17 Aralık 2001 22:00

Irak'a saldırı çağrısı

Irak Ulusal Kongresi (IUK), Saddam'a karşı savaş için Washington'da lobi faaliyeti yürütüyor. IUK lideri, ABD'nin Irak'a yönelik bir hava saldırısı gerçekleştirmesini istedi.

Paylaş
Irak'a saldırı çağrısıIrak Ulusal Kongresi (IUK) adlı Amerikancı kuruluş, "Saddam Hüseyin'e karşı savaş" başlatılması için Washington'da lobi yapıyor. IUK lideri Ahmed Çelebi'nin, "ABD'nin hava saldırısı gerçekleştirmesi ve Irak topraklarına Amerikan özel kuvvetleri konuşlandırılması" çağrısı yaptığı öğrenildi. Çelebi, bu amaçla İran'ın desteğinin alınmasını ve Güney Irak'ın, İran toprakları üzerinden işgal edilmesini önerdi.Dün yayınlanan New Yorker dergisinde yer alan habere göre, Bush yönetimi Afganistan'da elde ettiği "başarı" ile, daha da cüretkârlaşmış bulunuyor. Savunma Bakanlığı'nın başını çektiği çevreler, Ahmed Çelebi'nin kullanılarak, Irak'ta da benzer bir operasyon yürütülmesini talep ediyorlar.

Afganistan modeli!11 Eylül ile ilgili dosyalarıyla dikkat çeken Seymour Hersh'in imzasını taşıyan haberde, "Amerika'nın Taliban'ı bozguna uğratması, Çelebi'nin, Washington savunma çevreleri içindeki bazı unsurlar nezdinde değerini artırdı" deniliyor. Bir askeri uzman, "Afganistan ile, mükemmel bir model bulduklarını düşünüyorlar. Bu model; bombalama, az sayıda özel kuvvet askeri ve bir ayaklanmanın bileşiminden oluşuyor" diye konuştu.11 Eylül saldırılarından bu yana, ABD'li her düzeyden yetkili, Irak'ı tehdit ediyor. Birçok çevreye göre, Saddam Hüseyin'in "artık devrilmesi" gerek. ABD'deki şarbon vakaları, Irak'a yönelik tehditleri daha da artırdı.New Yorker haberine göre, Irak konusunda Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) ile Dışişleri Bakanlığı arasındaki görüş farklılıkları da devam ediyor. Diğer yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "ABD'nin savaşı Afganistan dışına taşımadan önce, Moskova'ya danışmasını beklediğini" kaydetti. Putin, Financial Times'a yaptığı açıklamada, "önceliğin terörizmin finansmanının kesilmesi" olmasını isteyerek, Irak'a saldırılmaması yönünde uyarıda bulundu.

MOSSAD şefi suçladıBu arada, İsrail'in eli kanlı istihbarat servisi MOSSAD'ın başkanı Efraim Halevi, İran'ın nükleer ve diğer konvansiyonel olmayan silahları geliştirme girişimini sürdürdüğünü savundu. Halevi, Tel Aviv'de düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, İran'ın, uzun menzilli füze programını genişletmenin yanı sıra nükleer ve diğer toplu imha silahlarını geliştirme girişiminde de bulunduğunu iddia etti. Bazı İranlıların, bir İsrail-Filistin anlaşmasına karşı çıkmayacağı yönünde ifadelerde bulunduğunu belirten Halevi, "Hatta İran'dan uzlaşma yönünde üstü kapalı mesajlar var. Bunlar şu anda tek notalar halinde, henüz bir melodi oluşturmuyor" dedi. Halevi, ABD öncülüğündeki "Haçlı Seferi"nin sonraki hedefleri hakkında da spekülasyonlarda bulunarak şunları söyledi: "Kampanya sonuç olarak radikal gruplara destek veren İran, Suriye gibi ülkelere yönelebilir. Afganistan'daki savaştan sonra, uluslararası baskı, ülkesindeki radikal gruplara karşı tedbir alması için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a yapılabilir."
ÖNCEKİ HABER

Mimlenmeye gör!

SONRAKİ HABER

10 katrilyon kayıp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...