16 Aralık 2001 22:00

Mimlenmeye gör!

Emniyet kayıtlarına bir kez "Aranıyor" diye yazılan kişiler, silinmeyen kayıtlar nedeniyle sürekli gözaltına alınıyor. Cezası infaz olan ve artık aranması için hiçbir neden olmayan kişiler rahata eremiyor.

Paylaş
Mimlenmeye gör!Tuna ArıgüçEmniyet kayıtlarındaki yanlışlıklar, silinmeyen listeler insanların başına dert olmaya devam ediyor. Emniyet kayıtlarına bir kez "Aranıyor" diye giren kişiler, kimlik kontrolleri sırasında sürekli gözaltına alınmaktan kurtulamıyorlar. Emniyet "şüpheli" olarak gördüğü kişileri de kayıtlarına "Aranıyor" diye alıyor. Emniyetin şüphesini çekmiş kişiler, bir türlü gözaltına alınmaktan kurtulamıyor.

Aranıyor görünüyorBunun son örneği BES yöneticisi Cem Bilici'nin başına geldi. Bilici, Terörle Mücadele Merkezi (TEM)'nin "XTEM" diye gerçekte bulunmayan bir kodla aranıyor görünmesi nedeniyle sık sık gözaltına alınmaktan kurtulamıyor. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Ali Ersin Gür, olayı "Aranmasına neden olmayan kişilerin sürekli gözaltına alınması hem hak ihlalidir hem de hukuk devleti için kabul edilemez bir durumdur" şeklinde değerlendirdi.Başından geçen olayları gazetemize anlatan Cem Bilici, "İki ay önce yolda yürürken polislerin kimlik kontrolü ile karşılaştım. Kontrolde aranıyor listesinde ismimin görünmesi nedeniyle gözaltına alınarak, TEM'e götürüldüm. Saatler sonra F tipi cezaevlerinin protesto edildiği dönemlerde oluşmuş 50 kişilik listede adım olduğunu ve bu nedenle aranıyor durumunda bulunduğumu öğrendim" diye konuştu. Bilici, saatler sonra artık gerçerliliği olmayan bir listede adının bulunmasından kaynaklı aranmasının anlaşılması üzerine serbest bırakıldığını belirterek, avukatının da "Aranıyor" listesinden isminin silinmesi için girişimlerde bulunduğunu söyledi.

Kaç kez alınacağım?Bilici, "Beni gözaltına alan polisler de XTEM listesine şaşırdılar. Emniyet'deki polisler de yanlışlığın düzeltileceğini, ismimin listeden silineceğini söylediler. Ben de artık başıma böyle bir olayın bir daha gelmeyeceğini düşündüm" diye konuştu. Bilici, iki ay sonra sokakta yine polislerce durdurularak kimlik kontrolünden geçtiğini belirterek, "Hiçbir tedirginlik duymadım. Sözkonusu listenin silindiğini sanıyordum. Ancak yine XTEM kaydında ismim geçiyordu, yani silinmemiş. Böylelikle yine gözaltına alındım" diye konuştu. Bilici, gözaltına alındıktan sonra, TEM'e götürüldüğünü ancak TEM kabul etmeyince Çankaya Karakolu'na ve en son karakol da kabul etmeyince Güvenpark'ta bırakıldığını anlattı. Bilici, silinmemiş kayıt nedeniyle 4-5 saat dolaştırılmasına tepki gösterdiğini ifade ederek, gelecek günlerde kaç kez gözaltına alınacağının belirsiz olduğunu vurguladı.

Yargı kararları tanınmıyorÇHD Genel Başkanı Ali Ersin Gür de, emniyet birimlerinin aslında suç işlediğini belirterek, cezası infaz olan kişilerin gıyabi tevkif kararının mahkemeden kalktığı için aranmalarına bir neden olmadığı halde silinmeyen kayıtlar nedeniyle gözaltına alındıklarını söyledi. Gür, "Bu kayıtlar silinmediği için insanlar tekrar tekrar gözaltına alınıyor. Ya da Emniyet'in şüpheli gördüğü kişiler de kayıtlarına 'Aranıyor' diye alınıyor. Bu hukuk devletinde olmaması gereken bir durum" diye konuştu.Gür, yargı organları ile kolluk kuvvetleri arasında uyumsuzluk olduğunu belirterek, hukuk devletinde birimler arasında bilgi akışının olması gerektiğini kaydetti. İnsanların nedensiz ve sürekli gözaltına alınmalarının hak ihlali olduğunu vurgulayan Gür, "Bu uygulamalar için dava açılmalı. Ancak, bazen Emniyet'te sık sık yaşanan bu gözaltıları kanıtlayamıyoruz. Emniyet beş altı saat tutarak, mağdur ettiği kişilerin kaydını tutmuyor. Böyle bir olay benim müvekkilimin başına geldi. Suç duyurusunda bulunduk, tanıklarımız vardı. Ancak gözaltı kaydı olmadığı için dava açtıramadık" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'dan birlikte

SONRAKİ HABER

Irak'a saldırı çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...