskişehir Anadolu Üniversitesi'ndeki bir grup öğrenci "Kürtçe Öğrenim Amaçlı Öğrenci Girişimi" adıyla bir komisyon oluşturdu.

Paylaş
Kürtçe çok mu sakıncalı?Ali BaşKürtçe'nin üniversitelerde seçmeli ders olabilmesi için Anadolu Üniversitesi öğrencileri de "Kürtçe Öğrenim Amaçlı Öğrenci Girişimi" adı ile bir komisyon oluşturdu. Öğrenciler, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü'ne dilekçe yazarak Kürtçe'nin seçmeli dersler arasına konmasını talep ettiler. Anadolu Üniversitesi'nde rektörlüğe verilen dilekçelerin sayısı 350'yi bulurken, bu sayının önümüzdeki günlerde daha da artabileceği belirtildi."Kürtçe Öğrenim Amaçlı Öğrenci Girişimi" adına görüşlerini açıklayan İletişim Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Zeynel Doğan, anadilin çocuğun aileden, çevreden, soydan ve yaşadığı toplumdan bilinçli bir öğrenim evresi olmaksızın edindiği dil olduğuna vurgu yaparak, "En iyi iletişim aracı olan anadil, insanlar arasında ilişkiyi yakınlaşmayı ve uyumu sağlar. Bugün Kürt kökenli insanlar, ilkokul sıralarına kadar, anadiliyle ağlayıp, gülüp oynayıp, hayal kurup yaşarken ilkokul sıralarında yabancısı olduğu bir dille yaşamak ve eğitim görmek zorunda kalıyor" dedi.Doğu ve Güneydoğu'da görev yapan öğretmenlerin, doktorların, eczacıların, gazetecilerin, avukatların ve diğer meslek gruplarındaki insanların Türkçe bilmeyen kişilerle iletişim kurabilmelerinin zor olduğunu belirten Doğan, Türkiye'de yasaklı olan Kürtçe'nin Irak'ta eğitim dili olarak, İran, Almanya, Suriye, İsveç ve Fransa gibi ülkelerde ise "seçmeli ders" olarak okutulduğunu söyledi. Doğan, kampanyayı üniversiteden sonra Eskişehir'in bütününe taşımayı düşündüklerini de sözlerine ekledi.

Öğretmenler zorlanıyorKonuyla ilgili görüşlerini aldığımız Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğrencileri Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasında bir sakınca görmediklerini söylediler. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 3. sınıf öğrencisi Ahmet Aslan, "Bu kampanyanın öğrenci kitlesi ile kalması doğru değil. Demokrasiden yana olanlar, aydınlar da bu kampanyaya katılmalı" dedi. Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi İbrahim Köroğlu ise, "Doğu ve Güneydoğu'da görev yapan öğretmenlerin Kürtçe bilmemesi görev yapmalarına büyük engel. Çünkü bu bölgedeki çocuklar 7 yaşına kadar kendi anadilleri olan Kürtçe'yi konuşuyor. Daha sonra Türkçe öğreniyorlar. Bu onları psikolojik olarak da etkiliyor. Kampanyaya öğrencilerin yanı sıra eğitimciler de destek vermeli" diye konuştu.

Kürtçe eğitim isteğiİletişim Bilimleri Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü 2. sınıf öğrencisi Erdinç Altay da bu kampanyayı desteklediğini belirtti. Fransızca Öğretmenliği 1. sınıf öğrencisi Önder Bayındır ise "Ben ilkokula başladığımda hiç Türkçe bilmiyordum. Ama, eğitimimi Türkçe yaptım. Şimdi, Kürtçe'nin benim hangi dilim olduğunu düşünüyorum" sözleriyle anadilinde eğitim yapmayı istediğini açıkladı.
ÖNCEKİ HABER

TÜSİAD'dan hükümete

SONRAKİ HABER

'Arjantin'den kötüyüz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...