18 Aralık 2001 22:00

Tifo hâlâ çözümsüz

Hakkari başta olmak üzere Doğu'daki birçok ilde yaz ayında yeniden hortlayan Tifo'ya karşı hâlâ herhangi bir önlemin alınmamış olmasına halk tepkili.

Paylaş
Tifo hâlâ çözümsüzKahraman YapıcıGüneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yeniden hortlayan ve salgın bir hal alan tifoya çözüm üretmek yerine olayı gizlemeye çalışan yetkililere bölge halkı tepkili. Hakkari'de yaz ayını tifo sonucu ölümlerle geçirdiklerini ifade eden Hakkarililer, korkularının geçmediğine dikkat çekiyorlar. Altyapı ve kanalizasyon yetersizliği nedeniyle yaşadıkları bu soruna ilişkin İl Sağık Müdürlüğü yetkilileri başta olmak üzere hâlâ birçok yetkilinin sessiz kaldığını, bir ara belediyenin sık sık suları kaynatmadan içmemeleri konusunda anons yaptığını sonradan olayın üzerini örtmeye çalıştığı ifade eden Hakkarililer şu ifadelerde bulunuyor: "Yüzlerce kişiye Hakkari Devlet Hastansi'nde tifo teşhisi konuldu. İlde bulunan okullarda ölen öğenciler oldu. Van Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen 20 yaşındaki Gülsüm Kurt adlı öğrenci bunlardan sadece biri. İl Milli Eğitim Müdürlüğü okullardan salgın hastalık nedeniyle okula devam edemeyen ögrenci sayısının belirlenmesini istedi ama salgın halktan gizlendi. Şehirde bulunan çeşmelere 'içilemez ve kullanılamaz' levhaları asıldı. Ciddi bir bilinçlendirme ve önlem alma yönünde en ufak bir adım göremiyoruz."

Uzman yokEczanelerde ve devlet hastenesinde tifo tedavisinde kullanılan ilaç sıkıntısı yaşandığına işaret eden Hakkarililer, uzman doktoru olmayan, yetersiz olan sağlık kurumlarında da herhangi bir iyileştirme yapılmamasına tepkili. Hakkarililer, İl Sağlık Müdürü Hamza Gemici'nin hastalığa kuyu ve kaynak sularının sebep olduğu yönünde rapor hazırlmasına, ekipler oluşturarak çeşitli kurumların sularını bir ekip olarak inceletmesine rağmen eksik kadroların giderilmesi için girişimde bulunmadığını düşündüklerini söylüyor.

Hizan'da da endişeBitlis'in Hizan ilçesinde kanalizasyon sorununun çözülememesi nedeniyle ilçede tifo endişesi yaşandığı bildirildi.Belediye Başkanı Cezail Aktaş, ilçenin kanalizasyon sorununun halledilememesi ve arıtma tesisinin bulunmamasından dolayı, kanalizasyonun aktığı derenin tehlikeli olmaya başladığını söyledi. Aktaş, 2000 yılı içerisinde DSİ Bölge Müdürlüğü'ne, dere ıslahı ile ilgili yazışmalarda bulunduklarını, ancak olumsuz yanıt aldıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:''Belediyemizin maddi imkânları olmadığından dolayı, dere ıslah çalışmalarını başlatamadık. Bu konuda DSİ Bölge Müdürlüğü ile irtibata geçerek, bir an önce dere ıslah çalışmalarının başlatılmasını istedik. 5-6 trilyon liralık bir harcama gerektiren bu çalışmaların yapılmamasından dolayı, tifo vakalarına rastladık. Bu gerçeği gizlemenin gereği yok.''

Daha önce de yaşandıİlçe kanalizasyonunun aktığı derenin mikrop yuvası haline geldiğini ve derenin ilçenin alt kısmından geçtiğine dikkati çeken Aktaş, ''Toplam 8 kilometrelik alanın ıslah edilmesi gerekiyor. Çocukların dere kenarında oyun oynamaları sonucu tifo vakaları yaşandı. Tehlikenin daha büyük boyutlara ulaşmaması için acil önlemlerin alınması gerekiyor'' dedi.
ÖNCEKİ HABER

Aile Mahkemeleri kurulmalı

SONRAKİ HABER

Beypi'de kıyım bitmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...