15 Aralık 2001 22:00

ABD'den uğursuz ziyaretçi

ABD yönetimi içinde, Irak'a karşı en sert tavra sahip olanların başında yer alan Savunma Bakanı Yardımcısı Paul Wolfowitz gelecek hafta Ankara'ya geliyor.

Paylaş
ABD'den uğursuz ziyaretçiABD tekellerinin en saldırgan kesimlerinin temsilcilerinden ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, önümüzdeki hafta Ankara'ya gelecek. Wolfowitz, NATO Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Bakanlar Toplantısı çerçevesinde Türkiye'ye gelirken, ziyaret sırasında Türk tarafıyla ikili görüşmeler de yapacak. Bu çerçevede Wolfowitz'in, Antalya'daki NATO toplantısının dışında Ankara'yı da ziyaret ederek, Türk yetkililerle iki ülkeyi ilgilendiren bütün savunma konularını görüşmesi bekleniyor. Washington'daki diplomatik kaynaklar, Wolfowitz'in temasları sırasında Irak konusunun da gündeme geleceğine kesin gözüyle bakıldığını belirttiler. Savunma Bakanı Yardımcısı Wolfowitz, ABD yönetimi içinde, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e karşı en sert tavırdan yana olan yetkililerin başında geliyor. Wolfowitz'in, Irak konusunda Saddam Hüseyin'in kitle imha silahları programının tehdit oluşturduğunu iddia etmesi ve ABD'nin bu aşamada Bağdat rejimini hedef alma niyetini dile getirmesi bekleniyor. Ancak, Başkan George W. Bush yönetiminin, kısa dönemde Irak'a karşı kapsamlı harekât düzenlenmemesi yaklaşımı çerçevesinde Wolfowitz'in genel olarak nabız yoklamakla yetineceği, diplomatik kaynaklarca dile getirildi.Türk yetkililerinin ise, Ankara'nın Irak ile ilgili kaygılarını yinelemesi bekleniyor. Wolfowitz'in görüşmelerinde "teröre karşı mücadele"nin diğer unsurlarının da ayrıntılı olarak ele alınması ve bölgesel güvenlik konularının tartışılması planlanıyor.

Bush'tan bir parmak bal Bu arada ABD Başkanı George Bush, bir resepsiyonda karşılaştığı Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu'na, ekonomik durumu sorarken, Türkiye'nin başarılı olmasını istediğini ifade etti. Bu kısa sözler bile ABD'den ABD'ci kesimleri sevindirdi. Bush, Amerikan Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü'nün, Washington'daki büyükelçiler için, devlet konukevi olarak kullanılan Blairhouse'ta verdiği resepsiyona, eşi Laura ile birlikte katılarak, kısa bir konuşma yaptı. Bush, "terörizme karşı verilen mücadelede" dünyanın desteğine teşekkür etti. Edinilen bilgiye göre, Bush, bu toplantıda Büyükelçi Loğoğlu'nun elini sıkarak, ''Türkiye'de ekonomik durum nasıl gidiyor?'' diye sordu. Büyükelçi Loğoğlu'nun, ekonomik durumun iyiye doğru gittiğini ve ABD'nin de bunda rolü olduğunu belirtmesinin ardından Bush, "Türk halkının terörizme karşı verdiği desteği" takdir ettiğini ve Türkiye'nin başarılı olmasını istediğini söyledi.

Tekstil kotasıÖte yandan, ABD'nin uyguladığı tekstil kotasını aşmasına karşın, 30 bin bornozun, bir Türk ihracatçı tarafından ABD'ye getirildiği ve Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nin de Amerikan makamları nezdinde girişimde bulunduğu öğrenildi. Bornoz ihracatçısının, "Ya bu bornozlar Amerika'ya girer ya da yakarız'' diyerek, havaalanında beklettiği mallar, ABD'nin olumlu tepki vermesi üzerine, Amerikalı alıcıya 30 bin yerine 29 bin bornoz olarak ulaştırıldı.
ÖNCEKİ HABER

Çocuklara emek ve paylaşım öğütleri

SONRAKİ HABER

Petrol-İş'te sancılı birleşme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...