20 Aralık 2001 22:00

Arjantin'de IMF'ye isyan

Türkiye ile birlikte aynı IMF paketini uygulamaya koyan Arjantin'de krizin bütün yükünün yıkıldığı emekçiler sonunda isyan ettiler.

Paylaş
Arjantin'de IMF'ye isyanYıllardır IMF paketi altında ezilen Arjantin halkı, sonunda patladı. Haftalardır eylem yapan, IMF paketinin terk edilmesini isteyen işçi ve emekçilere kulak asmayan, IMF politikalarında ısrar edeceğini açıklayan hükümetin tutumu, yiyecek ekmek dahi bulamayan yüzbinlerce insanın mağazalara saldırmasına neden oldu. Hükümetin olaylar karşısındaki tavrı ise yine sert ve saldırgandı. Devlet Başkanı De la Rua sıkıyönetim ilan etti. Tarihinin en büyük krizi içerisindeki Arjantin'de, IMF'nin dayatmasıyla uygulanan "ekonomik istikrar önlemleri", Arjantin'i çökertti. Tıpkı Kemal Derviş gibi büyük umutlarla ABD'den "kurtarıcı" olarak mart ayında süper yetkilerle ekonomi bakanlığına getirilen Domingo Cavallo, uyguladığı istikrar önlemlerinin yol açtığı istikrarsızlık yüzünden istifa etmek zorunda kaldı. Hükümet kaynakları, Devlet Başkanı Fernondo De la Rua'nın süper bakanın istifasını kabul edeceğini bildiriyor.

İstifalara kutlamaBu arada Cavallo'yu istifa haberi, başkent Buenos Aires'de bayram havası yarattı. Haberin duyulması üzerine toplanan kalabalıklar, bayraklar ve mendiller sallayarak kutlamalara başladılar. Göstericiler, Devlet Başanı De la Rua'nın istifasını isteyen sloganlar da attılar. Dünkü ve bugünkü gösterilerin belkemiğini yoksullardan çok, orta sınıf mensuplarının oluşturduğuna dikkat çekiliyor.Arjantin'de 3 yıldır süren resesyon (durgunluk) ve bunu aşmak için Cavallo tarafından uygulanan başarısız istikrar önlemlerinin orta sınıfı erittiğine dikkati çeken gözlemciler, bir zamanlar Latin Amerika'nın en geniş ve istikrarlı orta sınıfına sahip olmakla övünen Arjantin'de, her gün 2 bin insanın yoksulluk sınırınının altına düştüğünü bildiriyorlar.

Sıkıyönetime uyulmadıÖte yandan Arjantin'de halkın, ekonomik bunalım nedeniyle sokaklara dökülmesi ve mağazaları talan ederek ayaklanması üzerine Devlet Başkanı Fernando de la Rua tarafından ilan edilen 30 günlük sıkıyönetime rağmen, eylemler sürüyor.Sıkıyönetime rağmen onbinlerce kişi, Devlet Başkanlığı Sarayı Casa Rosada'nın bulunduğu kent merkezindeki Mayıs Meydanı'na doğru yürüyüş yaptı.Arjantin orta sınıfının oturduğu mahallelerde ise halkın ana yolları kapatarak ülkenin içinde bulunduğu toplumsal durumu protesto etmenin simgesi halinde gelen "tencere çalma" eyleminde bulunduğu belirtildi.Birkaç yüz kişinin devlet başkanının ikamet ettiği Olivos'un bulunduğu Buenos Aires'in kuzeyine doğru yürüdükleri sırada polisin saldırması üzerine çıkan olaylarda 16 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin de yaralandığı belirtildi.Öte yandan, Mayıs Meydanı'nda bulunan Devlet Başkanlığı Sarayı'na komşu Ekonomi Bakanlığı binasında birçok büronun yandığı belirtildi. Arjantin televizyonundaki görüntülerde, göstericilerin bakanlık binasındaki bürolara molotofkokteyli attığı ve birçok büroda yangın çıktığı gözlendi.

Sert tedbirlerDevlet Başkanı Fernando de la Rua başkanlığında toplanan kriz komitesi ise, ülkedeki yağma olaylarının önünün alınması için önlemlerin alınmasını kararlaştırdı. Hükümet yetkilileri, De la Rua başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nun, ülkeyi etkisi altına alan olayların önünün alınması için sert askeri tedbirlere başvuracağını belirttiler.Arjantin muhalefet partileri de, Devlet Başkanı De la Rua ve Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo'nun acil ekonolik önlemler paketinin lağvedilmesi için parlamentoda özel oturum istedi. Arjantin, dört yıl süren ekonomik durgunluk sonunda halkın bankalardan mevduatlarını çekmesi, derin devalüasyon ve borç yükünden kurtulmak için ekonomik önlemleri uygulamaya başlamıştı.Bu arada gösterilerle ilgili olarak başkentin dış mahallelerinde 1210 kişinin tutuklandığı bildirildi. Başkentteki olaylar sırasında düzinelerce banka ve restoran, bunların yanı sıra İsrail büyükelçilik binası tahrip edilmişti.
ÖNCEKİ HABER

Galileo ABD'ye takıldı

SONRAKİ HABER

Sermayenin yeni silahı: Euro

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...