21 Aralık 2001 22:00

Orman-İş kongresinde Arjantin uyarısı

Orman-İş Sendikası'nın dün başlayan 10. Genel Kurulu'nda İş Güvencesi Yasası'nın derhal çıkartılması ve orman işçilerinin 1475 sayılı yasaya dahil edilmeleri istendi.

Paylaş
Orman-İş kongresinde Arjantin uyarısıTürk-İş'e bağlı Orman-İş Sendikası'nın 10'uncu Olağan Genel Kurulu dün başladı. Tes-İş Salonu'nda 200'ün üzerinde delege ve çok sayıda konuğun katılımıyla başlayan genel kurula, Arjantin'de başlayan ayaklanma ve yağma olayları ile 8 aydır Başbakanlık'ta sümen altı edilen İş Güvencesi Yasa Tasarısı damgasını vurdu.Divan Başkanlığı'na getirilen Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, yaptığı konuşmada, işveren ve siyasetçiyle birlikte kendilerinin de eşit oranda yük almaya razı olduklarını söyledi. "Devleti küçültelim" politikasının "tutarsız ve yanlış" olduğunu belirterek, Doğu ve Güneydoğu'da yatırımları kimin yapacağını sordu. Arjantin örneğini veren Meral, "Biz hiçbir zaman Arjantin olmayız, Allah göstermesin. Ama aklınızı da başınıza toplayın" diye konuştu. "Halkın çok rahat olduğunu sanmayın" diyen Meral, 8 aydır Başbakanlık'ta sümen altı edilen İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın bir an önce çıkarılmasını istedi.

Geçmişlerini unuttular DYP Genel Başkan Yardımcısı ve eski Orman Bakanı Hasan Ekinci ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi de iktidar oldukları dönemde yaşanan uygulamaları 'unutarak' hükümeti eleştirdiler. Tüm dünyanın gözünün, IMF programlarını uygulayan Arjantin ile Türkiye'de olduğunu kaydeden Arjantin'in IMF'nin her dikte ettiğini kabul etmediği halde bu duruma geldiğini, Türkiye'de ise IMF politikalarının harfiyen uygulandığını belirten Ekinci, "aile yapısı nedeniyle böyle bir hareketin Türkiye'de olmayacağını" öne sürmekle birlikte, işçinin, esnafın, köylünün tepkilerini anlamamakta devam etmesi halinde IMF'nin, AB'nin ipinin hükümeti kurtaramayacağını dile getirdi. İktidarın da muhalefetin de bunu görmeleri gerektiğini söyleyen Ekinci, kaygılarını "Yoksa yarın çok geç olur ve faturasını çok ağır öderiz. Tepki korkarım rejime dönüyor" diye ifade etti. Selvi ise "Ataerkil aile yapımız, dayanışmacı geleneğimiz bu tür bir olaya neden olmaz" görüşünün yanlışlığını dile getirdi.

Muhalefet gibi konuştularDSP İstanbul Milletvekili Masum Türker ise kendi genel başkanının başbakan olduğu hükümetin uygulamalarından 'bihaber' üretimin öneminden bahsetti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan da "çözülmeyecek hiçbir sorun olmadığını ancak zihniyet değişikliği gerektiğini" söyledi. İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın, yılbaşında imzaya açılacağını, Mart ayında da çıkacağını söyleyen Okuyan, "Herkes 'tamam' diyor, ama niye çıkmıyor?" diye sordu.

Kafes yeniden adayOrman-İş Genel Başkanı Mehmet Kafes de ülkenin IMF politikalarına teslim edildiğini söyledi. Uluslararası şirketlerin ve süper güçlerin dayattığı bu politikaların Türkiye'yi çökerttiğini, bütçeyi, yasaları, kamu personel politikalarını, Telekom yönetimine kimin atanacağını bile bu güçlerin belirlediğini ifade eden Kafes, bu teslimiyeti, sömürge mantığını ve mandacılığı kabul etmediklerini bildirdi. Hiçbir yasaya bağlı olmadan, yılda 3 ay çalışan orman işçilerinin 1475 sayılı yasaya dahil edilmelerinin istendiği genel kurul yarın yapılacak seçimlerle sona erecek. Seçimde tek listenin çıkması ve Kafes'in yeniden genel başkan olması bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

IMF'nin siyam ikizleri

SONRAKİ HABER

YÖK'e göre parasız eğitim zengin işi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa