21 Aralık 2001 22:00

TÜSİAD'dan hükümete

   IMF ve AB baskısı

Paylaş
TÜSİAD'dan hükümete IMF ve AB baskısıIMF ve AB'nin sözcülüğünü yapan TÜSİAD, "yapısal reformlar" adı verilen emekçiler için yıkım sürecinin devam etmesini ve hükümet içi koordinasyonsuzluğun çözülmesi için ekonomi yönetiminin tek elde toplanmasını istedi. TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, TÜSİAD'ın Ankara'da Hilton Oteli'nde düzenlenen Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, "yapısal reformlar" alanında başarılı bir yıl geçirildiğini ve birçok tasarının yasalaştığını ifade etti. Kritik önem taşıyan konularda, İhale Yasası, Türk Telekom'un özelleştirilmesinin kolaylaştırılmasına ilişkin yasa ve kamu bankalarının finansal olarak yeniden yapılandırılmasının tamamlanmasının gösterilebileceğini belirten Özilhan, "Kuşkusuz reform alanlarında, yürütmeyle ilgili önemli tıkanıklıklar bulunmaktadır. Yapısal program hızla ilerliyor gibi görünse de uygulama süreci, ya hiç gerçekleşmemekte ya da çok yavaş gelişmektedir" dedi. Özilhan, önemli bir noktanın da, 2001 yılında varlığını sık sık hissettiren hükümet içi koordinasyon eksikliği olduğunu savunurken, "Başarılı olabilmek için ekonomi yönetiminin tüm kurumlarıyla tek elde toplanması, tartışılmaz bir zorunluluk olarak ortaya çıkmış bulunmaktadır" diye konuştu.

İşçi kıyımı istedi IMF ile olan anlaşma ve bununla ilgilendirilecek ekonomi politikalarının yanı sıra birkaç önemli alanda 2002 yılının bir dönüm noktası olacağının anlaşıldığını belirten Özilhan, bunlardan ilkinin "kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması" olduğunu, bunun kamuoyuna devletin küçültülmesi olarak yansıdığını, bu tanımın slogan düzeyinde, ihtiyacı ortaya koymakla birlikte kendi başına yetersiz kaldığını kaydetti. Özel sektörün iki yıldır aralıksız küçüldüğünü belirten Özilhan, kamu sektörünün şişirilmiş kadrolarının bulunduğunu iddia etti.

AB süreciÖzilhan, ikinci önemli konunun da siyasi reformlar olduğunu belirtirken, piyasalarda güven konusunda oluşan mesafeli tutumun nedenlerinden birinin de, siyasi istikrarsızlık korkusu olduğunu kaydetti. İstikrar vurgusuyla temsili güçlendiren demokratik bir seçim sistemi istemediklerinin sinyalini veren Özilhan, "Bu sorunları aşmanın yolu, Anayasa değişikliklerinde sağlanan uzlaşma platformunu, siyasi reformlara doğru genişletmek ve 2002 yılının ilk yarısında Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Sistemi değişiklikleri gerçekleştirmektir. TÜSİAD'ın, bu konuda yaptırdığı geniş kapsamlı kamuoyu araştırmasının vatandaşın yüzde 80'nin bu değişiklikleri isteğini göstermekte olduğudur" diye konuştu. Türkiye'nin, AB'ye üyelik sürecinde yalnız kalmaması için, 2002 yılında müzakerelerin başlamasını AB'den talep edebilir noktaya gelmek zorunda olduğunu anlatan Özilhan, 2002 yılı içinde müzakerelere başlanmış olsa bile Türkiye'nin önüne, belki de 4-6 yıllık bir tam üyelik süreci konacağını kaydetti. Özilhan, Kıbrıs konusunda da, Türkiye'nin inisiyatifi eline alması ile 2002 yılı içinde bir çözüm perspekifine erişilmesinin, pek çok konuyu olumlu yönde etkileyeceğini ifade etti. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Muharrem Kayhan da siyasi partiler yasası ve seçim sistemi değişikliklerini de içeren siyasi reformların, bir an önce devreye sokulmak zorunda olduğunu söyledi.

Cem de katıldıDışişleri Bakanı İsmail Cem de TÜSİAD'ın Yüksek İstişare Kurulu toplantısında onuruna verilen öğle yemeğine katılarak, Türk dış politikasını değerlendirdi. Cem, AB konusunun Türkiye'yi, "AB taraftarları ve karşıtları" olarak ikiye bölmemesi gerektiğini belirterek, "AB, bizi bölen bir fay hattı değil, hepimizi uzlaşma zeminine getiren bir konu olmalıdır" dedi. Cem, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Glafkos Klerides arasında 16 Ocak'ta Kıbrıs`ta başlayacak görüşmelerde, iki liderin bir Kıbrıs vizyonu oluşturabilmeleri durumunda en önemli adımın atılmış olacağını söyledi.

Teyit ettirdilerBu arada Başbakan Bülent Ecevit ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Tuncay Özilhan başkanlığındaki TÜSİAD heyetini kabul etti. Özilhan, Ecevit'e ABD ziyareti sırasında Türkiye'ye ekonomik katkılar yapabileceklerini ilettiklerini söylediğini ifade etti.TÜSİAD YİK Başkanı Muharrem Kayhan, Sezer'le görüşmenin ardından yaptığı açıklamada hükümet temsilcilerinin kamu reformu ve siyasi sistem reformu ile ilgili çalışmalar yapacaklarını teyit ettiğini söyledi. Kayhan, Sezer'in ise herhangi bir yorum yapmadığını kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Halkın yadsınan kültürü sahnede

SONRAKİ HABER

Kürtçe çok mu sakıncalı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa