19 Aralık 2001 22:00

Cem: Kararı önceden almıştık

Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Afganistan yetkililerinin Türkiye ile her alanda yakın işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Paylaş
Cem: Kararı önceden almıştıkDışişleri Bakanı İsmail Cem, Afganistan yetkililerinin Türkiye ile her alanda yakın işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Cem, ''Türkiye'nin Afganistan'a katkıda bulunmak istediğini'' belirtti. Cem, Başbakan Bülent Ecevit ile Başbakanlık Merkez Bina'da yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, son gelişmeler hakkında Ecevit'e bilgi sunduğunu kaydederek, son bir hafta içinde önemli olaylar yaşandığını, bunların başında Laeken'deki AB Zirvesi'nin geldiğini söyledi.İsmail Cem, dün akşam zirveye başkanlık eden Belçika Dışişleri Bakanı'nı telefonla aradığını bildirerek, ''Kendisini, Belçika başkanlığının AB bağlamındaki çalışmalarını kutladım. Türkiye'ye dönük sonuçlardan dolayı da kendisine teşekkür ettim. Belçika ile yakın bir işbirliği içinde çalıştık. Belçika'nın dönem başkanı olan Başbakan'ı Başbakanımızı ziyaret etti Ankara'da. Ve bu ortak çalışmadan da iyi bir sonuç aldık'' diye konuştu. Dışişleri Bakanı Cem, AB ile önümüzdeki dönemde de aynı şekilde çalışmalarını devam ettireceklerini kaydederek, Ecevit ile bu konuları görüştüğünü bildirdi.Belçika Dışişleri Bakanı'nın, AB'yi temsilen 22 Aralık tarihinde Afganistan'a gideceğini belirten Cem, Afganistan ile ilgili edindiği izlenim ve gözlemleri de AB dönem başkanı ile paylaştığını vurguladı. Afganistan'a yaptığı geziyle ilgili izlenimlerini telefonla daha önce Ecevit'e aktardığını anlatan Cem, bugün görüşlerini arkadaşlarıyla birlikte ayrıntılarıyla Ecevit'e anlattığını söyledi.Cem, Ecevit ile Afganistan'da Türkiye'ye karşı olumlu tutum ve beklentileri görüştüğünü ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Benim ziyaretim Türk Milleti ile Afgan Milleti'nin bayramlaşması bağlamındaydı. Ancak görüştüğüm yeni hükümetin bakanları, halen devlet başkanı olan ve birkaç gün sonra görevden ayrılacak olan Afganistan'ın halen devlet başkanı olan Rabbani ile görüşmelerimiz çerçevesinde siyasi konular ve ikili işbirliği alanlarına değindik."

Karar Londra'daCem, görüşmede Ecevit'in ABD'ye yapacağı geziye ilişkin yaptıkları çalışmaların da ele alındığını bildirdi. İsmail Cem, 16 Ocak 2002'de yapılması beklenen gezinin resmi davetinin, bugün açıklanabileceğini bildirdi. Bir gazetecinin, ''Afganistan'a asker gidecek mi? Gidecekse sayı ne olacak? Tarih belli mi?'' sorusuna Cem, ''Biz siyasi olarak bunun kararını aldık. Askeri açıdan zamanlaması veya birliklerin boyutu, işlevi gibi konuları, -şu anda Genelkurmay'ın temsilcisi Londra'da- askerlerin katıldığı bir toplantıda belirleyecekler. Zannediyorum, bizim de Afganistan'daki bu güvenlik güçlerine katkımız söz konusu olacak. Londra'dan sonuç alınmadan kesin birşey söylemek mümkün değil'' karşılığını verdi. ''Çok sıcak bir bölgeden geldiniz. Özellikle Afganistan'da Kuzey İttifakı'nın dışında Rusya ve İran'ın güçlendiğine dair duyumlar var. Türkiye, bu konudaki endişelerini ABD'ye, temaslarda bulunduğunuz kimselere ilettiniz mi'' yönündeki bir soruyu Cem, şöyle yanıtladı: ''Biz, bir başka ülkeye endeksli olarak konuşmadık, konuşmayız da. Biz, gerçekten Afganistan'a katkıda bulunmak istiyoruz."
ÖNCEKİ HABER

Afganistan'a bir tabur asker gidiyor

SONRAKİ HABER

Hastalar tasarruf kurbanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa