16 Aralık 2001 22:00

Havaalanında katliam

Amerikan askerlerinin Kandahar havaalanını ele geçirirken 300'e yakın El Kaide milisini öldürdükleri ortaya çıktı. Daha önce havaalanında sıkışan milislerin kaçmayı başardığı açıklanmıştı.

Paylaş
Havaalanında katliamAfganistan'daki Amerikan özel kuvvetleri ve Kuzey İttifakı güçlerinin, bir katliama daha imza attığı açıklandı. Elde edilen bilgiye göre ABD kuvvetleri ve İttifak güçleri, Kandahar havaalanını ele geçirdikleri sırada, Usame Bin Ladin'e bağlı 280'den fazla El Kaide milisini öldürdüler.Havaalanı, geçtiğimiz hafta içinde şiddetli bir biçimde bombalanmış ve ardından ele geçirilmişti. Bombardımana direnen 280 kadar yabancı milisin bulunduğu belirtiliyordu. İttifak güçleri, operasyon sırasında 20 civarında milisin öldürüldüğünü ve geri kalanın "kaçmayı başardığını" açıkladılar.

Bombalarla öldülerAncak çatışmalara katılan Afgan askerlerden biri, havaalanında 280 civarında Arap milisin gömülmesine yardımcı olduğunu açıkladı. Independent gazetesine konuşan ve "Ahmed Gül" ismini kullanan asker, gömdükleri kişilerin çoğunun, Amerikan bombalarıyla öldürüldüğünü söyledi. Abdül Beşir ve Abdül Kadim adlı iki tanık da, havaalanında toplu mezar açan iki buldozer gördüklerini anlattılar. Independent'in haberine göre, çatışmalar sırasında ele geçirdiği açıklanan iki Arabın akibeti de belirsiz. Ahmed Gül, yakalanmasına yardım ettiği iki Arap savaş esirini "muhtemelen CIA ajanı olan" Amerikalılara teslim ettiğini, ajanların esirleri sorguya aldığını ve daha sonra bu kişilerden hiçbir haber alınamadığını belirtti. Gazeteciler ise, havaalanına ilk kez cuma günü alındı. 200'den fazla ABD denizcisinin içeride bir üs kurdukları, onlarca zırhlı personel taşıyıcının kullanıldığı belirtildi. Independent muhabiri Justin Huggler, El Kaide üyelerinin gömülü olduğu söylenen bölgeye girmelerinin yasak olduğunu yazdı.

Yabancılar öldürülüyorAfgan asker Gül'ün açıklamalarına göre, havaalanının düşmesinin ardından, geçtiğimiz cumartesi günü havaalanından 30 ceset topladılar. Pazar günü, toplayıp gömdükleri ceset sayısı 250 kadar oldu. Bu açıklamalar, ABD'nin, Cenevre Konvansiyonu'na aykırı olarak, esir aldığı Arap-Çeçen milisleri öldürmeyi tercih ettiğini gösteriyor. Ahmed Gül, kara saldırısıyla Arap milisleri havaalanı içine hapsettiklerini belirterek, yaşanan korkunç çatışmayı şu sözlerle anlattı: "Onlara doğru koşarak saldırıya geçiyorduk ve ardından onlar karşı-saldırıya geçiyorlardı. Çatışma şiddetlendiğinde Amerikalılar bombalıyorlardı, durulduğunda onlar da duruyorlardı. Araplara teslim olma şansı tanıdık, ama sanırım buna hazır değillerdi. Birkaç tanesini yalnız yakaladığımızda bile bizle savaşmaya çalıştılar. Bir tanesi el bombasıyla kendini havaya uçurdu." Gül, bu kanlı baskının ardından, komutanları Gül Ağa ile birlikte Kandahar'a ilerleme emri aldıklarını, yolda 18 Taliban askerini daha öldürdüklerini dile getirdi.

Cezaevi yapıyorlarDiğer yandan, Kandahar havaalanında üslenen ABD askerlerinin, "Tora Bora'nın düşmesi durumunda kullanılacak" olan bir cezaevi inşa ettikleri öğrenildi. Cezaevinin, 300 kadar savaş esirini barındıracak büyüklükte olduğu belirtiliyor.
ÖNCEKİ HABER

Savaş doğayı yok ediyor

SONRAKİ HABER

Destek açıklara gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...