Çocuklara emek ve paylaşım öğütleri
Konya Devlet Tiyatrosu'nca sahnelenen İranlı yazar Samed Behrengi'nin "Bir Şeftali Bin Şeftali" isimli çocuk oyunu ilgiyle izleniyor.
Uzmanlık alanıÇocuk tiyatrosunun başlı başına bir uzmanlık alanı olduğuna işaret eden Korucu, çocuklar için sahnelenen oyunların yalnızca çocukları anlatmadığını vurguladı. Korucu, bir çocuk oyunun karakterlerini yetişkinler, hayvanlar, bitkiler ve oyuncakların da oluşturabileceğini ifade ederek, "Önemli olan, anlatılan öykünün ve iletilmek istenen düşüncenin çocukları ilgilendiriyor olması, Bizler oyundan, çocuğun dünyasını zenginleştirmesini, düş gücünün sınırlarını zorlamasını, ona eğlenceli bir deneyim yaşatmasını ve yaşamında değişimlere yol açmasını bekliyoruz" dedi.
Oyunun konusuOyunda, köy ağası köylülerin elinden verimli toprakları alarak, çorak toprakları köylülere veriyor. Ağa bahçesini çeşitli meyve ağaçlarıyla donatıyor ancak köylüler çorak topraklarda meyve yetiştiremiyor ve seslerini de çıkaramıyorlar. Köy çocukları Ali ve Veli ağanın bahçesinden şeftali yemek istiyor. İşte o zaman bahçıvan ve karısının ağanın bahçesinden topladıkları meyveleri koydukları sepetten yere düşen bir şeftali, çocukların serüvenine katılıyor. Gelişen olaylar sonucu oyunda, bir şeftalinin nasıl bin şeftaliye dönüşebileceği gözler önüne seriliyor. Çocuklara haksızlıklara boyun eğmemeyi, haklarını savunmayı ve birlik olmayı işaret eden oyun, sevginin, paylaşmanın, sabırla üretmenin ve emeğin önemini anlatıyor.
www.evrensel.net