14 Aralık 2001 22:00

Oruç bitti, ya açlık?

Bugün arife; Ramazan ayının son günü... Bir aydır kurulan iftar çadırları yarından itibaren olmayacak. 11 ayın yoksulları, soğukta yağmurda bekledikleri uzun kuyrukların ardından karınlarını doyurdukları bir öğünden de mahrum kalacaklar.

Paylaş
Oruç bitti, ya açlık?Jülide KalıçRamazan ayının sonlarına doğru yaklaşıyoruz. Ülkedeki açlığa ve yoksulluğa ayna tutan binlerce insanın karnını doyurduğu iftar çadırları kalkacak.Eminönü'nde kurulan iftar çadırı önünde oluşan sonu görünmez kuyrukta, soğuğa ve yağışa rağmen insanlar karınlarını doyurmak için bekliyor. Orucun açılmasından saatler önce giriliyor sıraya. Kuyruğun sonlarında olanlar önlerinde uzayıp giden sıradan ürküyor ve "Bu gidişle sahura kadar burdayız" diye söyleniyor.

En azından bir öğünEminönü'nde kurulan iftar çadırı önünde görüştüğümüz insanlar, en azından bir öğün yemeklerini kurtardıkları iftar çadırlarının kalkacağından yakınıyorlar."İnsanlar aç. İşsiz. Evine götüreceği bir ekmeği bile alamıyor. İftar çadırları kalkarsa binlerce aç insan ne yapacak" diye soruyor hepsi. İftar çadırında karnını doyuran Ramazan bitince karnını nasıl doyuracağının telaşında. Zeki Yılmaz, Balıkesir'den İstanbul'a çalışmaya gelmiş bir işçi. "Bizi bu hallere düşürenler utansın" diye başlıyor söze. Aldığı yevmiyenin yetmediğini söylüyor. Bir iş başvurusu daha yapmış, yevmiyesi daha iyi olan bir iş, o işin olmasını umut ediyor. "Yoksa az yevmiyeyle çalışmaya mahkum olacağım, ne yapayım" diyor.

Tok, açın halinden...Yılmaz, karınları tok olanların açın halinden anlamamasından yakınıyor. "Yarım ekmek için insanların birbirini öldürmek istiyor. Ne olacak, başımızda hükümet yok ki... Kim başa gelirse o biniyor fakirin fukaranın tepesine" diyor yaşlı amcalardan biri. İsmini soruyoruz, söylemiyor. "Devlet yetkililerine bir diyeceğiniz var mı?" diye soruyoruz, aldığımız yanıt: "Ne diyeceğiz. Dediklerimizi duyuyorlar mı? Bildiklerini okuyorlar yine" oluyor. "Sefalet" diye nitelendiriyor durumu Yılmaz Kurtuluş. "Utanç verici" diyor. İnsanların gün geçtikçe daha da sefil olacağını söylüyor ve hükümet yetkililerinden yakınıyor.Bugün arife, yani iftar çadırlarında en azından bir öğün karnını doyurabilenler için son gün. Ya sonrası?
ÖNCEKİ HABER

Yereller nasıl güçlenecek!

SONRAKİ HABER

Tanıklar katliamı anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...