19 Aralık 2001 22:00

Türkiye'den 'özel' sinyal

New York Times gazetesi, hükümet yetkililerinin, ABD'nin Irak'a saldırması ile ilgili 'özel bir sinyal' verdiğini bildirdi. Buna göre ABD, Bağdat'a yönelik olası bir harekâtında Türkiye'deki üsleri kullanabilecek.

Paylaş
Türkiye'den 'özel' sinyalWashington, Irak'a yönelik muhtemel bir Amerikan saldırısı için zemin hazırlama faaliyetini sürdürüyor. ABD gazeteleri, "terörizmle mücadeleyi Irak'a taşıma" fikrinin hem Bush yönetiminde, hem de ABD'nin Arap müttefikleri arasında "giderek güçlendiği" yolunda haberler yayınlıyorlar. Son olarak, New York Times gazetesinde Türkiye ile ilgili dikkat çekici bir iddia yer aldı. Gazetenin önceki günkü haberinde şöyle deniliyor: "Ortadoğulu diplomatların belirttiğine göre, Türkiye'nin liderleri, özel olarak, ABD'nin Saddam'ı devirmeye karar vermesi durumunda, Türk üslerini kullanabileceğine dair sinyal verdiler."

Çakmakoğlu'nun sözleriBu "özel sinyal" hakkında ayrıntılı bilgi vermeyen New York Times, Türkiye'nin "tutum değişikliği"ne dair açık bir kanıt olarak da, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu'nun geçen ay yaptığı açıklamayı sundu. Çakmakoğlu, "Irak'a yönelik bir operasyon istemediğimizi birkaç kez ifade etmiştik, ama yeni koşullar, gündemimize dair yeni değerlendirmeler gerektirecektir" demişti. Üst düzey Beyaz Saray yetkilileri, Afganistan'da elde edilen başarının, Ortadoğu ülkelerinde Irak ile ilgili kanıları değiştirdiğini söylüyorlar. Buna göre, son iki hafta içinde "Washington'daki en az bir üst düzey Arap temsilci fikrini değiştirdi" ve Irak'a yönelik bir Amerikan saldırısının "felaketle sonuçlanarak, Arap muhalefetini körükleyeceğini, belki de bölgedeki bazı zayıf rejimlerin yıkılmasıyla sonuçlanacağını" söylemekten vazgeçti.

Sözde saldırıya karşılarAdı belirtilmeyen diplomat, bununla da kalmayarak, bölge ülkelerinin aslında Saddam'dan kurtulmak istediğini belirtti. Diplomat, Afganistan'a yönelik saldırıların başarıyla sonuçlanmasının, Irak ile ilgili "yeni bir fırsat" yarattığını dile getirdi. Arap diplomat, "Sanırım bu iş artık yapılabilir. Yine de hükümetim, başarılı olma ihtimali açıklığa kavuşana dek, böyle bir operasyona kamuoyu önünde karşı çıkacaktır" diye konuştu ve ekledi: "Birçok hükümet, siyasi risk almak durumunda kalacak. Ama Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün ve Suriye'de, hükümetlerin halkı denetim altında tutacak kadar güçlü olduğunu düşünüyorum."

Heyetin asıl gündemiBu ve benzer açıklamalar, ABD'nin "asıl gündem"ini daha açıkça ifade etmesini de sağlıyor. ABD Başkanı Bush, son olarak pazartesi günü, Irak'ın "yeni hedef" olup olmadığına dair bir soruyu şöyle yanıtlamıştı: "Hayır, düşmanımıza, sırada ne olduğunu söylemeyeceğim. Ama masum insanları öldürmeyi planladıkları sürece, Amerika'nın nefesi enselerinde olacak." ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell da, hafta sonunda, Saddam'ı devirmenin "ABD politikası" olduğunu ilan etti. Powell, geçen hafta Kuzey Irak'a giden Amerikan heyetinin görevinin, "Irak içinde silahlı bir ayaklanma gerçekleştirme olasılıklarını incelemek" olduğunu da ima etti.Söz konusu heyet, Kuzey Irak'a Türkiye üzerinden gitmişti. Heyet, Türkiye'de yaptığı açıklamada, amaçlarının bir ayaklanma kışkırtmak olduğu iddialarını reddediyordu. Oysa heyetin lideri Ryan Crocker, ülkesine döndükten sonra, Irak'a yönelik bir saldırı için "Celal Talabani'den tam destek aldığını" ifade etti. Mesud Barzani'nin ise, "daha temkinli" olduğu kaydediliyor.

Kuveyt'te yığınakBu arada ABD kuvvetleri, Basra Körfezi'ndeki konumlarını sessiz sedasız pekiştiriyorlar. Yetkililer, Kuveyt-Irak sınırındaki asker ve savaş uçağı sayısının artırılacağını bildirdiler. Pentagon kaynakları, ABD Üçüncü Ordusu'nun yeniden Kuveyt'e gönderileceğini ve burada bir karargâh kuracaklarını dile getirdiler. Bu konuşlandırmanın ardından, 2000 askerin daha Kuveyt'e gönderileceği söyleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Kalıcı konutlar sorun yumağı

SONRAKİ HABER

İsrail 11 Eylül'e duacı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...