17 Aralık 2001 22:00

Onların da hayalleri var!

"Suç" sineması Hollywood'un önem verdiği alanlardan birisi. Ağırlıklı olarak 'bağımsız' sinema ya da bir dönem 'bağımsız' çalışmış yönetmenlerin el attığı bu alanda gerçekten önemli ürünler sunuldu.

Paylaş
Onların da hayalleri var!Şenay Aydemir"Suç" sineması Hollywood'un önem verdiği alanlardan birisi. Ağırlıklı olarak 'bağımsız' sinema ya da bir dönem 'bağımsız' çalışmış yönetmenlerin el attığı bu alanda gerçekten önemli ürünler sunuldu. Birkaçını hatırlamakta yarar var; Rezervuar Köpekleri, Olağan Şüpheliler, Thelma ve Lois...Cuma günü gösterime giren "Haydut" (Bandits) da bu filmler kadar olmasa da eli yüzü düzgün bir yapım. Yönetmenliğini "Yağmur Adam", "Günaydın Vietnam", "Bugsy", "Kardeş Gibiydiler", "Başkanın Adamları" ve "Küre" gibi kalburüstü çalışmalara imza atmış Barry Levinson'ın gerçekleştirdiği filmin oyuncuları da dikkate değer: Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Cate Blanchett ve Troy Garity

İki kaçak hırsız Joe Blake ve Terry Collins, hapisaneden kaçtıktan sonra deniz kıyısında bir hayat kurabilmeleri için gereken paranın bankalarda yattığını keşfederler ve banka soygunlarına başlarlar. İkili bir anda ülkenin en ünlü hırsızları ve Oregon'dan Californiya'ya tüm bankaların kabusu olurlar. Fakat aynı zamanda halkın da sevgilisidirler. Onları bu kadar meşhur eden şey, soygunlarında kullandıkları sıradışı yöntemdir. Akşamdan evine gidip ziyaret ettikleri banka müdürünü ailesi ile birlikte rehin alırlar. Onlarla birlikte yemek yer, yatıya kalırlar. Ertesi gün de, müdürü yanlarına alıp bankaya gider, soygunu gerçekleştirirler. Ne silaha, ne de karışık planlara ihtiyaçları vardır. Yöntemleri bu kadar basittir.Ancak bir soygun sonrasında, tesadüf eseri Kate Wheelar'ı da aralarına almak zorunda kalınca işleri değişir.

Üç ayrı zaman "Haydut", öncelikle kurgusu ile dikkat çekiyor. Filmin bütününe yayılmasa da üç ayrı zaman dilimini anlatan hikayede bu sıkıntının altından kalkmakta zorlanılmadığını ifade etmek gerekiyor. Aslında herkesin arzuladığı 'sakin ve huzurlu' bir hayat hayali kuran iki hırsızın bu amaçlarına ulaşmak için banka soymak zorunda kalmaları 'Amerikan rüyası'nın gerçekleşebilme olasılıkları ve yolları bakımından da dikkat çekici. Zira, kahramanlarımız cezaevinden kaçtıktan sonra 'belaya bulaşmadan' bir hayat yaşamayı akıllarından bile geçirmiyorlar. İlk yaptıkları iş banka soymak oluyor. "Haydut"un karakterlerinin 'birer suç makinesi' olarak çizilmemesi tıpkı filmde halkın sevgisini kazandıkları gibi, seyircinin de sempatisini kazanmalarına yol açıyor. Yönetmen 'onlara kızmamamız' gerektiğini söylüyor belki de. Onların da herkes gibi hayalleri var ve bunu kendi tarzlarında gerçekleştiriyorlar.

Kadınlar ve erkekler Ama filmin, ağırlıklı 'suç' havasının altında kadınlar ve erkekler hakkında söylenenler yatıyor. Cate Blanchett'in canlandırdığı Kate Wheelar karakterinin önce serseri ruhlu, sorumsuz, kaba-saba, günlük yaşayan, yakışıklı Joe Blake'e; ardından da titiz, zeki, düzenli ve ince ruhlu Terry Collins'e aşık olması ve ikisinden de vazgeçememesi kadınların her iki erkekte toplanan özellikleri de sevdiklerini ilan ediyor. Senarist ve yönetmene göre, aslında aşk bir tanedir: Zaten Joe Blake ve Terry Collins de toplamda bir kişidir. Bu meseleyle ilgili diğer öykü ise soyguncuların şoförlüğünü yapan Harvey Polard'ın, yollarda gezen 'gizemli' kadına duyduğu ilgi. Erkekler, kadınlarda ne arar sorusunun cevabı şöyle veriliyor; gizem, güzellik ve kolay elde edilememe...

Final sıkıntısı Bu beylik tanımlamalar bir alt metin olarak okunsa da "Haydut" öz olarak bir suç filmi ve bunun hakkını büyük oranda veriyor. Finalinin, sürpriz ama beklenmesi muhtemel olduğunu da belirtmekte yarar var. Biraz dikkatli sinemaseverlerin finalin tasarlanışını tahmin etmeleri güç değil. Bu filmi biraz zayıflatsa da, sonuçta eli yüzü düzgün bir film "Haydut."Son olarak oyurculardan bahsetmek gerekiyor. Aksiyon tarzının önemli oyuncularından olan ve pek de 'sempatik' bulmadığımız Bruce Willis'in böyle bir filme etkili ve usta bir oyunculuk çıkardığını ifade etmeliyiz. Zaman zaman bağımsız yapımlarda da görev alan Willis'in insan unsuru ağır basan aksiyonların 'sıkıntılı' bir süreçten geçtiği bu günlerde bir karakter oyuncusu olup olamayacağını zaman gösterecek.Kuşkusuz, filmin ağırlığını .Üçüncü Göz, Basit Bir Plan, Armageddon ve Bıçak Sırtı filmlerinden tanıdığımız Billy Bob Thornton taşıyor. Son yıllarda yıldızı parlayan Avustralyalı oyuncu Cate Blanchett de "Üçüncü Göz"ün ardından "Haydut" ile karşımızda. Oyuncu, bu hafta sonu gösterime girecek olan "Yüzüklerin Efendisi"nde de rol alıyor.
ÖNCEKİ HABER

İlaçta karışık trafik

SONRAKİ HABER

Cem'in ziyareti beklediği gibi geçmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...