19 Aralık 2001 22:00

İsrail 11 Eylül'e duacı

İsrail, 11 Eylül'den sonra yaratılan "terörizmle mücadele" ortamını en iyi kullanan ülkelerden biri oldu. Son olarak Genelkurmay Başkanı da, 11 Eylül'ün, Filistin topraklarındaki İsrail saldırılarını meşrulaştırdığını dile getirdi.

Paylaş
İsrail 11 Eylül'e duacıİsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz, ABD'ye karşı düzenlenen 11 Eylül saldırısının, kendilerinin de Filistiniler'e karşı daha kararlı davranmalarına yol açtığını söyledi. Ülkedeki tanınmış güvenlik uzmanlarına konuşan Mofaz, 11 Eylül'e kadar "Filistinliler'in çatışmayı uluslararası alana taşımaya çalıştıklarını ve İsrail'in kendilerine verdiği yanıtları sivillere karşı savaş olarak gösterdiğini" savundu.Her gün çocuk öldüren, Filistin toprağını işgal altında tutan İsrail ordusunun başındaki isim olan Mofaz, yine 11 Eylül'den sonra dünyanın sivillere yönelik saldırılara toleransının da azaldığını söyledi. Mofaz, Ulusal Gücün Dengeleri Konferansı'nda yaptığı konuşmada İsrail'deki intihar saldırılarının da bizzat Filistin lideri Yaser Arafat'ın emriyle düzenlendiğini ileri sürdü.11 Eylül saldırısından hemen sonra İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarında ciddi bir artış yaşanmıştı. Dünya çapında yaratılan "terörizmle mücadele" ortamını Ortadoğu'ya uyarlayan İsrail, savaş uçağı kullanımını da yoğunlaştırdı.

Gizli servis diplomasisiİsrail Başbakanı Ariel Şaron'un casusluk teşkilatı Şin Beth'in başkanı Avi Dichter'i Filistinli güvenlik yetkilileriyle temas kurmakla görevlendirdiği bildirildi. İsrail devlet radyosundaki haberde, Şaron'un bu tür temasların Filistinli örgütlerin İsrail'e yönelik saldırılarını önleyeceğini düşündüğü belirtildi. İsrail hükümeti, 13 Aralık'ta Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat ile bütün ilişkisini kesme kararı almıştı.

Hamas bürosu kapandıFilistin yönetimi, Gazze'de Hamas örgütüne ait 6 büroyu daha kapattı. Böylece Yaser Arafat'ın Ramazan Bayramı dolayısıyla Pazar günü televizyondan yaptığı "İsrail'e yönelik saldırılara son verme" çağrısından sonra kapatılan büroların sayısı 40'a yaklaştı. Silahlı ve maskeli 30 kadar Filistin güvenlik görevlisinin, kırmızı harflerle "Filistin Yönetimi'nin emriyle kapatılmıştır" yazdıktan sonra büroları kapattığı belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye'den 'özel' sinyal

SONRAKİ HABER

Yılbaşı için peri masalları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...