20 Aralık 2001 22:00

Devletin önlemi yok

Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdulkadir Akcan, makine parkını yenilemeyen devletin, bütçede konuyla iligi herhangi bir önleminin olmadığını da itiraf etmek durumunda kaldı.

Paylaş
Devletin önlemi yokYurdun çeşitli yerlerinden altyapı ve hizmet yetersizliklerinin ortaya çıkardığı "rezalet"e ve ölümlere ilişkin haberler dün de gelmeye devam ederken, Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdulkadir Akcan, makine parkını yenilemeyen devletin, bütçede konuyla iligi herhangi bir önleminin olmadığını da itiraf etmek durumunda kaldı. Akcan, Karayolları'nın makine parkının yenilenmesi gerektiğini belirterek, ''Yenilenmezse gelecek sene için endişelerim var'' dedi.Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün, Türkiye'nin, bu akşamından itibaren Orta Akdeniz üzerinden gelen yeni bir yağışlı havanın etkisine gireceğini belirtmesi endişelere neden oluyor. TBMM'de, gazetecilerin karayollarında yürütülen karla mücadele çalışmaları konusundaki sorularını yanıtlayan Akcan, kamu yatırmalarının kısıtlanmasının sonuçlarını şu sözlerle aktardı: ''Karayolunda mücadele yapacaksınız. Bunu Karayolları kendisi yapacak. Neyle yapacak? Oradaki insanlar sürekli değil, makinelerle yapacak. Makine parkımızdaki en genç araç 18 yaşında. Makine parkımızın süratle ele alınması lazım.'' Akcan, Karoyolları'nın makine parkının yenilenmemesi durumunda yaşanması olası sorunlar konusunda şunları kaydetti: ''Önümüzdeki sene, bu seneki başarıyı gösteremeyeceğimiz endişesini taşıyoruz Karayolları'nda. Gelecek yıl, devlet olarak en az 50 milyon dolarlık makine parkı yenilemesini göğüslemek zorundayız. Yenilenemezse gelecek sene için endişelerim var.''

Ölümler sürdüÖnceki gün Kırklareli'nde 1, İstanbul'da 2 kişi olarak gelen ölüm haberlerine dün yenileri eklendi. Bursa ve Balıkesir'i 5 gündür etkisi altına alan kar yağışı ve buzlanma, 1 kişinin kayarak düşmesi sonucu ölümüne, 213 kişinin de yaralanmasına yol açtı. Alınan bilgiye göre, Edirne'nin Uzunköprü İlçesi Karapınar Köyü'nde yalnız yaşayan Selim Hızlı (46), sabah saatlerinde kendisini ziyarete gelen yakınları tarafından, evinin önünde karlar içinde ölü bulundu. Hızlı'nın otopsi sonucu donarak öldüğü belirlendi. Çanakkale'nin Özbek Ovası'nda kaybolan matbaacı Erkan Sargın'ın (36) cesedi bulundu. Kırıkkale-Samsun karayolu 3. kilometrede, Selim Altun (51) donarak öldü. İçel'in Bahşiş Beldesi Aymaz mevkiinde, sel felaketi sonrasında su altında kalan tarlalarındaki seralarını kontrole giden iki kardeş de hayatını kaybetti.

Köyler kar hapsindeElverişsiz hava koşulları, tüm yurtta yaşamı olumsuz etkilemeye dün de devam etti. Van, Bitlis ve Hakkari'de kar yağışı ve tipi nedeniyle 623 yerleşim birimi ile irtibat kesildi. Bayramın ilk günü başlayan kar yağışı, birçok köy yolunda da ulaşımın durmasına neden oldu. Yağış sonucu halen Bursa'da 154, Balıkesir'de 338, Kütahya'da 110 ve Yalova'da da 44 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Doğu Karadeniz'de, Artvin'de 159, Bayburt'ta 109, Gümüşhane'de 110, Giresun'da 125, Rize'de 240, Trabzon'da 27 olmak üzere toplam 770 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor, bin 322 köy yolunda ise yolların kapanmaması için çalışmalar sürdürülüyor. Trakya'da yoğun kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle kapanan il, ilçe ve köy yollarının büyük bir bölümü ulaşıma açıldı, ancak halen 10 ilçe ve 353 köye ulaşılamadı. Zonguldak, Bartın ve Karabük'te kar yağışı nedeniyle 347 köy ile 4 beldenin yolu kapalı, 1 belde ve 26 köye de elektrik verilemezken, yağışlar Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde de yaşamı olumsuz etkiledi. Ankara-İstanbul karayolunun Bolu Dağı kesiminde yola çığ düştü.Öte yandan Söke'de bir kişi donarak öldü. Aşırı alkol alan Kadir Yıldırım (42) geceyi geçirmek için Panayır Pazarı`ndaki tezgahların altına sığındı. Yıldırım, gece soğuktan donarak öldü.
ÖNCEKİ HABER

Petrolde büyük spekülasyon

SONRAKİ HABER

İETT 300 bin liraya taşısa zarar etmez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...