15 Aralık 2001 22:00

Savaş doğayı yok ediyor

"Çevre sorunlarının yüzde 34'ü askeri harcamalar ve savaştan kaynaklanıyor" diyen Yrd. Doç. Dr. Talat Koç, dünyada toplam askeri harcamaların 10 günlük bölümü ile yeryüzündeki tüm su problemlerinin çözülebileceğini vurguluyor.

Paylaş
Savaş doğayı yok ediyorÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Talat Koç, "Birleşmiş Milletler yayınları da gösteriyor ki, çevre sorunlarının yüzde 34'ü askeri harcamalar ve savaştan kaynaklanıyor" dedi.Talat Koç, BİA ile yaptığı "Çevre ve Savaş" konulu görüşmede, dünyada toplam askeri harcamaların, son yıllarda 800-900 milyar doları bulduğunu hatırlatarak, bu bütçenin sadece 10 günlük bölümü ile yeryüzündeki tüm su problemlerini çözmek mümkün olduğunu söylüyor:"Yine aynı bütçenin 10 günlüğüyle dünyadaki doğum kontrol sorunları çözülebilir. Ne pahasına olursa olsun daha fazla üret, daha fazla tüket mantığının terk edilmesi gerekiyor." Talat Koç'a göre kesin çözüm, "yeni bir paylaşım düzeninin yaşama geçirilmesi."Savaştan en fazla çocukların etkilendiğini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Talat Koç, "çevre kavramının" da yanlış algılandığını düşünüyor: "Çevre sorunu, üretim ilişkilerinin bir sonucudur. Ortaya çıkışı ise doğal ve sosyal kaynakların aşırı kullanımından kaynaklanıyor. 'Ne pahasına olursa olsun üret ve tüket' mantığının toplumda egemen olmasının ardından çevre bozulmaya başladı."

En ağır çevre sorunuKoç, bu mantığın yarattığı çevre sorunlarını iki ana başlık altında görüyor ve şu saptamaları yapıyor: "Birincisi, doğal ortamdaki sorunlar: Hava, su, toprak ve enerji gibi... İkincisi, ise sosyal ortamdaki sorunlar: Yoksulluk, nüfus artışı, kentleşme, askeri harcamalar ve savaş... Bütün bunların içinde, en ağır çevre sorunu yaratma potansiyeli olan savaştır."
ÖNCEKİ HABER

Petrol-İş'te sancılı birleşme

SONRAKİ HABER

Havaalanında katliam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...