16 Aralık 2001 22:00

İran filmleri Ankara'da

Sinemanın son yıllardaki yükselen değeri İran Sineması üç günlüğüne Ankara'ya konuk olacak. İran Sineması'nın son dönemde çekilen yedi filminin yer alacağı festival Kavaklıdere Sineması'nda gerçekleştirilecek.

Paylaş
İran filmleri Ankara'daSon yıllarda bütün dünyada büyük ilgi uyandıran İran Sineması'ndan örnekler 21-24 Aralık tarihleri arasında Ankara'da düzenlenecek İran Film Şenliği kapsamında Ankaralı sinemaseverlere sunulacak. Kültür Bakanlığı, İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve Ankara Sinema Derneği'nin düzenlediği etkinlikte 1987-1999 yılları arasında çekilmiş ve hepsi uluslararası festivallerde ödüller kazanmış yedi film gösterilecek.

Kiarostami'nin üç filmi Şenlikte İran'ın en önemli ve uluslararası alanda en çok tanınan yönetmeni Abbas Kiarostami'nin üç filmi yer alıyor. 1987 yapımı 'Arkadaşımın Evi Nerede?' çocukların iç dünyalarına eğilen ve erişkinlerin çocuklara duyarsız olmalarını eleştiren bir film. Kiarostami'nin Avrupa'da tanınmasını sağlayan yapıt Locarno Film Festivalinde üç ödül almıştı. 1990 yapımı 'Yakın Plan' kendini Mohsen Makhmalbaf olarak tanıtan ve varlıklı bir aileden çekeceği film için para isteyen, bu nedenle de tutuklanan gerçek bir kişinin öyküsünü anlatıyor. Kiarostami gazetelerde yer alan tutuklama haberi nedeniyle çekmeye karar verdiği bu yarı belgesel film için yargı organlarıyla temasa geçmiş, sanığı hapiste ziyaret etmiş ve mahkeme sırasında çekim yapabilmek için izin almıştı. Mahkeme sahnelerinin yanı sıra olayların gerçek kahramanlar tarafından yeniden canlandırılmasıyla yönetmen, bu sinema aşığı işsiz sahtekârın gerçek öyküsünü ortaya çıkardı. 'Yakın Plan' birçok uluslararası festivalde aldığı ödüllerin yanı sıra İstanbul Film Festivali'nde de Fibresci Ödülü'nü kazanmıştı. İran Film Şenliği'nde gösterilecek üçüncü Kiarostami filmi, Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ve Boston Film Eleştirmenleri Birliği En İyi Yabancı Film ödüllerine sahip 1997 yapımı 'Kirazın Tadı.'

Kavaklıdere'de gösterilecek Toplumsal ve politik içerikli birçok filme imza atan ve ülkesi dışında tanınan İranlı kadın yönetmen Rakhshan Bani-Etemad'in yönettiği 'Mavi Yaşmaklı,' Dariush Mehrjui'nin 1993'de çektiği 'Sara', Kamal Tebrizi'nin 'Anne Sevgisi' gösterilecek filmler arasında.İran Film Şenliği'nin gösterimleri Türkçe altyazılı olarak 21-24 Aralık tarihlerinde Kavaklıdere Sineması'nda 19:15 ve 21:15 seanslarında yapılacak.
ÖNCEKİ HABER

Bayramı aileleriyle eylemde

SONRAKİ HABER

Bakan Yücelen'den

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...